Askeri gelişmeden sorumlu başbakan yardımcısı Yuri Borisov, Moskova'da düzenlediği bir konferansta, ölümlü çatışmalarda ölen bir ortaçağ Ortodoks savaşçı keşiş Alexander Peresvet'in adını taşıyan lazer silahının zaten geniş çapta konuşlandırıldığını ve uyduları kör edebileceğini söyledi. Dünya'dan 1.500 km yüksekliğe kadar.

Rusya Çarşamba günü, ilk olarak 2018'de Başkan Vladimir Putin tarafından duyurulan ve Moskova'nın yörüngedeki uyduları kör edebileceğini ve insansız hava araçlarını yok edebileceğini söylediği bir mobil lazer sistemi de dahil olmak üzere yeni nesil lazer silahlarını lanse etti.

2018'de Putin, yeni bir kıtalararası balistik füze , seyir füzelerine eklenebilecek küçük bir nükleer savaş başlığı, su altı nükleer insansız hava araçları, süpersonik bir silah ve bir lazer silahı da dahil olmak üzere bir dizi yeni silahı tanıttı .

Ölümlü bir savaşta ölen bir ortaçağ Ortodoks savaşçı keşiş Alexander Peresvet'ten sonra Peresvet adlı lazer silahının tam olarak ne yaptığı hakkında çok az şey biliniyor. 

Askeri gelişmeden sorumlu başbakan yardımcısı Yuri Borisov, Moskova'da düzenlediği bir konferansta, Peresvet'in zaten geniş çapta konuşlandırıldığını ve Dünya'dan 1.500 km yüksekliğe kadar olan uyduları kör edebileceğini söyledi.

Salı günü, 5 km uzaktaki bir insansız hava aracını beş saniye içinde yaktığını söylediği bir testi aktardı. Reuters, testi bağımsız olarak doğrulayamadı.

Bakan Fidan: Filistin devletinin tanınması için çalışmalara devam edeceğiz Bakan Fidan: Filistin devletinin tanınması için çalışmalara devam edeceğiz

Borisov, "Zaten (füze) birliklerine toplu olarak tedarik ediliyor ve olası bir düşmanın tüm uydu keşif sistemlerini 1.500 km'ye kadar yörüngelerde kör edebilir ve lazer radyasyonu kullanımı nedeniyle uçuş sırasında bunları devre dışı bırakabilir." dedi.

Borisov "Fakat bu, diyelim ki, bugünün, hatta bazı açılardan dünün eseridir: fizikçilerimiz, çeşitli aygıtlarda termal yıkıma neden olabilecek, büyüklük sırasına göre daha güçlü olan lazer sistemlerini şimdi yarattılar ve pratik olarak seri olarak ürettiler. "diye sözlerine ekledi.

Borisov'un sözleri, Rusya'nın Peresvet ve diğerlerinin henüz duyurulmamış halefleri ile önemli ilerleme kaydettiğini gösteriyor; bu, ABD ve Çin gibi diğer nükleer güçlerin büyük ilgisini çeken bir eğilim.

Sözleri, Rusya'nın ABD'nin Rusya'nın kıtalararası balistik füzelerini veya Ukrayna savaşında topçu pozisyonlarını hedef almak için kullanılan insansız hava araçlarını izlemek için kullandığı uyduları ve diğer bir dizi sistemi kör edebileceğini gösteriyor.

Borisov, bir zamanlar Arzamas-16 olarak bilinen ve Rusya'nın nükleer silah araştırmalarının merkezi olan Nizhny Novgorod bölgesindeki kapalı bir kasaba olan Sarov'dan yeni döndüğünü söyledi.

Borisov, "Bugün, yeni fiziksel ilkelere dayalı sözde silah sistemleri yolda" dedi.

Borisov, "Bu öncelikle bir lazer silahı, önümüzdeki on yılda (geleneksel silahların) yerini alacak bir elektromanyetik geniş bant silah - bu bir tür egzotik fikir değil; gerçek bu," dedi.

Bu haberde kaynak ANews'tir.