Staj ve çıraklık programları, meslek sahibi olmak isteyen öğrenciler ve gençler için önemli bir adım olarak görülmektedir, ancak bu programlardan kaynaklanan mağduriyetlerin yaşanmaktadır. Staj başlagıç tarihlerinin sigorta girişi olarak sayılmaması emekli olmalarında büyük bir engel olarak gösterilmektedir. 

Özgür Özel, TBMM'de Staj ve çıraklık mağdurları ile bir araya geldi! Özgür Özel, TBMM'de Staj ve çıraklık mağdurları ile bir araya geldi!

STAJ VE ÇIRAKLIK MAĞDURLARI SAHADA

Türkiye genelinde kurdukları 20’ye yakın dernek ve geçtiğimiz günlerde federasyon kuran staj ve çıraklık sigortası mağdurları, yaşadıkları mağduriyetin çözümü için seslerini duyurmak ve benzer durumda olan diğer mağdurlara ulaşmak amacıyla sahaya indi.

İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Bilecik’te Staj ve Çıraklık Mağdurları dernekleri tarafından stantlar açıldı. Dernek üyeleri broşürler dağıtarak toplumun farklı kesimlerine mağduriyetlerini anlattı. Aynı zamanda bazı siyasi parti temsilcileri de stantları ziyaret ederek mağdurlara destek verdiler.

İLK ADIM ATILDI

Manisa Milletvekili Selma Aliye Kavaf tarafından hazırlanan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM'ye sunulmuştur. Bu teklif, staj ve çıraklık sigortası mağdurlarının yaşadığı Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) sorununa çözüm getirmeyi amaçlamaktadır.

Teklifte, staj ve çıraklık dönemlerinin sigortalıların borçlanabileceği sürelerden sayılması ve sigortalılık başlangıç tarihinde esas alınması talep edilmektedir. Bu düzenleme ile staj ve çıraklık sigortası ile emeklilik prim gün sayıları yetersiz kalan kişilerin EYT sorununa çözüm getirilerek, erken emeklilik hakkı verilmesi hedeflenmektedir.

Bu teklif, staj ve çıraklık programlarında yaşanan mağduriyetleri gidermeyi ve bu süreleri emeklilik hesaplamalarında değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Eğer bu teklif yasalaşırsa, staj ve çıraklık dönemlerinin emeklilik sürecinde değerlendirilmesi, EYT mağdurlarına olumlu bir adım olarak yansıyacaktır.