Polonya hükûmetinin 50 Rus milyarder ve şirketlerine yaptırım kararı aldığını bildirmesine karşılık Rusya'nın Polonya'ya gaz arzını durdurduğu öğrenildi.
Gaz akışında önce azalma olduğu ve ardından akışın tamamen durduğu kaydedildi. Gazın kesildiği haberinin ardından Avrupa’da doğalgaz fiyatları yüzde 17 oranında arttı.

Rusya hükümeti geçtiğimiz ay, artık ödemelerin ruble olarak yapılacağını bildirmişti. Bunun üzerine Polonya Hükûmeti, Rus enerji şirketi Gazprom'a gaz tedariki için ruble olarak ödeme yapmayı kabul etmeyeceğini duyurmuştu.

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski, Polonya'nın 50 Rus milyardere ve şirketlerine Polonya'ya giriş yasağının da yer aldığı yaptırımlar uygulayacağını açıklamıştı.

Polonya tarafından yaptırım uygulanan Rus milyarderler arasında Alfa Bank'ın kurucu ortağı Mikhail Fridman ve Rus siber güvenlik şirketi Kaspersky'nin kurucusu Eugene Kaspersky de bulunuyor.

Zelenskiy’den Rusya’nın yeni saldırılara hazırlandığı iddiası Zelenskiy’den Rusya’nın yeni saldırılara hazırlandığı iddiası

Polonya, ihtiyacı olan petrolün yüzde 64’ünü, gazın yüzde 46'sını ve kömürün yüzde 15’ini Rusya'dan ithal ediyor. Avrupa Birliği ülkeleri arasında enerji ihtiyacını karşılamak üzere Rusya'ya bağımlılığı en yüksek olan ülke Slovakya.  Polonya, Litvanya ve Finlandiya'nın enerji ihtiyacının üçte ikisi Rusya'dan temin ediliyor.