Peygamberin Miraç'a yükseldiği gecenin idrak edildiği gün olan Miraç Kandili bugün idrak edilecek. İslam aleminin bol bol ibadet edip dua ederek ve oruç tutarak geçirmeye çalıştığı mübarek gün olan Miraç kelime olarak "Yükselmek – Göğe Yükselmek" anlamındadır. 

Diyanet İşleri Başkanlığı takvimine göre 27 Şubat'ta (bugün) idrak edilecek olan kandil; İslami kaynaklara göre; Hz.Muhammed'in (sav) göğe yükselerek Allah katına çıkışı olarak bilinen bu mübarek gün, her yıl Recep ayının 27. Gecesi idrak edilmektedir. Müslümanların günde vakit kıldığı namaz da Miraç Gecesi'nde farz kılınmıştır. 

Faziletleri saymakla bitmeyecek kadar çok olan Miraç Kandili'nde Müslüman alemi; Kur"ân–ı Kerim okunmalı, Peygamber Efendimiz (sav)"e salât ü selâmlar getirilmeli, tevbe ve istiğfar etmelidir.

Miraç Kandili neden önemlidir?

Hz. Muhammet Mustafa (s.a.s)'in Burak isimli binekle Allah ile görüşmek üzere göğe yükseldiği gecedir. Peygamber Efendimiz (a.s.a)'in yedi kat semaya yükseldiği bu mucizevi gece, Allah'ın rahmetinin tüm yeryüzüne yayıldığı kutsiyettedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s)'in miraç hadisesinin gerçekleşmesinin ardından şu 3 önemli olayı müjdelemiştir: 5 vakit farz namaz, Bakara Suresinin sonu, Allah'a şirk koşulmaması haricindeki tüm günahların affedilmesi müjdelenmiştir...

Peygamber Efendimiz (s.a.s), Recep ayının 27. gecesi olan Miraç Gecesi ile ilgili şu hadis-i şerifi buyurmuştur: Bir kimse Recep ayında oruç tutsa, Allah Teâlâ tarafından üç türlü lütuf ve inayete mazhar olur. Bunlardan biri, Allah Teâlâ onun geçmiş günahlarının tümünü mağfiret eder. İkincisi, ondan sonraki hayatında da onu korur. Üçüncüsü, mahşer yerinde, susuzluktan emin olur...

Miraç Kandili gecesi kılınacak namazlar nelerdir?

Miraç Kandili'nde kılınması tavsiye edilen iki namaz bulunmaktadır. Bunlardan biri 4 rekatlık tesbih namazı, diğeri ise 12 rekatlık nafile namazıdır. 

Tesbih namazı nasıl kılınır?

Miraç Kandili gecesinde kılınması tavsiye edilen tesbih namazı ise şu şekildedir: 

“Allah rızası için tesbih namazı kılmaya” diye niyet edilerek namaza başlanır. Sübhâneke’den sonra 15 kere “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denir. Sonra eûzü besmele çekilir, Fâtiha ve sûre okunduktan sonra 10 kere daha “Sübhânellâhi ve’l-hamdülillâhi velâ ilâhe illallahü vallahü ekber” denilir. Bu tesbih, rükûya varınca 10 kere, rükûdan doğrulunca 10 kere, birinci secdede 10 kere, secdeden kalkınca 10 kere, ikinci secdede 10 kere söylenir. Böylece her rekâtta 75 tesbih yapılmış olur. İkinci rekâta kalkılınca yine önce 15 kere tesbih okunur, ardından besmele çekilip Fâtiha ve sûre okunup 10 kere tesbih getirilir. Kalan rekatlar aynı şekilde tekrarlanır ve böylece 4 rekât tamamlanmış ve toplam üç yüz tesbih edilmiş olur.Tesbih namazı kerâhet vakitlerinde kılınmaz (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, II, 30-31). Tesbih namazında sehiv secdesini gerektiren bir şey olursa, sehiv secdesi normal olarak yapılır, o secdelerde tesbih namazına özgü tesbihat yapılmaz (Tahtâvî, Hâşiye, s. 361).

Nafile namazı nasıl kılınır?

Nafile zamanı 12 rekatlıktır ve 2 rekatta bir selam verilerek kılınır. Namazın her rekatında Fatiha ve Kuran-ı Kerim'den bir sure okunur. Her 2 rekatta bir selam verildikten sonra 100 kere ''Sübhanallahi ve`l hamdü lillahi ve lâ ilâhe illallahü vallahü ekber'' denilir. 12 rekat namazın tamamı bittikten sonra 100'er defa tövbe istiğfar ve salavatlar getirilir.

Miraç Kandili gecesinde çekilebilecek tesbihler nelerdir?

Miraç Kandili, Müslümanlar için çok büyük önem taşımaktadır. Hz. Muhammed'in(sav) Allah'a ortak koşmayan kimselerin günahlarının bağışlanacağı ve sonunda cennete girecekleri müjdesi olmaktadır. Müslümanlar, bu önemli günde bol bol ibadet edip dua ederler. Miraç Kandili gecesinde çekilebilecek tesbihler ise şu şekildedir:

Lâ ilâe illallah

Allahümme salli alâ seyyidinâ muhammedin ve alâ âli seyyidinâ muhammed

Estağfirullah

Sübhanallah

Elhamdülillâh

Allahu ekber

Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm

Bakan Fidan Pakistan'da: İkili ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmak hedefimiz Bakan Fidan Pakistan'da: İkili ticaret hacmini 5 milyar dolara çıkarmak hedefimiz

Allah

Miraç Kandili dolayısıyla ülke çapında yayın yapan TV/Radyo kanallarında yayınlanacak Kur’an-ı Kerim ve mevlit programları şöyle: