Taşeron, KİT ve belediye şirket işçileri yıllardır yetkililerin verdiği kadro sözlerinin yerine getirilmesini beklerken artan ekonomik krizle birlikte zorlaşan yaşam koşullarından kurtulmak için kadroya alınmayı, eşit işe eşit maaş ve eşit hak talep ediyorlar.

Kadro bekleyen taşeron, KİT ve belediye şirket işçileri bir an önce bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. X'te (Twitter) etkinlik düzenleyen vatandaşlar yetkililere seslenerek bu mağduriyetin bir an önce çözülmesini istiyor. Başta Cumhurbaşkanlığı ve CİMER olmak üzere, ilgili makamlara yazdıkları dilekçe ve mektuplarla yaşadıkları sorunları anlatan taşeron işçiler kadro hakkı için mücadele etmeye devam ediyor. 

Kamu aşçılarının sabrı taştı: Bakan Yusuf Tekin'e kadro çağrısı Kamu aşçılarının sabrı taştı: Bakan Yusuf Tekin'e kadro çağrısı

Seçim öncesi eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, taşerona kadro sorununun çözüme kavuşacağını belirtmişti. Ancak seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanması üzerine yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olan Vedat Işıkhan konuya dair bir açıklamada bulunmadı.

Borsa İstanbul'dan günün ilk yarısında rekor Borsa İstanbul'dan günün ilk yarısında rekor

1 Ekim'de Meclis'in açılmasıyla heyecanlanan taşeron, KİT ve belediye şirket işçileri yine gündeme alınmadı. Pes etmeden yetkililere seslenemeye devam eden belediye şirket, taşeron, KİT ve TYP işçileri Kabine Toplantısı'na gözünü çevirmişken Meclis'ten kadro kararı alınmasını bekliyor. 

Kadro bekleyen taşeron işçiler:

  • Şehir hastanelerinde çalışan taşeronlar,
  • Hastane bilgi işlem personelleri,
  • Taşeron belediye şirket işçileri,
  • ASM Grup Elemanları,
  • VAKIFBANK güvenlikleri,
  • Kamu çağrı merkezi çalışanları,
  • Kiralık araç şoförleri,
  • Şeker fabrikaları taşeron işçileri,
  • PTT taşeron işçileri,
  • Taşeron itfaiyeciler
  • TİGEM taşeron işçileri
  • Kamu sosyal tesis çalışanları
  • Türk Telekom taşeron firma çalışanları
  • Zabıtalar
  • PIKTES taşeron işçileri
  • Karayolları Müşavir gibi pek çok alanda görev alan taşeron bir an önce kadroya geçmeyi talep ediyor.

Seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda göreve başlayan Vedat Işıkhan'ın ilk iş olarak uzun zamandır yüz binlerce insanın mağduriyetine neden olan taşerona kadro meselesini çözmesi bekleniyor. Taşeron işçiler 2. Torba yasa ya da KHK ile taşeronlara ayrımsız kadro verilmesi için yetkililere seslenmeye devam ediyor. 

1 Ekim'de Meclis'in açılmasıyla seçim öncesi vaatlerinin gündeme alınması bekleniyor. Bir an önce kadro hakkına kavuşmak isteyen taşeron işçiler sosyal medya platformlarından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslenerek kadro sözlerinin tutulmasını talep ediyor. 

Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz soru önergesi verdi!

Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz, 04.10.2023 kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan taşeron işçilerin kadro taleplerine ilişkin yazılı soru önergesinde bulundu. 

Kocamaz'ın önergesinde şu ifadelere yer verildi: 

Kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron olarak görev yapan işçiler kadro beklemektedir. Kamuda taşeron olarak çalışanların sürekli işçi kadrosuna alınması konusunda hükümet tarafından seçim öncesi söz verilmişti.Bu bilgiler ışığında;

1. Kamuda görev yapan taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna alınması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Bu konuda ne zaman bir çalışma yapmayı planlıyorsunuz?

2. Kamu kurum ve kuruluşlarında toplam kaç taşeron işçi görev yapmaktadır? Yapılacak olan çalışma kapsamında toplam kaç taşeron işçiye kadro vermeyi düşünüyorsunuz?

Burhanettin Kocamaz'ın soru önergesine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan olumlu ya da olumsuz bir cevap vermezken taşeron, KİT ve belediye şirket işçileri Torba Yasa ile kadro haklarına kavuşmayı bekliyor.

2. Torba Yasa'da neler var?

Seçimi Cumhur İttifakı'nın kazanmasının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda göreve başlayan Vedat Işıkhan'ın uzun zamandır kadro bekleyen taşeron işçiler hakkında herhangi bir açıklamada bulunmaması tepki çekti.

Torba Yasa'nın hazırlıkları devam ederken kulislerden elde edilen bilgilere göre taşerona kadro meselesi Torba Yasa ile çözüme kavuşacak. Kadro ve özlük hakları için mücadele eden taşeron, KİT ve belediye şirket işçilerinin mağduriyetlerinin yerel seçimlerden önce Torba Yasa ile çözüme kavuşması bekleniyor. 

Ekonomi uzmanlarına göre, Meclis'in açılmasının ardından gündeme gelecek Torba Yasa'da taşerona kadro meselesi de bulunacak. Taşerona kadro sorunun tam olarak çözülüp çözülmeyeceği bilinmezken yüz binlerce işçi geride kimse bırakılmadan tüm taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesini istiyor.