Birçok kurumda işe mesleğini yapmak üzere alınan ancak "memur" değil, "vasıfsız işçi" kadrosunda istihdam edilen üniversite mezunları, özlük haklarında iyileştirilme yapılmasını ve memur statüsüne geçmeyi talep ediyorlar.

Seçim öncesi ve sonrasında gündeme getirilmeyen üniversiteli işçiler Meclis'in açılmasıyla bir kez daha beklentiye girdi. Uzun zamandır bekledikleri statü değişikliğine Meclis'in yeni döneminde kavuşmayı talep ediyorlar. 

Mevcut koşullardaki yüklerinin yanında memur statüsüne geçirilmeleri halinde devlete ekstra bir yük oluşturmayacaklarını belirten üniversiteli işçiler özlük haklarının iyileştirilmesini ve memur statüsüne geçmeyi isteyerek yetkililere sesleniyorlar.

Aralarında yüksek lisans ve doktorasını yapmış mühendis, kimyager, biyolog gibi meslek gruplarından insanların bulunduğu 'üniversiteli işçiler' aldıkları eğitimin hak ettiği şartlarda çalışmayı, eşit işe eşit hak ve eşit maaş talep ederek aynı kurumda aynı işi yaptıkları memurlarla aralarındaki maaş ve hak farklılığının giderilmesini talep ediyor.

Üniversite mezunu işçilerin sesini duyurmak için kurulan Üniversite Mezunu Kamu İşçileri Derneği altında bir araya gelen üniversiteli işçiler, 4 Nisan 2007 yılında kabul edilen 5620 sayılı yasa kapsamında sözleşmeli personel düzenlemesi ile birlikte verilmesi gereken statü değişikliği hakkının verilmemesine tepki gösteriyor.

2015 yılında Toplu İş Sözleşmesi kapsamına alınmamalarıyla devam eden mağduriyetleri çalışma koşulları karşısında da görevde yükselme, unvan değişikliği ve tayin gibi haklardan yararlanamamalarıyla devam ediyor. Üniversiteli işçiler 2015 yılında karara bağlanan düzenlemenin yerine getirilmesini ve memur statüsüne geçirilmeyi talep ediyor.

Üniversite Mezunu Kamu İşçileri Derneği de statü değişikliği taleplerinin gerçekleştirilmesi için birçok mecrada çalışmalar yürütüyor. Türkiye Büyük Millet Meclis'i komisyonuna e-dilekçe yazan üniversiteli işçiler imza toplayarak şu taleplerde bulunuyor:

Yüksek Öğretim Kurumlarının ön lisans, lisans ve yüksek lisans bölümlerinden mezun olup kamu kurum ve kuruluşlarında, bakanlıklarda, belediyelerde, özel idarelerde ve Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 4857 sayılı İş Kanuna tabii olarak sürekli işçi statüsünde çalışanların çalışma koşullarını iyileştirme ve memurlar gibi yasal haklara haiz olabilmek amacıyla yasal düzenleme ile statü değişikliği gerçekleştirmek için kurulmuştur.

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan 1 Mayıs açıklaması: Taleplerimizi güçlü bir şekilde dile getireceğiz HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan 1 Mayıs açıklaması: Taleplerimizi güçlü bir şekilde dile getireceğiz

Türkiye Cumhuriyeti'nin; yeni Türkiye yüzyılına istinaden Kamu Kurum ve Kuruluşlarında, Bakanlıklarda, Belediyelerde ve Kamu İktisadi Teşebbüslerinde 4857 sayılı İş Kanunu'na tabii sürekli işçi kadrosunda çalışan Yüksek Öğretim Kurumlarının ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora derecesine haiz) üniversite mezunu kamu işçilerinin, TBMM'de 28. Dönem Genel Kurulunca yapılacak yasal düzenleme zemininde isteklerine bağlı olarak memur kadrolarına geçirilmesini arz ve talep etmekteyiz.

Bu bağlamda; tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim medeniyetimizin, eski kudretli günlerine dönme hedefinde, koyduğunuz ülkü doğrultusunda yeni Türkiye Yüzyılının inşa edileceği bugünlerde, yasalara uygun yüksek öğrenim mezunu, kendini yetiştirmiş, nitelikli, vasıflı, liyakatli kamu personelleri olarak mevcutta var olan işçi kadromuzun statü değişikliği ile memur kadrolarına ihdas edilerek, yeni Türkiye yüzyılında yaptığımız/yapacağımız iş ve işlemlerin altına, gerektiğinde ve uygun görüldüğünde geleceğin yönetimine namzet adaylar olarak imzamızı atarak Türkiye'nin parlayan yıldızı ve Türkiye'mize daha aktif, etkin hizmet etmek istiyoruz.

Memur ve sözleşmeli personeller eliyle yürütülmesi gereken işlerde sürekli işçi kadrosunda çalışan üniversite mezunu kamu işçilerinin, KİT'lerde sözleşmeli personel pozisyonlarına, diğer kurumlarda ise memur kadrolarına geçirilmeleri hususunda, hükümetimizi temsilen dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın arasında bağıtlanan 2015 yılı 3. Dönem toplu iş sözleşmesi (TIS) 36/1 maddesi gereğince alınan, ancak aradan geçen 8 yıllık sürede henüz uygulanmayan bir karar mevcuttur.

Henüz uygulamaya geçmeyen ve uygulamaya geçmesi için yıllardır yasal düzenleme bekleyen 2015 yılı 3. Dönem toplu iş sözleşmesi madde (36/1) haricinde durumumuza dikkat çekmek için TBMM takdirlerine sunulmuş geçmiş dönem birçok Milletvekilleri tarafından soru önergeleri ve kanun tekliflerinin yanı sıra Memur-Sen, Kamu-Sen ve diğer ilgili memur sendikalarının statü değişikliği talebimizin çözümü adına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerek Kamu Personel Danışma Kurulu toplantılarında, gerekse Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde bizim statü değişikliği talebimiz her daim gündeme getirilmiştir. Aynı şekilde; Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın ve Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'ın, "Üniversite mezunu kamu işçilerinin memur olmalarına karşı değiliz” kamuoyuna beyanları bulunmaktadır.

Üniversite mezunu kamu işçileri derneği üyeleri olarak; Gazi Meclisimizde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında ve konunun tarafı olan sendikalarımızla üst düzey toplantılar icra etmiş ancak aradan geçen 8 yıllık uzun süreye rağmen bugüne kadar müspet bir sonuç alınamamıştır.

Sayın Milletvekillerimiz; Kamu maliyesine ilave bir yük getirmeden yeni Türkiye yüzyılını inşa etmede daha etkin rol oynayacak nitelikli, liyakatli ve yetişmiş kalifiye personel ihtiyacını karşılayacak olan üniversite mezunu kamu işçileri derneği üyelerinin 2015 yılında bağıtlanan ancak henüz uygulama alanı bulmayan TİS 36/1 madde gereğince statü değişikliği talebimizi takdir ve tensiplerinize arz ederiz.