Türkiye, “Avrupa’da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Hakkında Antlaşma”sından (AKKA)  resmi olarak çekildiğini açıkladı. Karar Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlandı. Ayrıca yapılan açıklamada, alınan kararın 8 Nisan'dan itibaren geçerli olacağı bildirildi.

 Türkiye 32 yıllık AKKA Antlaşması'ndan geri çekildi! Karar Resmi Gazete'de yayımlandı - Resim : 1

RUSYA RESMİ OLARAK ÇEKİLDİĞİNİ DUYURMUŞTU

Rusya'nın Kasım 2023'te resmi olarak anlaşmadan çekilmesinin ardından NATO yaptığı açıklamada, Soğuk Savaş döneminden kalma Avrupa Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması'nı geçtiğimiz yıl kasım ayında askıya aldığını belirtmişti.

NATO, aldığı kararı "Müttefik taraf devletlerin antlaşmaya uyduğu, Rusya'nın ise uymadığı bir durum sürdürülemez" ifadeleriyle duyurmuştu.

İstanbul Valisi Gül'den 1 Mayıs mesajı: İstanbul işin, aşın, emeğin ve ekmeğin şehridir İstanbul Valisi Gül'den 1 Mayıs mesajı: İstanbul işin, aşın, emeğin ve ekmeğin şehridir

CUMHUR BAŞKANI TARAFINDAN ALINAN KARAR RESMİ GAZETEDE YAYINLANDI

AKKA Antlaşması'nın geri çekilmesi sosyal medyada da büyük ilgiyle karşılandı. Vatatndaşlar bundan sonra neler olacağını merak ediyor.

Anlaşmanın geri çekilmesiyle birlikte, Türkiye artık konvansiyonel silah kategorisindeki 5 konvansiyonel silahtan ne kadar ürettiğini kimseyle paylaşmayacak. Bununla birlikte anlaşmanın üretim sınırı koyduğu silah sınırını ciddiye almayarak, istenen silahtan, istediği kadar üretebilecek ve sayısını da kimseyle paylaşmak zorunda kalmayacak.

AKKA ANTLAŞMASI NEDİR?

Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması (AKKA) (Treaty on Conventional Forces in Europe – CFE)  1990 yılında Paris’te imzalanmış ve Temmuz 1992’de yürürlüğe girmiştir. Anlaşma bünyesinde: Zırhlı muharebe araçları, muharebe tankları, savaş uçakları, toplar ve saldırı helikopterlerini içeren toplam beş konvansiyonel silah kategorisinde sayıca indirimi, karşılıklı bilgi paylaşımını ve her bir kategori için de anlaşmaya taraf olan ülkeleri bağlayacak sınırlamaları bulunduruyor.