Ülkemizde işsizlik sorunu çığ gibi büyürken paramedik mezunları da gelecek kaygısı altında ezilmeye devam ediyor. 

Günden güne artarak büyüyen işsizlik sorunu yüzünden mesleklerini icra etmekte zorlanan paramedik mezunları alanlarında yapılan alımlar karşısında hayal kırıklığı yaşıyor. Yeterli sayıda alım yapılmamasına karşı çıkan paramedik mezunları atanmak için sosyal medyada etkinlik düzenleyerek yetkililere sesleniyor.

Sağlıklı bir cilt için uzmanından öneriler... C vitaminine dikkat! Sağlıklı bir cilt için uzmanından öneriler... C vitaminine dikkat!

Uzun süren eğitim hayatlarının ardından bir o kadar da atanmayı bekleyen paramedik mezunları işsizlikle baş başa kalırken meslek hayatlarının başında kazanmaları gereken deneyimlerden de mahrum bırakılıyor. 

100 bini aşkın mezun olduğunu belirten paramedik mezunları, yeterli sayıda atama yapılmasını, yeni istasyonlar açılmasını, acil servislere ve Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullara paramedik alımı yapılmasını talep ediyor.

İlk ve Acil Yardım Bölümü mezunları olan paramedikler atanamadığı için seslerini duyurmak istiyor. Hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçasını oluşturan paramedikler hem mesleklerini yapmak hem de pandeminin ardından hastanelerde şartları git gide zorlaşan sağlık çalışanlarının yükünü hafifletmek için atama kontenjanının artmasını ve kendilerine iş olanağı sağlayacak uygulamaların yürürlüğe girmesini istiyor.

Şubat ayından önce Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın kendisine yöneltilen alımla ilgili soruya “yakında” diyerek cevap verdiği süreçle ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. Yerel seçim öncesi mağduriyetlerinin son bulmasını temenni eden paramedik mezunları başta sosyal medya olmak üzere birçok mecrada yetkililere seslenmeye devam ediyor. 

Paramedik Nedir?

Paramedik bölümü, Acil Tıp Teknikerlerinin bitirdiği bölüme verilen isimdir. Paramedik okuyan kişiler, hastanelerde veya sağlık kuruluşlarında görev alabilirler. Bölümün asıl amacı ihtiyaç duyulan acil durumlarda insanlara yetişmektir. Paramedik okuyan kişilerin görev ve sorumlulukları ise şöyle sıralanmıştır:

  • Hastaları bir sağlık kuruluşuna nakletmek ve nakil sırasında tedaviyi sürdürmek
  • Gerekli durumlarda tahlil okuyabilmek
  • Acil doğum halinde doğuma destek olmak
  • Kaza gibi durumlarda sakin kalarak hayatı tehlike sahibi kişilerin tedavilerini yapmak