Meclis'te kabul edilen yeni düzenlemeyle cumhurbaşkanı ödeneğine endeksli olan emekli milletvekili ve emekli bakanların aylıkları, bu durumdan ayrıldı. Bu aylıkların memur maaş katsayısına bağlanmasıyla ilgili önerge TBMM'de kabul edildi.

VEKİL MAAŞI 56 BİN LİRA

Partiler, emekli milletvekili, bakan ve başkanların maaşlarına zam düzenlemesinde uzlaşı sağladı. Bu zam uzlaşısına göre eski meclis başkanları ve eski başbakanların emekli aylıkları 29 bin liraya, eski bakan ve emekli milletvekillerinin maaşları ise 18 bin liradan 27 bin liraya yükselecek. Bu artışlar 15 Ocak 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak. Bu tarihe kadar eski meclis başkanları, eski başbakanlar ve emekli milletvekilleri zamsız maaş alacak.

Mevcut milletvekillerinin maaşı ise Temmuz ayında artarak 40 bin liradan 56 bin liraya yükselecek. 

Taksim Meydanı'na çıkan yollar trafiğe açıldı Taksim Meydanı'na çıkan yollar trafiğe açıldı

TBMM’de kabul edilen ek bütçe teklifinde cumhurbaşkanı ödeneğinin artırılması, bu kapsamda emekli milletvekillerinin maaşlarında da yaklaşık yüzde 40 oranında artış yapılması öngörülmüştü. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, milletvekili emekli maaşlarının yanı sıra, eski cumhurbaşkanları, eski meclis başkanları ve eski başbakanların maaşlarının da endeksli olduğu cumhurbaşkanı ödeneğindeki bu artışın, CHP’den gelen eleştiriler üzerine geri çekilmesini istemişti.

Meclis Genel Kurulu'nda ek bütçeden bu düzenleme çıkarılınca milletvekilli emekli maaşlarındaki artış da geri çekilmiş oldu. Bunun üzerine AK Parti grup yönetimi, milletvekili emekli maaşları için farklı bir formül geliştirdi ve konu Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na taşındı. Türkiye gazetesinin haberine göre, komisyonda memura ek gösterge getiren 'Torba Teklif'in görüşmeleri sırasında söz konusu önerge de kabul edildi.

ZAMDA GÖRÜŞ AYRILIĞI ÇIKMADI

İktidarla muhalefet partilerinin, maaş artışlarını kapsayan önergede görüş ayrılığına düşmeyip kolaylıkla uzlaşı sağlaması dikkat çekti. Komisyonda hem iktidar hem de muhalefet milletvekilleri önergeyle ilgili söz almadı. 1 dakikalık süre içinde maaş artışlarını içeren önerge okunup oylandı.