Günümüzde neredeyse herkesin bir hesabının bulunduğu sosyal medya ağları artık sosyalleşmek ve iletişim kurmaktan öte geçerek marka ve şirketler için hayati önem taşır hale geldi. Markaların gerek yeni müşteri bulmak gerekse mevcut potansiyellerini korumak için doğru sosyal medya kullanımının önemine dikkat çeken Fikret Bekmezci Marka Reklam Ajansı Başkanı Fikret Bekmezci, önemli tüyolar verdi.

Sosyal medya dilinin farklılığına ve karşıdaki üzerinde bıraktığı etkiye dikkat çeken Bekmezci, "Burada yapacağınız her hata size müşteri kaybı, doğru iletişim stratejileri ve yöntemleri ise yeni müşteriler olarak geri dönüyor. Buradaki en önemli etkilerin başında müşteriyle birebir iletişim geliyor. Bu iletişim yönteminde samimiyet ve netlik çok önemli. Sosyal medyada asla otomatik mesaj kullanmayın. Müşterilerinize isimleriyle hitap edin ve mutlaka ilgili emojileri kullanın" dedi.

Dünyayı sarsan skandal: Epstein olayı nedir, nasıl başladı?

Amerikalı milyarder Jeffrey Epstein ve bağlantılı olduğu insanların suçları, kamuoyuna yeni açıklanan dava dosyaları ile ortaya çıkarken dünya ABD'de New York'un altına kazdıkları tünellerle yer altındaki bir sinagoga giden Ortodoks Yahudiler gündeme damga vurdu. Peki Epstein olayı nedir, nasıl başladı? İşte Epstein olayı ve Yahudi gerçekleri...

En küçüğü 14 olmak üzere 18 yaş altındaki onlarca kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmak ve fuhuş ağı oluşturmak suçlamasıyla yargılanan ve gözaltında tutulurken hapishanede ölü bulunan Epstein'in dava dosyaları, olaylara ilişkin detayları ortaya koyuyor.

Dosyalar, Epstein'in fuhuş ağına, Ghislaine Maxwell, Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail'i savunması planlanan avukat Alan Dershowitz, modellik ajansı sahibi Jean Luc Brunel, Prens Andrew, bilim insanı Stephen Hawking ve birçok önemli şahsın dahil olduğunu ve Epstein'in cinsel istismar suçlarına ortak olduklarını gösteriyor. 

ABD'de New York'un altına kazdıkları tünellerle yer altındaki bir sinagoga giden Ortodoks Yahudiler, tünellerden çıkarılan çocuk eşyaları ve kanlı yataklar gündeme damga vurdu. Peki Epstein olayı nedir, nasıl başladı? İşte Epstein olayı ve Yahudi gerçekleri...

Epstein olayı nedir, nasıl başladı?

Jeffrey Epstein, 1953'te Brooklyn, NYC'de, Yahudi bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldi. Annesi Pauline okul yardımcısı olarak çalışan bir ev hanımıydı. Babası Seymour Epstein New York Parklar ve Dinlenme Bölümü'nde bir arazi işçisi ve bahçıvandı. Jeffrey Epstein iki kardeşten büyük olanıydı. Epstein ve kardeşi Mark, Coney Adası, Brooklyn'de işçi sınıfının yaşadığı bir mahallede büyüdüler. Orta sınıf bir ailenin çocuğu olarak büyüyen Epstein, ilerleyen yıllarda pedofili, cinsel istismar, çocuk kaçırma gibi günümüze uzanan skandalları başlattı.

Epstein, 2005'te ABD'nin Florida eyaletinde, 14 yaşında bir kızla cinsel ilişkiye girmek için para verdiği iddiasıyla gözaltına alındı. Reşit olmayan birçok kız Epstein'in ve arkadaşlarının kendilerini cinsel istismara maruz bıraktığını iddia etse de mahkeme Epstein'i 2008'de tek bir kişiye cinsel istismar uygulamaktan suçlu buldu.

Milyarder, suçlu bulunmasının ardından 13 aylık bir ceza aldı. New York savcılarının Epstein'i 2019'da fuhuş ağı oluşturmaktan suçlu bulmasının ardından, milyarder gözaltında tutulurken hapishanede ölü bulundu.

