Çalışanları ve emeklileri etkileyen geniş kapsamlı reformlar, emeklilik süreçlerini geliştirmeyi ve sistemdeki katkıyı artırmayı amaçlamaktadır. Bu önemli değişiklikler, emeklilik sürecini daha erken ve kolay hale getirmek amacıyla 2. torba yasa kapsamında sunulmaktadır. Reformların odak noktasında prim düşürülmesi ve yaş şartıyla ilgili yenilikler yer alıyor. 

KİT taşeron işçileri, seçimden önce verilen sözlerin tutulmasını istiyor KİT taşeron işçileri, seçimden önce verilen sözlerin tutulmasını istiyor

Bağ-Kur Prim Gün Şartı Düşürülmesi

Mevcut sistemde Bağ-Kur'lular için 9000 prim günü şartı bulunmaktadır. Ancak yeni düzenlemeye göre, özellikle küçük esnaf ve çiftçiler dahil olmak üzere 1 milyon Bağ-Kur'lu için prim gün şartı 7200 güne indirilecektir. Bu düzenleme, emeklilik için daha erken ve avantajlı bir koşul sunmayı amaçlamaktadır.

EYT (Erken Emeklilik) ve Yaş Şartı

EYT yasası ile 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olanlarda yaş şartı kaldırılmıştır. EYT'lilerden Bağ-Kur'lu kadınlar 20 yıl (7200 gün) tamamladığında, erkekler ise 25 tam yıl (9000 gün) tamamladığında emekli olabilmektedir. Ayrıca, 9000 günü tamamlayamayan EYT'li erkek esnafın 7200 gün tamamlanır tamamlanmaz emekli olabileceği belirtilmektedir.

Ev Kadınları ve Anneler İçin Yaş Düzenlemesi

Metinde bahsedilen "ev kadınları ve anneler için yaş düzenlemesi" ile ilgili daha fazla ayrıntı verilmemiştir. Bu düzenlemenin, emeklilik yaşını çocuk sayısına göre esnetmeyi amaçladığı ifade edilmektedir. Ancak, detaylı kurallar ve nasıl uygulanacağı belirtilmemiştir.

2. Torba Yasa ve Genel Etkileri

Bu reformların "2. torba yasa" kapsamında hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Torba yasa, farklı konularda birden fazla düzenlemenin tek bir yasa tasarısı içinde toplandığı bir yaklaşımdır. Bu reformlar, çalışanların emeklilik süreçlerini iyileştirmeyi, prim koşullarını ve yaş şartlarını değiştirerek daha erken emeklilik imkanı sunmayı, özellikle Bağ-Kur'luları ve ev kadınlarını etkilemeyi hedeflemektedir.