Sendika temsilcileri Bakan Işıkhan ile halı saha maçı yaptı Sendika temsilcileri Bakan Işıkhan ile halı saha maçı yaptı

EYT yasasına dahil edilmeyen staj ve çıraklık mağdurları ikinci torba yasasından yararlanmak istiyor.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) düzenlemesi ile staj mağdurlarının ortaya çıktığı dile getirilerek değerlendirilmesi sorulan Bilgin, "Staj mağduru kavramı doğru değil, staj mağduru yok. Çünkü prim yatırmayanlar, prim yatırmadan emekli olabilir mi? Patronları kim? Kendi adlarına sigorta primini yatıracak olan ismi bize bildirsinler, onları tespit edelim, primlerini yatırsınlar. Staj bir eğitimdir kavramları doğru kullanalım." diye konuştu. 

Bunun üzerine staj ve çıraklık mağdurlarından tepkiler gecikmedi. Hak kaybına uğradıklarını, çıraklık ve stajyerlik yaparken SGK’ya kayıtlı olduklarını belirten mağdurlar, sigorta Sicil Kaydı belgesinde “ilk işe giriş tarihi” ifadesi yer aldığını söyledi. Çırak ve stajyeler SGK kayıtlı iken çalıştıklarını belirterek bunun emeklilik süresi kapsamında değerlendirilmesini istiyor.

TGRT Haber'e göre, staj ve çıraklık konusu Meclis'in gündeminde olduğu ve bu konuda . TBMM ile SGK arasında trafik hızlandığını belirtti. 

Staj mağduriyetine ilişkin " EYT staj ve çıraklık mağduriyeti için güçlü dernekler TBMM ve SGK binası arasında trafik oluşturuyor. Güçlü bir ihtimal olarak Meclise gelecek ilk torba yasada Bağkur yapılandırması, kredili emeklilik, staj ve çıraklık borçlanması, pandemi ve doğal afet borçlanması gibi konular yer alacak. Bilindiği üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin staj ve çıraklığın eğitim kapsamında olduğunu belirterek tüm kapıları kapatmıştı. Fakat hem Twitter'da yapılan çalışmalar hem de EYT derneklerinin Ankara'da büyük uğraşlar vermesi EYT staj çıraklık mağduriyeti konusunun rafa kalkmadğıını ortaya koydu." ifadelerini ortaya koydu.