Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan Hürriyet gazetesinden Ahmet Hakan'a önemli açıklamalarda bulundu.

Ev kiralarından marketteki gıda fiyatlarına varana kadar pek çok konuya değinen Erkan kredi faizlerinin ne zaman düşeceği sorusunu da yanıtladı.

"İSTANBUL MANHATTAN'DAN PAHALI OLUR MU?"

"İstanbul, Manhattan’dan pahalı olur mu? Biz İstanbul’da ev bulamadık. Müthiş pahalı. Annemlere yerleştik, onların yanında kalıyoruz." dedi.

Kiraların bu kadar artmasını sosyal konut eksikliğine bağlayan Erkan, "Kiralarda Türkiye’ye özgü bir artış söz konusu. Bir insanın 10 evi olmamalı, 10 insanın bir evi olmalı. Ev ve gıda çok önemli." dedi.

KREDİ FAİZLERİ NE ZAMAN DÜŞECEK?

Kredi faizlerinin ne zaman düşeceği sorusuna yanıt veren Erkan şunları söyledi:

"Onu konuşmak için biraz erken. Biz parasal sıkılaştırma adımlarının sonuna doğru geldiğimizi belirttik."

MARKETTEKİ FİYATLARA NE DİYOR?

Erkan, "Bir Merkez Bankası başkanı markette ilk neye bakar?" sorusunu ise şöyle yanıtladı:

"Ben markette patatesin, kırmızı etin ve sütün fiyatına bakıyorum. Ekmek, süt ve akaryakıtın enflasyonda ciddi bir etkisi var. Aynı ürünü farklı fiyata satan market gördüğüm zaman bunu onlara soruyorum. Sonuçta iki adım ötedesin. Biz normal dışarıdan alınan yoğurt yemiyoruz, mayalıyoruz. Süt fiyatları bazen markette artmıyor ama TÜİK istatistiklerinde arttığını görüyorum.

Apartman görevlimiz olan Sadık Abi’ye de çoğu zaman fiyatları soruyorum. Onu sorguya çekiyorum. Ben ‘indi’ diyorum. O ‘inmedi’ diyor. Sürekli “Fiyatlar inmedi, istersen git şu soğanın fiyatına bir bak” diyor."

Erkan'ın Ahmet Hakan'ın sorularına verdiği yanıtlardan öne çıkanlar şu şekilde:

Bakan Bolat'tan ihracatta ilk çeyrek değerlendirmesi Bakan Bolat'tan ihracatta ilk çeyrek değerlendirmesi

"HEDEFİM TL'YE GEÇİŞ"

"Hedefim Türk Lirası’na geçişi gerçekleştirmek. Zaten benim hedefim Türk Lirası’na geçişi gerçekleştirmek.  

"VATANDAŞ DAHA NE KADAR KEMER SIKACAK?

Vatandaş zaten daha ne kadar kemer sıkacak ki? Sıktık, yeterince de sıkı olduğumuzu düşünüyoruz bu konuda. Parasal sıkılaşmanın sonuna geldiğimizi belirtmiştik. Bu sıkılığın bir lokma, bir müddet korunması lazım. O geçiş döneminde de işte bütün paydaşların, toplumun, milletin maliyetini en aza düşürecek şekilde, ihracatçıya ve yatırımcıya destek gerekiyor."