Habertürk Ana Haber Bülteni sunucusu Meltem Acet, konuğu Ali Duman'a "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı açıkladı. EYT çalışmasında sona geldiğini söyledi. Peki, masadaki formül nedir?" sorusunu yöneltti. 

ALİ DUMAN: EYT'DE ÇÖZÜM AŞAMASINA GELDİK

Uzun zamandır formüller üzerinde konuşuluyor. Konuyla ilgili birçok şey ortaya atıldı. Ancak hiçbirinin resmi karşılığını görmedik. Son olarak resmi açıklama Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'den geldi. 

"Bilgin'in yaptığı açıklamaya göre EYT için umut verici bir tablo varmış gibi görünüyor. 8 Eylül 1999'dan önce sosyal güvenlik kapsamında çalışmaya başlamış olan herkes EYT kapsamına alınacak gibi duruyor."

"EN BÜYÜK SORUN ŞU"

En büyük handikap şu; 25 yılı dolmayanlar, 5 bin 900 günü dolmayanlar ya da bir iki sene içinde dolduracak olanlar hemen emekli olabilme fırsatını yakalamasa da günlerini doldurduktan sonra emekli olabilecekler mi? sorusu ve şüphesi var vatandaşlarımızda. 

Vatandaşımızın beklentisi  şuydu; 1999 öncesi gelen yasa 4447 sayılı kanunun ilgili maddesi yürürlükten çıkması kalksın. O tarihte yürürlükte olan kanun neyse herkes emekli olsun. 

1999'dan önce sigortaya başlayan kişiler için 18 yaşını doldurduğu tarihte sigorta girişi kabul edilsin. İkincisi de sigorta girişinin üzerinden 25 yıl hizmet geçmesi şartı. Üçüncüsü de beş yüz bin gün asgari SSK'lılar içindir. Bu hususları tamamen değerlendirdiğimizde 2023'te gelecek bir yasa 25 yılını kapsamayacak anlamına geliyor. 

Açıklamanın devamını izlemek için;

Alper Özüpak: İktidar yada muhalefet emeklinin sesini bir an önce duymalıdır Alper Özüpak: İktidar yada muhalefet emeklinin sesini bir an önce duymalıdır