Jeffrey Epstein Urged Ghislaine Maxwell to Rope in Bill Clinton Over Bad  Press

Epstein'a ve arkadaşlarına cinsel ilişkiye girmek için reşit olmayan kızlar sağlamakla suçlu bulundu!

Epstein'in eski kız arkadaşı Ghislaine Maxwell, 2021'de Manhattan başsavcısı tarafından Epstein'a ve arkadaşlarına cinsel ilişkiye girmek için reşit olmayan kızlar sağlamakla suçlu bulunmasının ardından, 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Maxwell, Epstein davası boyunca, olayın mağdurlarından biri olan ve Epstein'e karşı ana davacı olan Virginia Giuffre'nin arkadaşlarına, mağduru haksız çıkaracak bilgiler paylaşması için para teklif etmek, mağdurların ifadelerini yalanlamak ve olaya dahil olan insanların masumiyetini savunmak için çeşitli faaliyetlerde bulunmak gibi bir çok girişimde bulundu. 

Adım adım prenslerden sanatçılara siyasetçilerden Mossad'a uzanan dava dosyası!

Maxwell'in 2015'teki davası kapsamında açıklanması kararı alınan dava dosyaları, ABD Bölge Hakimi Loretta Preska'nın kararının ardından kamuoyuna açıklanmıştı.

Giuffre'nin, Maxwell'e açtığı dava 2017'de sonuçlanmış ancak dava dosyaları ilk 2 bin sayfası 2019'da olmak üzere, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında halka açılmıştı.

Preska'nın kararıyla 2023'te açıklanan dosyalar ise, daha öncesinde mağdurlar ve suçlanan kişilerin gizlilik hakları sebebiyle saklanmıştı.

Olaylara dahil olan ve ABD Bölge Hakimi Loretta Preska'nın kamuoyuna açıklanmasına karar verdiği dava dosyalarında çok kez ismi geçen İngiltere Kralı 3. Charles'ın kardeşi Prens Andrew ise, söz konusu dosyalarda mağdurlardan Johanna Sjoberg tarafından cinsel tacizle suçlandı.

Prens Andrew, Sjoberg'ün 2001 yılında Epstein'in Manhattan'daki dairesinde Prens tarafından taciz edildiğine ilişkin verdiği ifadenin doğruluğunu reddetmişti.

Prens Andrew'u cinsel saldırıyla suçlayan Virginia Giuffre hakkında neler  biliniyor? - BBC News Türkçe

Dosyada, davacı ve mağdur Virginia Giuffre, 17 yaşındayken eski ABD Başkanı Doland Trump'ın spa salonundaki işinden ayrılıp, Epstein'in masözü olması için kandırıldığını ve Epstein'in kendisi ve diğer birçok reşit olmayan kişiyi Florida, New York, Virgin Island ve New Mexico gibi çeşitli yerlerde taciz ettiğini öne sürdü.

Dosyalarda adı geçen bir başka isim de eski Harvard Hukuk Profesörü Alan Dershowitz olurken, kendisi Virginia Roberts (Giuffre) tarafından cinsel tacizle suçlandı. Dershowitz ve Maxwell söz konusu ifadeyi yalanladı.

Epstein'in kendisini çevresindeki insanlarla cinsel ilişkiye girmeye zorladığını belirten Giuffre, 2022'de Epstein'in eski avukatı Dershowitz hakkında yaptığı suçlamaları geri çekti.

Birleşik Krallık Prensi Andrew'un fantezileri mahkemede: "Kendi kuklasını  kullanarak beni elledi" | Independent Türkçe

Giuffre'nin Prens Andrew ile olan davası da aynı yıl sonlandırıldı!

Dava dosyalarında yer alan ifadesinde, Giuffre, kendisinin Dershowitz, 2022'de gözaltı sırasında Paris Hapishanesi'nde ölü bulunan Jean Luc Brunel, bir başbakan, ABD'li politikacılar ve dünya liderleriyle ilişkiye girmeye zorlandığını aktardı.

Giuffre ayrıca, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore ve eski Başkan Barack Obama döneminde senatörlük yapmış George Mitchell'in Epstein'in arkadaşları olduğunu ve New York'taki evini sıkça ziyaret ettiğini belirtti.

Dava dosyalarında ayrıca, Epstein'in Maxwell'e, bilim insanı Stephen Hawking'in cinsel istismar faaliyetlerini izlediği iddialarının yalanlanması için Giuffre’nin ailesi ve arkadaşlarına para teklif etmesini istediği bir elektronik posta da yer aldı.

