Vatandaşların bilgisi dışında adreslerine yabancı kişilerin kaydedildiği yönündeki haberler son zamanlarda artış gösteriyor. Konuya dair uyarılarda bulunan Tüm İstanbul Muhtar Dernekleri Federasyon Başkanı Selami Aykut, sıkıntıların, 2017 yılında yapılan Nüfus Hizmetleri Kanunu'ndaki değişiklikle uygulamaya konan Adrese Dayalı Kayıt Sistemi'yle birlikte arttığını belirtti.

"MUHTARIN DEVRE DIŞI BIRAKILMASINA KARŞIYIZ"

Muhtarlık kurumunun bir yönüyle devleti bir yönüyle de halkı temsil ettiğine işaret eden Selami Aykut, adrese dayalı sisteme karşı olmadıklarını bu sistemde muhtarın devre dışı bırakılmasına karşı olduklarını ifade etti. Aykut, "Daha önce mahalle muhtarları olarak, adres kayıtlarını biz yapıyorduk. Mahalle muhtarı, düşünün bir köy. Köyde yazın yaşayan insanlar kışın çalıştıkları, ekmek yedikleri, iş gördükleri yere gidiyorlar.

Köyde kalan muhtar, o köyün hem bekçisidir hem sorumlusudur hem köye geleni, gideni bilir ve köyde fakiri, garibi de o bilir. Devlet adına köye biri gittiği zaman muhtarı ararlar. Nüfus müdürlüğü güncel adres kaydını yapar, bizden de gelir onay alırlardı. 2017 yılında Adrese Dayalı Kayıt Sistemi çıkınca muhtarlıkları tamamen devre dışı bıraktılar. Biz o zamanlar bu konuya çok tepki koyduk. Defalarca dile getirdik. Bu yanlıştır dedik. Yani Adrese Dayalı Kayıt Sistemi'ne karşı değiliz, bu sistemde muhtarın devre dışı bırakılmasına karşıyız" diye konuştu.

Aykut şunları kaydetti:

Pekâlâ bir deprem oldu. Allah göstermesin, İstanbul'u deprem bölgesi olarak konuşuyoruz doğru mu? Şimdi çok iddialı konuşuyorum. İstanbul’da binaların bodrum katlarını bakın, bir çalışma yapılsın. Ben altını çizerek söylüyorum. Dükkân ve bodrum katların duvarlarını kırarak, dairelere dönüştürülüyor. Emlakçılar, değeri 5 ise 15 liraya yabancı ailelere, 10 kişi, 15 kişi kalabilecekleri şekilde evi kiraya veriyor. Yani bunun sorumluluğunu takip eden kim? Hiç kimse. Bir muhtar olarak ben bile bunun tahkikatını yapamıyorum. Neden yapamıyorum? Çünkü mahalleye nüfus müdürlüğüne kayıt yaptırıp, 'Muhtara gitmene gerek yok' diyen bir sistemle hareket edersen mahalleye geleni gideni bilemezsin.

"MUHTARIN YETKİLERİ ELİNDE OLMAZSA NASIL TAKİP EDEBİLİR, NEREDEN BİLEBİLİR?"

"Biz muhtarlar olarak, geçen gün bir televizyon programında, uzun yıllardır gazetecilik yapan bir hanımefendinin ifadeleri bizi, muhtar camiamızı derinden üzmüştür. Neden? İfadeleri noktasındaki söylemlerinin muhtarları zan altında bıraktığı noktasında üzgünüz" diyen Aykut şöyle devam etti:

Bir, mahalleye geleni gideni muhtarlar bilmeli. Evet, muhtar bunu takip etmeli ama muhtarın bu yetkileri elinde olmazsa bunu nasıl takip edebilir, nereden bilebilir? Bir de muhtar sadece adres kayıt sistemiyle uğraşmıyor ki muhtar mahallenin her sorunu ile uğraşıyor. Aslında devletin en önemli kriz noktasını çözen bir mercidir muhtarlık. Biz burada adres kayıt sisteminde muhtarlar olarak yetkilerimiz ve sorumluluklarımız geçmiş dönemdeki gibi olmuş olsa mahallenin içerisinde yardıma muhtaç olan insanları daha iyi biliriz. Mahalleye taşınmış uygunsuz insanları daha iyi biliriz. Bir adreste birden çok insanların kayıtlarını görme şansını daha iyi biliriz.

"BU SİSTEM FETÖ PROJESİDİR"

Söz konusu sistemin FETÖ'ye ait olduğunu ileri süren Aykut, "Biz diyoruz ki, 2017’de çıkan Adres Dayalı Kayıt Sistemi, malum kişiler tarafından yürürlüğe konan FETÖ projesidir. Neden? Sisteme girip Türkiye’de yaşayan bir vatandaşın nerede olduğunu görebilen bir sistem geldi. Muhtarlar tamamen bu konuda devre dışı kaldı." şeklinde konuştu.

"İSTANBUL'UN 39 İLÇESİNDE HER YERİNDE VAR"

Seçil Erzan davası genişliyor! Şoke eden gelişme: Müşteki sayısı 27'ye çıktı Seçil Erzan davası genişliyor! Şoke eden gelişme: Müşteki sayısı 27'ye çıktı

Görevini yapmayan muhtarlara yönelik yaptırımlar uygulanması gerektiğini de ifade eden Başkan Aykut, "Bu noktada görevini icra etmeyen muhtarı da görevinden alsınlar hiç kimse kusura bakmasın. Bir göreve seçilmiş olan bir muhtar görevini icra etmiyorsa, yanlışı varsa bu yanlışın karşılığını da alsın. Özellikle ifade etmek istiyorum biz şimdi yabancı ülkelerden gelip T.C. kimlik numaraları verilen, oy kullanma haklarına sahip olan vatandaşlar konuşuluyor. Bugün bir vatandaşın adresinde de işte birçok sayılar çıkıyor. Yalnız bu sadece bir ilçede değil, İstanbul'un 39 ilçesinde, her yerinde var bu. Başka illerde de var geçen Ankara’da da duyduk bunu. Biz Türkiye’de 81 vilayette yaşayan muhtarlarımızla zaman zaman irtibat halindeyiz. Olumsuz olan konuları her daim istişare ediyoruz." dedi.

"HERKES E-DEVLETİNE GİRSİN T.C. KİMLİK NUMARASI İLE ADRESİNİ SORGULASIN"

Aykut sözlerini şöyle tamamladı:

Tüm İstanbul Muhtarlar Federasyonu olarak buradan tüm vatandaşlarımıza uyarımızdır herkes e-devletine girsin T.C. kimlik numarası ile adresini sorgulasın. Eğer adresinde başka birileri görünüyorsa acil nüfus müdürlüklerine gidip buna müdahale etsinler, itiraz etsinler. Yarın çok geç olabilir. Şunu zannediyor olabilirsiniz, 'Muhtar bizim mahallede veya evde kim olduğunu biliyor' gibi düşünce içerisinde olabilirsiniz. Ama bizim adres kaydı silme, adres kaydı yapma yetkimiz yoktur. Bu yetki tamamen nüfus müdürlüklerindedir. Adres kaydı yetkisi bize verilmesi noktasında da çağrımızı tekrar yineliyoruz. Ve devletimize bu noktada destek sağlamak için de mücadele ediyoruz."