Vladimir Putin, başkent Moskova'da havacılık sektörü yetkilileriyle gerçekleştirmiş olduğu toplantıda, cezaları ve Rusya'nın enerjide attığı karşı adımları açıkladı.

Rusya'nın doğal gaz ihracatında rubleyle ödeme sistemine geçmesiyle alakalı adım attığını, "Bugün Rus gazının dost olmayan ülkelerle ticaretinde kuralları belirleyen kararnameyi imzaladım.

Rus gazını satın alabilmek için Rus bankalarında ruble hesabı açmaları gerekiyor. Bu hesaplar, 1 Nisan tarihinden itibaren gönderilen gazın ödemesi için kullanılacak."

Vladimir Putin, söz konusu ödemelerin yapılmaması durumunda doğal gaz sevkiyatının anında duracağını, “Ödemeler yapılmazsa bunu tüm sonuçlarıyla birlikte alıcılar açısından bir temerrüt olarak kabul edeceğiz. Kimse bize bedava bir şey satmıyor ve biz de hayır işi yapmayacağız. Rubleyle ödeme yapılmazsa Rus gazı sözleşmeleri otomatik olarak durdurulacak."

Batılı ülkelerin finansal sistemi bir silah gibi kullandığını belirten Vladimir Putin, “Avrupalı tüketicilere kaynaklarımızı sağladık ve bize avro olarak ödeme yaptılar, sonra bu kaynaklarımızı dondurdular. Bu bağlamda, Avrupa'ya gazın bir kısmını ücretsiz olarak teslim etmiş olduk. Bu devam edemez.”

Avrupa'ya yeni bir göç dalgası uyarısı

Vladimir Putin, Rus gazının rubleyle verilmesi, Rusya’nın mali ve ekonomik bağımsızlığını daha çok güçlendireceğini, “Uzun bir plan çerçevesinde bu yönde ilerlemeye devam edeceğiz. Güvenilir ortaklarla dış ticarette ulusal para birimlerini daha çok kullanacağız.”

Avrupa’da bazı siyasilerin, “denizaşırı sahiplerine” verdikleri değeri kendi vatandaşlarına vermediklerini, “İnsanlar daha az yemeye, ısınmadan tasarruf etmek için daha sıcak giyinmeye, seyahat etmeyi reddetmeye zorlanıyor. Gıda krizini, her şeyden önce Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere başka bir göç dalgası izleyecektir.”

Amerika’nın, kendi yarattığı sorunları tekrar çözmeye çalışacağını, “Enflasyon önde gelen Avrupa ekonomilerinde ve Amerika'da rekor kırıyor.  Ekonomi politikasındaki hatalarını bize yüklemeye çalışıyorlar, hep suçlayacak birilerini arıyorlar.”

Reisi’nin helikopter kazasında yaşananları anlattı: Koşullar son derece normaldi Reisi’nin helikopter kazasında yaşananları anlattı: Koşullar son derece normaldi

Amerika, Avrupa’yı pahalı LNG tüketimine geçirmek için her yolu deniyor

Vladimir  Putin, Amerika’nın mevcut küresel istikrarsızlıktan faydalanmaya çalışacağını aktararak, şunları söyledi:

“Küresel pazarlar düşüyor, Amerika savunma sanayi sektörlerindeki şirketlerin hisseleri değer kazanıyor. Sermaye Amerika’ya akıyor ve dünyanın diğer bölgelerini kaynaklardan mahrum bırakıyor.

Amerika, Avrupa’yı pahalı sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tüketimine geçirmek için her yolu deniyor. Avrupa sanayisi zarar görecek ve milyonlarca kişi işsiz kalacak, hayat standartları ise iyice düşecek.”

Kaynak: aa