İŞKUR üzerinden Toplum Yararına Programıyla binlerce çalışan kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmaya başladı. Ancak getirilen bu program birçok dezavantaj barındırıyor. İşçiler 6 veya 9 ay gibi kısa süreli çalıştığı için sözleşme bittiğinde işsiz kalıyor. Ekonomik şartların ağırlaştığı şu dönemde TYP işçileri evlerine ekmek götüremeyecek duruma geldi. Psikolojik açıdan ruhsal bunalımlara giren hatta intihara kadar giden bu mağduriyetin çözüme dair somut bir adım atılması gerekiyor. 

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, görevinden ayrılmadan önce taşerona kadro verileceği yönünde açıklama yapmıştı. Türkiye Yüzyılı olarak adlandırılan şu süreçte geride mağdur bir kitlenin bırakılmaması planlanıyor. Bu nedenle taşerona kadro geldiği takdirde TYP işçilerine de kadro gelmesi planlanıyor. Şu an için gözler Çalışma Bakanlığı'na çevrilmiş durumda. 

Son dakika: 2023'de TYP 'ye kadro müjdesi gelir mi?

Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında çalışan işçilerin kadroya alınması, onların güvenceli ve düzenli bir iş statüsüne sahip olmalarını sağlayacak ve sosyal haklarını gözetebilecekleri bir çalışma ortamı sunacaktır. Bu adım, işçilerin maddi ve manevi olarak yaşadıkları mağduriyetleri gidermeye yönelik önemli bir adım olacaktır.

MECLİS'E YENİ DÜZENLEME GELİYOR

TBMM'ye taşerona kadro verilmesi yönünde yeni bir düzenleme geliyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin "Kamudaki taşeronları planladık. Meclis'in önümüzdeki haftadan itibaren çalışamayacağı bir dönemdeyiz. Önümüzde dosyamız duruyor. Çalışmanın büyük kısmını tamamladık. Seçimden sonraya kalır diye düşünüyorum, çözeceğimiz konulardan birisi bu." diyerek mağduriyetin çözüleceği yönünde yeşil ışık yakmıştı.

Ankara kulislerinden alınan bilgiye göre, düzenleme üzerinde çalışmaların son aşamaya geldiği söylendi. Meclis'in açılmasıyla beraber düzenleme yasalaşarak yürürlüğe gireceği ve kısa sürede taşerona kadro gibi sorunların çözüleceğini bildirdi. 

Bu düzenlemeden yararlanmak isteyen TYP işçileri seslerini duyurduğu takdirde TYP konusunda yeni bir çalışma yapılabilir. 

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan Taksim'de: Bu meydanın normalleşmesini istiyoruz HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan Taksim'de: Bu meydanın normalleşmesini istiyoruz

Konuyla ilgili gelişmelerin yakından takip edilmesi gerekmektedir. Toplum Yararına Çalışan İŞKUR işçilerinin kadroya alınması, işçi hakları ve sosyal adalet açısından olumlu bir adım olarak değerlendirilecektir.