Süleyman Girgin, bazı taşeron çalışanları kadro dışı bırakılmasının adaletsizlik yarattıüğını belirtti.  

Girgin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde “iddialar taşerona kadro verdik, gerçekler taşerona ayrım devam ediyor’ deniliyor, hangisi doğru” diye sordu. 

KAYNAK: Mustafa SARIİPEK/MUĞLA

 CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e yazılı olarak yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesiyle, KİT’ler, özel bütçeli kuruluşlar, sosyal tesisler, yapım ihaleleri, danışmanlık, çağrı merkezi ve hastane bilgi yönetim sistemi ihalelerinde çalıştırılan taşeron işçilerin kadro dışı bırakılmasını tekrar gündeme getirdi. Bazı taşeronların kadro dışı bırakılmasının adaletsizlik yarattığını belirten Girgin, “iddialar taşerona kadro verdik, gerçekler taşerona ayrım devam ediyor’ deniliyor, hangisi doğru” diye sordu.

KADRO SORUNU İŞÇİLERİN TAMAMI AÇISINDAN ÇÖZÜLEMEDİ

CHP’li Girgin, İGEME Çağrı Merkezi çalışanları kadroya alınırken diğer kamu çağrı merkezi çalışanlarının kadro dışı bırakılmasındaki adaletsizliği vurgulayarak şunları söyledi: “24 Aralık 2017 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 696 sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile kamuda çalışan taşeron işçilere sürekli kadro verilmesi yönünde düzenleme yapılmıştır. Anayasa'ya, hukukun temel ilkelerine ve sosyal diyalog anlayışına aykırı olarak hazırlanan 696 sayılı KHK, taşeron işçilerin kadro sorununu bu işçilerin tamamı açısından çözmemiştir. Bu kararname yeni sorunlar, eşitsizlikler, adaletsizlikler ve haksızlıklar yaratmıştır. Bu düzenleme ile KİT’ler, özel bütçeli kuruluşlar, sosyal tesisler, yapım ihaleleri, danışmanlık, çağrı merkezi ve hastane bilgi yönetim sistemi ihalelerinde çalıştırılan taşeron işçiler tamamen dışarıda bırakılmıştır.”

HBYS VE ÇAĞRI MERKEZİ ÇALIŞANLARI KAPSAM DIŞI

Bazı taşeron işçilerin kapsam dışı kaldığını belirten Girgin, “Yaklaşık maliyetinin en az yüzde 70'Iik kısmının asgari işçilik maliyeti ile varsa ayni yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderinden oluşması’ koşulu nedeniyle kamu kurumlarında çalışan bazı taşeron işçiler kapsam dışı kalmıştır. Ayrıca, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi hizmetlerinde çalışan işçiler ile 233 sayılı KHK kapsamındaki kurumlarda hizmet alım yöntemiyle çalıştırılan işçiler de kapsam dışıdır. Üniversitelerin kendi bünyesinde kurduğu, giderlerini kendi gelirleriyle karşılayan iktisadi işletmeler kapsamında Merkezi Yemekhane Müdürlüğü ile diğer İşletme Müdürlüklerinde 4857 sayılı iş Kanuna göre istihdam edilen işçiler de aynı akıbete uğradılar. Kamudaki kadrolara geçiş için 4 Aralık 2017 tarihinde çalışıyor olmak şartının konmuş olmasıyla yıllarca taşeronda çalışmış ancak bu tarihten önceki dönemde işten çıkarılmış ya da ihalesi sona ermiş taşeron işçiler kadroya geçiş hakkından yararlanamamışlardır” dedi.

MÜLGA EKONOMİ BAKANLIĞI’NA BAĞLI İGEME ÇAĞRI MERKEZİ ÇALIŞANLARI KADROYA ALINDI

“Kamu çağrı merkezi çalışanları kadroya alınmamış olsa da; MÜLGA Ekonomi Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet veren İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi (İGEME) Çağrı Merkezi personelleri ve taşeron şoförler kadroya alınmıştır” diyen Süleyman Girgin, Girgin soru önergesinde Bakan Bilgin’e şu soruları sordu:  

* İGEME Çağrı Merkezi çalışanları hakkı olan kadroyu aldıkları gibi diğer kamu merkezi çalışanlarının hakkı olan kadroyu alamaması sizce hakkaniyetli midir?

* Mülga Ekonomi Bakanlığı dışında, başka Bakanlıkların çağrı merkezinde çalışıp kadroya alınan personel var mıdır?

* Kamu merkezi çalışanları arasındaki bu ayrımcılığın nedeni nedir?

 * İGEME Çağrı Merkezi çalışanlarını olduğu gibi, diğer kamu merkezlerinde çalışan tüm personelleri de kadroya almaya yönelik bir çalışmanız var mıdır?

 ÇAĞRI MERKEZİ PERSONELLERİ KADROYA GEÇİŞTE KAPSAM DIŞI BIRAKILMIŞTIR

 1 Ocak 2018 tarihli, 30288 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Kamu Kurum Ve Kuruluşlarında Personel Çalıştırılmasına Dayalı Hizmet Alımı Sözleşmeleri Kapsamında Çalıştırılmakta Olan İşçilerin Sürekli İşçi Kadrolarına Veya Mahalli İdare Şirketlerinde İşçi Statüsüne Geçirilmesine İlişkin 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Geçici 23 Ve Geçici 24 Üncü Maddelerinin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar”ın 4. maddesinin 4. fıkrası ile danışmanlık hizmetleri, hastane bilgi yönetim sistemi hizmetleri ve çağrı merkezi personelleri kadroya geçişte kapsam dışı bırakılmıştır. Bu maddenin tamamen iptal edilmesi yönünde bir çalışmanız var mıdır?

"Sağlıkçının adı yok, diploması var!" "Sağlıkçının adı yok, diploması var!"