1999 öncesi çıraklık ve stajyerlik yapanların durumu ne olacak? sorusu en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.  Sosyal Güvenlik Kurumu'nda çırak ve stajyer kaydı olanlar  EYT düzenlemesinden yararlanmak istiyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin “Bunlar bir çalışan değil, öğrencidirler” diyerek mağdurlara tüm kapıyı tamamen kapatmıştı.

Çırak ve stajyerler ne talep ediyor?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda (SGK) çırak ve stajyer kaydı olanlar , EYT düzenlemesinin kendilerini de kapsamasını istiyor. 

 8 Eylül 1999'dan önce SGK’da çırak ve kaydı bulunanların şartı aranmadan, sigortalılık süresi ve prim günü koşullarını sağlayıp emekli olmayı talep ediyor.

SGK belgesinde “ilk işe giriş tarihi” ifadesi var

Bu kişiler çıraklık ve stajyerlik yaparken SGK’ya kayıtlıydı. Sigorta Sicil Kaydı belgesinde “ilk işe giriş tarihi” ifadesi yer alıyor. 

Sosyal medyada bir kullanıcı sigorta sicil kaydı belgesi paylaşarak şu yorumu yaptı: “İlk işe giriş tarihi ne demek? Avukatların ve Doktorların staj borçlanma hakkı var, doğum borçlanma hakkı var, askerlik borçlanma hakkı var, yurt dışı borçlanma hakkı var ama çocuk yaşta ucuz işçi olarak çalıştırılan stajer ve çırak işçilerin hakkı yok.”

Muhalefetten kanun teklifleri

Staj mağdurları sosyal medyada örgütleniyor

EYT düzenlemesinden yararlanmak isteyen stajyer ve çıraklar seslerini sosyal medyada duyurmaya çalışıyor. Staj mağdurları "BenimDavamSraj" etiketiyle gündemi salladı 

İşte öne çıkan bazı sosyal medya paylaşımları: