Fethi Gürer: 696 sayılı KHK ile belediye taşeron işçileri Belediye şirket işçisine dönüştürüldü Fethi Gürer: 696 sayılı KHK ile belediye taşeron işçileri Belediye şirket işçisine dönüştürüldü

Türkiye genelinde binlerce vatandaşı ilgilendiren EYT düzenlemesi, Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmesine rağmen, staj ve çıraklık süreçlerinden ötürü birçok bireyi kapsam dışında bırakıyor.

Emeklilik hayallerini gerçekleştiremeye birçok kişi, çıraklık dönemlerine genç yaşlarda başlamalarına rağmen EYT düzenlemesi, prim ödemelerini baz alarak yapıldığı için bu süreçleri dikkate almıyor.

Özellikle genç yaşlarda başlayan staj ve çıraklık süreçleri, bu kişiler için bir avantaj olması gerekirken, EYT düzenlemesinin kapsamında olmaması, birçok bireyin emeklilik hedeflerini gerçekleştirmesini engelliyor.

Mustafa Destici'den destek!

Büyük Birlik Partisi'nin Genel Başkanı Mustafa Destici, staj ve çıraklık mağdurlarına destek verdi. Destici, konuya ilişkin açıklamalarında şu ifadelere yer verdi.

"EYT'liler emeklilik hakkına kavuştu. Fakat burada bir mağdur kesim daha var. Onlarda kim, 3308 sayılı mesleki eğitim kanunu gereğince iş yerlerinde zorunlu staja ve çıraklığa tabi tutulan, yıllardır adete kandırılan mağdur çocuklar var. Yani çocuk yaşta işe başlamışlar, çırak olarak ya da kalfa olarak. Bu mağduriyetin sebebi ise çocuk yaşta çalışma hayatına başlayan insanlarımıza sigorta kartları verilmesine ve sigorta tescil tarihler olmasına rağmen bu tarihin hizmet başlangıç tarihi sayılmaması. Bize göre bu da büyük bir haksızlık. Yani siz 17, 16, 15 yaşında bir çocuk bir iş yerinde çalışmaya başlamış, ister staj ister çırak olarak ve buna bir sigorta kartı vermişseniz, buna bir sigorta numarası vermişseniz ve elbetteki bu başlangıç tarihide emeklilik başlangıç tarihi olarak adledilmelidir. Ve bunlarında mağduriyeti bir an önce giderilmeli ve hakları olan emekliliğe kavuşturulmalı."

Destici'nin EYT düzenlemesinin gözden geçirilmesi gerektiğini ve staj süreçlerinin dahil edilmesi gerektiğini belirtiyor. Ancak şu anki düzenleme, hala staj ve çıraklık süreçlerinde geçen zamanın emeklilik hedeflerine katkı sağlamaması nedeniyle birçok kişiyi mağdur etmeye devam ediyor.