Bill Clinton'ın Epstein'in fuhuş ağındaki rolü ne?

Dosyalardaki ifadelerden birinde, eski ABD Başkanı Bill Clinton'ın Vanity Fair dergisini, Epstein'in fuhuş ağı oluşturduğuna yönelik bir yazının yayımlanmaması konusunda tehdit ettiği iddiası da yer aldı.

Aynı dosyada davacı Giuffre, Clinton'ın Epstein'in yürüttüğü fuhuş ağından detaylı olarak haberdar olduğunu ve bu isimle birçok kez seyahat ettiğini de öne sürdü.

Clinton'ın temsilcileri de eski Başkan'ın, Epstein'in suçları hakkında bilgi sahibi olmadığını savunmuştu.

Fuhuş ağı mağduru Giuffre: "Epstein, Prens Andrew'la seks yapmam için para  ödedi" | Independent Türkçe

"Prens Andrew haftalarca bizimle kalırdı"

Epstein'in eski çalışanı Juan Alessi, Prens Andrew'un, Epstein'in Florida'daki evini sıkça ziyaret ettiğini belirterek, "Prens Andrew haftalarca bizimle kalırdı." ifadesini kullandı.

Andrew'un eşi Sarah Ferguson'ın da evi ziyaret ettiğini aktaran Alessi, Prens'in her gün masaj servisi aldığını aktardı.

Alessi, Trump hakkında soru sorulduğunda ise, evi ziyaret ettiğini ancak yatılı kalmadığını ve masaj servisi almadığını belirtti.

Dava dosyalarında bu isimlerin yanı sıra, eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, The Simpsons'ın yaratıcısı Matt Groening, aktör Kevin Spacey, şarkıcı Michael Jackson, illüzyonist David Copperfield, eski New Mexico Valisi Bill Richardson gibi ünlü isimler de yer aldı.

Açıklanan dosyalarda, Bill Clinton’ın genç kadınlardan hoşlandığı gündeme gelmiş, ayrıca Epstein'in New Jersey'deki mekanlarına gitmeden önce Trump'la iletişime geçtiği öne sürülmüştü.

Documents name alleged Jeffrey Epstein associates previously identified by  accuser - ABC News

Jeffrey Epstein Mossad ajanı mı?

RT International'a 2020'de konuşan eski İsrail istihbarat görevlisi Ari Ben-Menashe, Ghislaine Maxwell'in babası Robert Maxwell ve Epstein'in İsrail ajanları olduğunu ve bu skandalların hepsinin Mossad'ın bilgi toplaması ve ünlü isimlere şantaj uygulaması için yapıldığını iddia etmişti.

Menashe ayrıca, Prens Andrew'un ünlü isimleri Epstein'e getirmek için kandırılıp kullanıldığını öne sürmenin yanı sıra eski İsrail Başbakanı Barak'ın olaylardan haberdar olduğunu da ileri sürmüştü.

Eski Çalışma Bakanı Alexander Acosta'nın, Epstein'in istihbarat için çalıştığını söylediğini anımsatan Ben-Menashe, bu istihbaratın İsrail için olduğunu belirtmişti.

Ben-Menashe son olarak, kendisinin daha önce Epstein'in kaldığı tesiste bulunduğunu ve orada birinin kendini öldürmesinin neredeyse imkansız olduğunu iddia etmişti. 

Sapık milyarder Jeffrey Epstein'in özel pilotu Nadia Marcinko ortadan kayboldu

Jeffrey Epstein'in özel pilotu Nadia Marcinko ortadan kayboldu!

Cezaevinde intihar eden ABD'li iş insanı Jeffrey Epstein'in uzun süre pilotluğunu yapan Slovakya doğumlu pilot ve model Nadia Marcinko, ortadan kayboldu.

37 yaşındaki Marcinko'nun , Jeffrey Epstein'i Florida hapishanesinde olduğu dönemde 70'den fazla kez ziyaret ettiği belirtildi.

New York Post'un haberine göre, mahkeme belgeleri yayımlanmaya başladığından bu yana Nadia Marcinko, New York'un Upper East Side bölgesindeki evinde görülmemiş.

Sapık milyarder Jeffrey Epstein'in özel pilotu Nadia Marcinko ortadan kayboldu

SpaceX'e 2,5 milyon dolar haciz geldi! SpaceX'e 2,5 milyon dolar haciz geldi!

