17 Aralık Pazar günü saat 15:00'te Kadıköy İskele Meydanı, Toplum Yararına Programı (TYP) işçilerinin uzun süredir bekledikleri süreklilik taleplerini dile getirmek ve yaşadıkları mağduriyetlere dikkat çekmek için bir araya geldikleri önemli bir buluşmaya sahne oldu.

Toplum Yararına Programlar kapsamında çalışanlar 9 aylık bir program dahilinde görev alıyorlar. Bu programa katılanlar yılda 9 ay çalışabiliyor. Ardından 3 ay bekleme süresinden sonra tekrar programa katılabiliyor. Katılımcı TYP’de en fazla 24 ay görev alabiliyor.

Mağduriyetlerin yeni adresi: Mağduriyet Duvarı Mağduriyetlerin yeni adresi: Mağduriyet Duvarı

Bu süreç içerisinde beraber çalıştıkları iş arkadaşlarından bir farkları olmadığını dile getiren TYP’li çalışanlar gerek sosyal medya gerekse diğer mecralarda kadro için seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Sürekli çalışma hakkı ve güvence isteyen TYP’liler MEB'e bağlı temizlik ve güvenlik işlerinde çalışıyorlar.

İşsizliğin yoğun olduğu zamanlarda işsizlerin doğrudan ya da yüklenici yoluyla belirli süre ile istihdam edilmesini sağlayan Toplum Yararına Programlar ( TYP ) hem işsizler için geçici de olsa bir iş kapısı olmuşken hem de işverenler  açısından destek iş gücü oluşturmaktadır.

Ancak TYP işçilerinin süreli çalışması ve sözleşme bitiminde işten çıkarılmaları maddi ve manevi sıkıntılar yaşamalarına neden oluyor. 

Kadıköy İskele Meydanı’nda 27 sendika ve platforma bağlı işçiler bir araya geldi. TYP işçileri de yaşadıkları işsizlik sürecini ve süreklilik taleplerini şu sözlerle dile döktü: