KİT taşeron işçileri, seçimden önce verilen sözlerin tutulmasını istiyor KİT taşeron işçileri, seçimden önce verilen sözlerin tutulmasını istiyor

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, AKP iktidarları döneminde çalışma yaşamında oluşan sorunların katlandığını belirterek hükümete seslendi.

Gürer, 696 sayılı KHK ile bazı taşeron çalışanlara kadro verilirken binlerce çalışanın taşeronda bırakıldığını, geçici, mevsimlik, MEB güvenlik ve Toplum Yararı Projesi çalışanlarına kadro verilmediğini, çırak ve stajyerlerin işe başladığı gün emekliliğe esas yaşlılık sigortasını başlatılmadığı, emeklinin enflasyona karşı korunamadığını ve genel seçim öncesi 9000 gün olan prim gün sayısının bir yıldır düşürülmediğini belirtti.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, BAĞ-KUR'lu esnaf, çiftçi, serbest meslek erbabı, şirket, KOBİ, küçük-orta-büyük, basit-gerçek gibi çeşitli sınıflara ayrılmış olan sigortalılar, Cumhurbaşkanının gün sayısı ile ilgili düşürülme sözünü bir an önce uygulamaya geçirilmesini istiyorlar. 52 yıla eren sistemde yer alan ekonomimize, istihdamına, büyümesine katkı veren BAĞ-KUR'lular emeklilik için gün sayısının düşürülmesini bekliyorlar. Cumhurbaşkanı, 6 Mayıs 2023 Kayseri mitinginde küçük esnaf olarak nitelendirdiği bazı meslek kollarını (berber, terzi, bakkal vs.) söyleyerek bir müjde verdi. Yeni dönemde ilk işlerinden biri olacağını söyledi. Bir yıl geçti, hala sonuç yok. Söz havada kaldı." dedi.

Esnaf ve çiftçiler ne istiyor?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, "SGK çatısı altında hiçbir ayrıma gidilmeksizin emeklilik kolaylaştırılmalıdır. 90'lı yıllarda esnaflık, ticaret ve çeşitli meslek kollarında çalışma hayatını sürdürmüş, maliye ve oda kayıtları bulunan, vergisini ödemiş fakat BAĞ-KUR kayıt ve tescilleri olmayan vatandaşların BAĞ-KUR tescillerinin onaylanması istekleri karşılanmalıdır. 1479. Kanunun 25. maddesine göre bu kişilerin tescillerinin onaylanmaması bir hak kaybıdır. Staj ve çırak olarak işe başlayıp sigorta kartı verilen, sonrasında 18 yaş altı olduğu için öğrenci sayılarak emekliliğe esas yaşlılık sigortası için günleri sayılmayanların da hakları verilmeli. Staj ve çırak işe başladığı gün emeklilik için sigorta başlangıç tarihi sayılmalıdır." dedi.

Gürer, "BAĞ-KUR'luların prim borcu varsa sağlık ve tedavi hakkından yararlanamaması kabul edilemez. BAĞ-KUR'lu olarak kendi içinde ayrıştırmadan bu sorunlar çözülmelidir. Emekli olanların emekli maaşı ve bayram ikramiyesi en az asgari ücret olmalı ve kademeli emeklilik ile emekli ücretlerinde seyyanen artışa gidilmelidir." ifadelerini kullandı.