TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder başkanlığında toplandı.

Önder, 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonuçlarının hayırlı olmasını dileyerek, "Geçirdiğimiz yerel seçimin ülkedeki demokratik zeminin güçlenmesine, dezavantajlı kesimler başta olmak üzere toplumcu ve doğaya saygılı bir yönetime vesile olmasını diliyorum." dedi.

Önder, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.

"BU OLAYIN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ"

AK Parti İstanbul Milletvekili Adem Yıldırım, İstanbul Beşiktaş'ta gece kulübünde tadilat sırasında 29 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan yangına ilişkin, "Bu olayın takipçisi olacağız." dedi.

"Türk vatandaşlarına vize başvuruları kapatıldı" iddiaları gerçeği yansıtmıyor "Türk vatandaşlarına vize başvuruları kapatıldı" iddiaları gerçeği yansıtmıyor

Yıldırım, benzer olayları daha önce canhıraş şekilde gündeme taşıyan siyasilerin, yazarların, fenomenlerin, sanatçıların, Beşiktaş'taki bu olay karşısında "uykuya yattığını", siyasi parti liderlerinin de diğer olaylar karşısında tweet üstüne tweet atarken bu olaya ilişkin sadece başsağlığı mesajı yayınladıklarını anlattı.

"ÖLÜLERİMİZİ YARIŞTIRMAYALIM"

Yıldırım, Balıkesir Belediye Başkanı seçilen Ahmet Akın'ın 2016'da Adana Aladağ'da kız öğrenci yurdundaki yangına ilişkin, "Denetimsizlik katliam getirir ve denetimsizlik kader değildir. Bu olaya neden olan koşullar yine bağnaz düşüncenin sonucudur. Çocukların ölümü siyasidir, kadınların ölümü siyasidir, madencilerin ölümü siyasidir; insanların eceliyle ölmediği bir ülkede ölüm siyasidir." açıklamasında bulunduğunu hatırlattı.

Bu örnekleri çoğaltabileceğini söyleyen Yıldırım, "Ölülerimizi, cenazelerimizi yarıştırmayalım. 29 can da bizim ondan önce vefat eden canlar da bizim." ifadelerini kullandı.

"HAYIRDIR BU SUSKUNLUĞUNUZ NİYE?"

Yıldırım, yaşananlardan hem Beşiktaş Belediyesinin hem de İstanbul Büyükşehir Belediyesinin sorumlu olduğunu söyledi.

İYİ Parti Bursa Milletvekili Yüksel Selçuk Türkoğlu, İsrail'in Gazze'de sürdürdüğü mezalimin soykırıma dönüştüğünü belirterek, 12 Ekim 2023'te savaşın boyutlarını yerinde gözlemlemek amacıyla TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonundan "Gazze İnceleme Heyeti" oluşturulmasını talep ettiğini, cevap bile alamadığını söyledi. Türkoğlu, "Koskoca Türkiye Cumhuriyeti devletinin Gazze'ye, Filistin'e bir milletvekili bile göndermemiş olması acaba ne anlama geliyor? Hayırdır bu suskunluğunuz niye?" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE YÜZYILI, İNSANLIĞIN BİNLERCE YILLIK İSTİKLAL VE HÜRRİYET YÜRÜYÜŞÜNÜN YENİ ADIDIR"

AK Parti İstanbul Milletvekili Yücel Arzen Hacıoğulları, "Divanu Lugat'it-Türk'ün 950. yılından Türkiye'nin ikinci yüzyılına; tanım yapmanın zorunluluğu ile Türkiye Yüzyılı" başlığı altında yaptığı konuşmada, "Türkiye Yüzyılı, insanlığın binlerce yıllık istiklal ve hürriyet yürüyüşünün yeni adıdır. Tanımlama bekleyen dünyayı tanımlayacak olan yüksek, özgür, bağımsız irade ve cesaretin adıdır Türkiye Yüzyılı. Bunu başaracak, bu birliği sağlayacak millet, İbrahim'in milletidir; bu millet Türk milletidir. Sizlerle bu kutlu mazlumlar yürüyüşünün yoldaşı olmaktan, Türk milletinin büyük Meclis çatısı altında bulunmaktan dolayı onur duyuyorum." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Meclis Başkanvekili Önder, MHP'de Grup Başkanvekili olarak göreve başlayan Nevşehir Milletvekili Filiz Kılıç'a Başkanlık Divanı adına yeni görevinin hayırlı olmasını dileğinde bulundu.

"KENDİLİĞİNDEN SONA ERDİ"

Yerel seçimlerde Adıyaman Belediye Başkanı seçilen CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, Afyonkarahisar Belediye Başkanı seçilen CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, Kastamonu belediye Başkanı seçilen CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ile Kırıkkale Belediye Başkanı seçilen CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal, meclise sundukları yazıyla belediye başkanlığını tercih ettiklerini duyurdular.

Meclis Başkanvekili Önder ise "Bu tercih sonucunda CHP Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, CHP Afyonkarahisar Milletvekili Burcu Köksal, CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ve CHP Kırıkkale Milletvekili Ahmet Önal'ın TBMM üyelikleri, belediye başkanlığını tercih ederek göreve başladıkları tarihler itibarıyla daha önceki uygulamalara da uygun olarak kendiliğinden sona ermiş bulunmaktadır" dedi. 

Kaynak: Anadolu Ajansı