Bursa Staj ve Çırak Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, sorunlarını çözüme ulaştırabilmek umuduyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Kent Meydanı'nda gerçekleşen basın açıklamasında, sorunlarının yerel seçimlerden önce çözülmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

Bursa Staj ve Çırak Mağdurları Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Şube Başkanı Tancer Tunçay'ın konuşmasında; ''Bizler, meslek liseleri ve çıraklık okullarından işletmelere zorunlu olarak çalışmaya yollanan ve sigorta girişleri yapılarak ellerine sigorta kartları verilen, halen e-devlet sisteminde iki tane işe girişleri olan, yıllarca o numara ile işlem görüp sonunda aynı numara ile emekli de olacak ama bugün itibariyle ilk işe girişleri kabul edilmeyen mağdurlarız. Staj ve çıraklık sigortası mağdurları Türkiye genelinde örgütlenerek önce 20 ilde dernek ve ardından kısa sürede federasyon çatısı altında birleşti. 

Çalıştaylar, stand çalışmaları, meclis ziyaretleri, eş zamanlı basın açıklamalarının yanısıra en son İstanbul Kartal'da Staj ve Çıraklık Fedarasyonu tarafından yapılan miting ile kamuoyuna sesimizi duyurduk.Sosyal medyada neredeyse aylardır ilk sırada duyuruyor. Hakkımız olmayan hiçbir şeyi istemiyoruz. E-Devlet'te gözüken ilk işe giriş tarihlerimizin emeklilikte de sayılacak şekilde sigortanın başlangıç tarihi olarak kabul edilmesini istiyoruz. O gün itibariyle bizim bilgimiz dışında eksik yatan primlerin sorumlusu biz değiliz, ortada fiili çalışma var, maaş aldık. Bu sorunu çözmek siyasilerin ve sosyal devletin görevi ve borcudur.

Yerel seçimlerden önce staj ve çıraklık sigortası sorununun çözülmesi gerektiği vurgulanan konuşmada "Çalışma hayatına erken yaşlarda başlayan staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının, staj ve çıraklık başlangıçları uzun vadeli sigorta koluna başlangıç sayılmasının zamanı geldi de geçiyor. Biz yıllardır bu mağduriyeti çözmeye çalışıyoruz. Haklıyız, kazanacağız. Staj ve çıraklık sigortası mağduriyeti yerel seçimden önce çözülmeli.'' ifadelerine yer verildi.

Bursa Staj ve Çırak Mağdurları: Sorunlarımız yerel seçimlerden önce çözülmeli

HAK-İŞ, Doğu Karadeniz'de 1 Mayıs'ı kutladı! HAK-İŞ, Doğu Karadeniz'de 1 Mayıs'ı kutladı!

Staj ve çıraklık dönemleri, gençlerin mesleki deneyim kazanmaları ve iş hayatına atılmaları için önemli bir adım. Ancak bu süreçlerde sigorta eksiklikleri ve ihmalleri söz konusu olmakta. Birçok stajyer ve çırak, yeterli sosyal güvenceye sahip olmadığı için ciddi mağduriyetlerle karşı karşıya kalmaktadır.

Staj ve çıraklık mağdurları sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmaması nedeniyle emekli olamıyor. Bu vatandaşlar, erken yaşta başladıkları meslek hayatlarının karşılığını alabilmek ve adil bir emeklilik süreci geçirebilmek adına EYT düzenlemesinin gözden geçirilmesini talep ediyor. Mağdurlar, yaşadıkları mağduriyetin giderilmesi ve adil bir emeklilik sisteminin oluşturulması için yetkililere çağrıda bulunmaya devam ediyor.