Geçtiğimiz yıl vergi kaçıranları ihbar edenlere 14,8 milyon lira ödül verildi Geçtiğimiz yıl vergi kaçıranları ihbar edenlere 14,8 milyon lira ödül verildi

42’nci kuruluş yıl dönümünde üniversite öğrencilerinden Yükseköğretim Kurulu’na (YÖK) protesto düzenlendi.

Öğrenciler, İstanbul Üniversitesi önünde yaptıkları eylemde ortak bir açıklama yapıldı. Açıklamada, “Üniversitelerde YÖK eliyle yürütülen AKP politikaları yüzünden üniversiteliler her geçen gün daha niteliksiz eğitim koşullarına itiliyor. Günümüzde üniversite öğrencileri için temel sorun hâline gelmiş olan yoksulluk, geçim sıkıntısı, beslenme vb. ekonomi temelli sorunlar hâlâ çözülebilmiş değil” denildi.

“Yurtlarda KYK’ya, üniversitelerde YÖK’e rağmen yaşayacağız, yaşatacağız” ve “Katil KYK” yazılı pankartların açıldığı eylemde “Ölmeye değil, yaşamaya geldik”, “YÖK’e de AKP’ye de yeter” ve “YÖK kalkacak, kayyumlar gidecek” yazılı dövizler dikkat çekti.

Eylem sırasında “YÖK kalkacak, polis gidecek. Üniversiteler bizimle özgürleşecek”, “YÖK, polis, medya, bu abluka dağıtılacak”, “Katil KYK hesap verecek” ve “Müşteri değil, öğrenciyiz” sloganları atıldı.

Öğrenciler adına hazırlanan ortak açıklamada son günlerde yaşanan KYK yurtlarındaki asansör faciaları, üniversiteli intiharları ve barınma sorunuyla ilgili şu ifadelere yer verildi:

"İNTİHAR ETMEDİLER, KATLEDİLDİLER"

"Geleceksizliğe sürüklenen sıra arkadaşlarımız uzaklarda değil, içimizdeler. Enes Kara, Sibel Ünli, Hakan Taşdemir ve daha niceleri… Onlar, iktidarın yarattığı acımasız yoksulluk ve baskı düzeninin canlarını aldığı sıra arkadaşlarımızdı. İntihar etmediler, geleceksizliğe sürüklenip katledildiler. Geçtiğimiz yıllarda da gündem olmuş olan barınma sorunu hâlâ canlılığını korumakta.

Geçtiğimiz günlerde Aydın’da Işıklı Kadın KYK Öğrenci Yurdu’nda daha öncesinde öğrencilerin bozuk olduğu ihbarını vermesine karşılık tamir edilmeyen asansör yüzünden Zeren Ertaş isimli sıra arkadaşımız hayatını kaybetti.

Aynı hafta içerisinde ekonomik sorunlar, çevre baskısı ve iktidarın yarattığı daha nice sorun yüzünden 6 üniversite öğrencisi intihar etti. Olayın ardından hayatını kaybeden sıra arkadaşlarını anmak, üniversitelileri geleceksizliğe sürükleyenlerden, katil KYK’dan hesap sormak için pek çok KYK yurdunda ve üniversitede öğrenciler eylemler yaptılar, birbirinden güç aldılar.

"NİTELİKLİ BARINMA MÜCADELESİ BÜYÜYOR"

Başta YÖK olmak üzere üniversite mücadelesini bastırmaya çalışanlara inat üniversitelilerin nitelikli barınma mücadelesi büyümeye devam ediyor, mücadele sürüyor. Üniversiteliler, umutsuzluğu ve baskıları birbirinden güç alarak, dayanışarak aşıyor ve biz, üniversite öğrencileri olarak buradayız. Bizler, 42 yıldır aralıksız yükselen Beyazıt Meydanı’ndayız. Şiddet ortamında dahi üniversitenin ölmediğinin, öğrencilerin tüm baskılara karşı zapturapt altına alınamadığın kanıtıyız. Bizler, hâlâ öğrencilerin yarınları inşa edebileceğinin kanıtıyız. Bitmedi daha, sürüyor kavgamız ve sürecek üniversiteler bizimle özgürleşinceye dek.”