Florida hapishanesindeyken Epstein'i 70'ten fazla kez ziyaret ettiği belirtilen Marcinko'nun, "Global Girl" olarak tanındığı ve Lolita Express" adlı özel uçakta Epstein ve tuzağına düşen genç kızlarla seyahat ettiği belirtiliyor. Genç kızların uçtuğu söylenen "Lolita Express" adlı özel uçakta Epstein'le birlikte seyahat ettiği biliniyor.

Marcinko'nun aynı zamanda Aviloop LLC'nin CEO'su olduğu ve "havacılık endüstrisinde markaların büyümesini hızlandırmayı amaçlayan geniş bir hizmet yelpazesi sunduğu" bildirildi. Şirket, Epstein'in kardeşi Mark'a ait olduğu belirtilen bir New York binasında faaliyet gösteriyor.

Dünya Jeffrey Epstein skandalıyla sarsılırken ABD'de New York'un altına kazdıkları tünellerle yer altındaki bir sinagoga giden Ortodoks Yahudiler batının medeniyetten ne anladığını bir kez daha gözler önüne serdi. 

Dünyayı sarsan skandal: Yahudi gerçekleri

New York'ta Brooklyn Crown Heights 770 Eastern Parkway'de bulunan ve Yahudilerin yoğun olarak kullandığı "Chabad-Lubavitch World Headquarters" adlı sinagog, polis baskınına uğradı.

Baskında, sinagogun altında kazılmış gizli tüneller tespit edildi. Bu sırada, aralarında sinagogda eğitim gören öğrencilerin de bulunduğu, polise mukavemet gösteren ve tünellerden kaçmaya çalışan kişiler gözaltına alındı.

New York'ta bir sinagogun altında kaçak tüneller bulundu: 10 kişi gözaltında - 1

Sosyal medya hesaplarında, tünellerin pandemi döneminde gizlice ibadet edebilmek amacıyla veya kadınların gizlice içeri girebilmesi için kazıldığı gibi iddialar yer alırken, polis olayla ilgili soruşturma başlattı.

Öte yandan Amerikan medyasına yansıyan bazı haberlerde, 6 ay öncesine kadar tünellerin kazılmasıyla ilgili çalışmaların olduğu öne sürüldü.

New York'ta bir sinagogun altında kaçak tüneller bulundu: 10 kişi gözaltında - 2

Sosyal medya hesaplarına yansıyan görüntülerde ise kazı yapılan bazı bölümlerde kirli ve eski yataklar ile ahşap kaplama bölümleri dikkati çekti. 

Yahudilerin kaçırmaya çalıştığı kanlı yatak

"Basın üstünü kapatmaya çalışıyor!"

Brooklyn'de Ortodoks Yahudilere ait gizemli bir sinagog bulundu. İhbar üzerine olay yerine gelen polisler 10 kişiyi tutukladı. Sinagogu yöneten haham Yosef Braun yaşananları korkunç olarak nitelendirdi ve Ortodoks Yahudiliği için utanç olarak yorumladı.

CNN Türk Washington temsilcisi Yunus Paksoy olaya dair gelişmeleri şu sözlerle aktardı:

"Bu Sinagog Brooklyn bölgesinde Yahudilerin bolca bulunduğu bir bölge. Kendinizi İsrail'de hissettiğiniz bir bölge. Burada geçtiğimiz ay komşular ilginç sesler duyuyor. Kazma sesleri, inşaat sesleri. Ve yetkililere haber veriyolar. Ve bu sinagogun altında tünel kazıldığı belirleniyor. Tabi bu yasal değil. Hiçbir izin almadan şehrin altına girmiş, yan sokağa ulaşacak kadar tünel kazmışsınız.

New York'un altından Yahudi tüneli çıktı

Yahudi cemaati aşırılıkçı gençlerin yaptığı bir olay desteklemiyoruz dediler ancak bu birkaç gencin yapabileceği bir tünel değil. Polis buraya tüneli kapatmak için geliyor. Yan caddeye çıkan bir mazgal var. Bu çimento arabası ile gelince polis, Hasidik Yahudiler mukavemet gösteriyor, arbede çıkıyor. 10 kişi gözaltına alınıyor, 19 ile 22 arasında değişiyor yaşları.

