Luhansk eyaletinin valisi Serhiy Gaidai, Rusya'nın güçlerini yoğunlaştırdığı doğudaki ana savaş alanı olan Sievierodonetsk'te, Ukrayna kuvvetlerinin şehrin yarısını geri aldıktan sonra topraklarını koruduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy Pazar günü, Sievierodonetsk'in güneyindeki Lysychansk'a ve Soledar'a gittiğini söyledi - 24 Şubat'ta Rus işgalinin başlamasından bu yana kendisi için Kiev dışında nadir görülen geziler ve henüz cepheye en yakın olanı olabilir. 

Pazar gecesi yayınlanan bir videoda Ukraynalı askerlere ticari marka haki tişörtünü giyen Zelenskiy, "Hepinizin hak ettiği şey zaferdir - bu en önemli şeydir. Ama ne pahasına olursa olsun değil," dedi. 

Lysychansk ve Sievierodonetsk Luhansk bölgesinde, Soledar ise Donetsk bölgesinde. Her iki bölge de Rusya'nın "özgürleştirme" misyonunda olduğunu iddia ettiği Ukrayna'nın endüstriyel kalbi Donbas'ı oluşturuyor.

Kiev saldırısında, bir kişi hastaneye kaldırıldı, ancak hemen ölüm bildirilmedi. Rusya'nın Pazar günü iki uzak bölgeye düzenlediği saldırının ardından, karanlık duman kilometrelerce öteden görülebiliyordu.

Ukrayna grevin bir vagon onarım işini vurduğunu, Moskova ise Doğu Avrupa ülkeleri tarafından Ukrayna'ya gönderilen tankların imha edildiğini söyledi.

Ukrayna demiryolu başkanı Oleksandr Kamyshin, Kiev'in doğusundaki Darnytsia vagon onarım tesisine dört füzenin çarptığını doğruladı, ancak bölgede askeri donanım olmadığını söyledi.

Grev, Rus kuvvetlerinin Mart ayında eteklerinden sürülmesinden bu yana normal hayatın büyük ölçüde geri döndüğü Kiev'deki savaşın ani bir hatırlatıcısıydı.

Ukrayna cumhurbaşkanlığı danışmanı Mykhailo Podolyak Twitter'da "Kiev'deki füze saldırılarının tek bir amacı var - mümkün olduğunca çok kişiyi öldürmek" dedi.

Ukrayna, Rusya'nın Kiev saldırısını Hazar Denizi kadar uzaklardaki ağır bombardıman uçaklarından fırlatılan uzun menzilli havadan fırlatılan füzeler kullanarak gerçekleştirdiğini söyledi.

Ukrayna'nın nükleer enerji operatörü, bir Rus seyir füzesinin ülkenin en büyük ikinci nükleer santrali üzerinde "kritik derecede alçaktan" uçtuğunu söyledi.

'FINÇAK GİBİ KIRMAK'

Pazar günkü saldırı, bir füzenin bir gazeteciyi öldürdüğü Nisan ayı sonundan bu yana Kiev'e yapılan ilk büyük saldırı oldu.

Rusya son zamanlarda yıkıcı gücünü doğu ve güneydeki cephe hatlarına odakladı, ancak ara sıra Ukrayna'nın askeri altyapısını bozmak ve Batı'nın silah sevkiyatlarını engellemek için düzenlediği kampanyayla başka yerlere saldırıyor.

TASS haber ajansının Pazar günü bildirdiğine göre, Putin Batı'yı, Amerika Birleşik Devletleri Ukrayna'ya daha uzun menzilli füzeler sağlamaya başlarsa Rusya'nın yeni hedefler vuracağı konusunda uyardı.

ABD geçen hafta Ukrayna'ya yeni, gelişmiş orta menzilli roket sistemleri göndereceğini söyledi.

Putin, Rus devlet televizyonuna verdiği röportajda, Washington'un şimdiye kadar vaat ettiği roketlerin Ukrayna'nın halihazırda sahip olduğu Sovyet döneminden kalma silahlarla karşılaştırılabilir olduğunu söyledi.

Washington daha uzun menzilli roketler gönderecek olsaydı, "henüz vurmadığımız hedefleri vuracağız" dedi. Batılı insansız hava araçlarının etkisini reddetti ve Rusya'nın "onları fındık gibi kırdığını" söyledi.

İngiltere, Ukrayna'ya 80 km (50 mil) uzaklığa kadar olan hedefleri vurabilen çok fırlatmalı roket sistemleri sağlayacağını söyledi.

'SIEVIERODONETSK FIRTINASINA DEVAM ET'

İngiltere Savunma Bakanlığı Twitter'dan yaptığı açıklamada, Sievierodonetsk'te yoğun çatışmaların devam ettiğini ve Rus güçlerinin Sloviansk'a doğru ilerlediğini söyledi.Ancak Vali Gaidai daha önce Ukrayna kuvvetlerinin Rusları Sloviansk'ın yaklaşık 85 km (53 mil) doğusundaki Sievierodonetsk'ten geri itmeye devam ettiğini söyledi. 

İddialar bağımsız olarak doğrulanamadı. Her iki taraf da Sievierodonetsk'te büyük kayıplara yol açtıklarını söylüyor.

Gaidai Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Lysychansk'ta Rus kuvvetlerinin bir fırına ve çok sayıda idari ve konut binasına ateş açtığını ve bir sivilin yaralandığını da sözlerine ekledi.

Ümraniye'de trafik kazası! Trafik polisi şehit oldu Ümraniye'de trafik kazası! Trafik polisi şehit oldu

Gaidai, Luhansk eyaletinin Ukrayna'nın elindeki bölümünden tahliyelerin Pazar günü yeniden başladığını ve 98 kişinin kaçtığını söyledi.

Pazar günü bir Rus devlet medyası gazetecisi, Rus Tümgeneral Roman Kutuzov'un doğu Ukrayna'da öldürüldüğünü ve Moskova'nın üst düzey askeri kayıplarına eklendiğini söyledi.

Rusya'nın batı Kursk bölgesinin valisi Roman Starovoit, sınırdaki Tyotkino köyünün bu sabah Ukrayna'dan bir köprü ve bazı yerel işletmeleri hedef alan ateşe maruz kaldığını söyledi. Hemen can kaybı bildirilmedi.

Ukrayna ordusu, güçlerinin Pazar günü Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yedi saldırı düzenleyerek dört tankı imha ettiğini ve bir savaş helikopterini düşürdüğünü bildirdi.

Ukrayna askeri genelkurmayı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin Donetsk'teki Harkov bölgesinde "konumlarımıza yoğun topçu ve havan bombardımanı düzenlediğini" söyledi.

Rusya'nın birkaç şehirde sivil altyapıyı hedef aldığını söyledi. Moskova sivilleri hedef aldığını reddediyor.

Reuters haber sitesinden çevrilmiştir