Bizim anladığımız üstünü kapatmaya çalışıyorlar, 3-5 genç kazmış sözleri ile. Yahudilerin daha çok kullandığı argüman, sinagogu genişletmeye çalıştılar. Oraya gizli kişiler mi sokulmaya çalışıldı? Bir cami ya da diyanet altında bir tünel bulunsa, saldırıdan tutun terörizme her şey gündeme gelirdi. Üstü kapatılmaya çalışılıyor. İçeride yatak, bebek pusetine kadar değişik eşyalar var. Koca koca medya kurumları kaynaklarını ayırıp bu konunun üstüne gitmedi."

Epstein ve Ortodoks Yahudilerin felsefesi arasında bir bağ var mı?

Gözaltında tutulurken hapishanede ölü bulunan Epstein'in dava dosyalarının her bir detayı çok konuşulurken New York'ta Brooklyn Crown Heights 770 Eastern Parkway'de bulunan ve Yahudilerin yoğun olarak kullandığı "Chabad-Lubavitch World Headquarters" adlı sinagog ve altında çıkan tüneller tartışmalara yol açtı.

Siyaset, spor, sanat, ve bilim sektöründen çok sayıda ünlü ismin Epstein'ın çocuk istismarı ağına dahil olduklarının ifşa edilmesi ABD'yi harekete geçiren hamle olarak görülüyor. Siyonistlerin Epstein ifşasına, ABD'nin de New York'taki tünelleri ifşalayarak misilleme yaptığı iddia ediliyor. Tünelin yakınlarında Chabad-Lubavitch da araştırılmaya başlanırken ortaya çıkan detaylar ise bir kez daha hayrete düşürdü. 

Yahudi Chabad örgütü nedir?

Yahudiler, Yahudi olmayan herkesi "Goyim" olarak nitelerler. Yahudi inancında önemli yer tutan ve bugünkü Yahudilerin günlük felsefesine sinmiş Chabad Lubavitch öğretisinin önemli öğretmenlerinden Mendel Schneerson “Toplantılar ve Diyaloglar” isimli eserinde şu ifadelere yer veriliyor:

“İki çeşit ruh vardır. Bu ruhlardan bir tanesi, Tanrı'dan doğan Yahudi ruhudur ancak goyim tamamen Şeytandan doğmuştur. Yahudi, herhangi bir amaçla yaratılmamıştır, çünkü bizzat O'nun kendisi amaçtır ve diğer yaratılanlar sadece Yahudilere hizmet etmek için yaratılmıştır”

Rabbi Mendel Schneerson, Chabad felsefesinin son öğretmeni, en büyük Chabad Lubavitch üstadlarının sonuncusudur ve Yahudiliğin devamına ve dinsel öğretilerine katkı sağlayan 300 ciltten fazla eser vermiştir.

Yahudi yaşamın en dinamik gücü olarak kabul edilen ve yıllar içinde hareket merkezini ABD'ye taşıyan Chabad-Lubavitch, bir felsefe ve hareket olarak görülüyor.

İsrail toprakları dışındaki dünyanın en büyük Yahudi topluluğu New York City'de bulunurken Yahudi topluluğu Haham Menahem Mendel Schneerson'u takip ederek güçlü oldukları bölgede Chabad Genel Merkezi'ni de kurdu.

Amerikalı Ortodoks Yahudi Hahamı olan Schneerson, Lubavither Hasidik hanedanının en son rebbesiydi. 20. yüzyılın da en etkili Yahudi liderlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Epstein davasının ardından Yahudilerin yoğun olarak kullandığı "Chabad-Lubavitch World Headquarters" adlı sinagog ve altında çıkan tünellerin ortaya çıkması Epstein davası ile Ortodoks Yahudilerinin felsefesi olarak geçen Chabad-Lubavitch'in arsında bağlantı olup olmadığının araştırılmasına neden oldu. 

,Ancak gündeme damga vuran iddialara ne New York polisi ne de ABD yetkileri tarafından bir açıklama gelmedi.

ABD basınındaki en büyük iddia Epstein'in dava dosyalarının ifşası üzerine ABD'nin de misilleme yaptığı olurken sadece Jeffrey Edward Epstein'ın da günah adasında kadınlara vahşice zulmettiği, 15 yaşından küçük kız çocuklarına tecavüz ettiği iddia edilerek vahşi tutumların benzerlikleri üzerinden iddialar ortaya atıldı.