Devlet kurumlarında, işçi sınıfında çalışan üniversiteli işçiler, statü değişikliği talebini bir kez daha yineledi. Türkiye'deki üniversitelerden mezun olmalarına rağmen devlet kurumlarında, vaasıfsız işçi olarak görev alan üniversiteli işçilere statü değişikliği yapılmadı. Peki mezun olan vatandaşlara memuriyet hakkı gelecek mi?

Üniversite Mezunu işçiler imza kampanyası başlattı: Bir imza da sen at

Bilindiği üzere kamu kurum ve kuruluşlarında 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak daimi işçi kadrosunda çalışan ancak diğer kamu personeli gibi firsat eşitliği yakalayamayan üniversite mezunu işçiler orununa, hükümet tarafından çözüm getirilmedi.

Üniversite mezunu işçiler, kendilerine verilen sözlerin tutulmasını  istiyorlar!!!
Kamuda çalışan memurlarda ve özel sektörde diplomaya dayalı bir hiyerarşik yapı oluşturup, alınan eğitime dayalı dikey hareketlilik sağlanırken kamu işçilerinde halen böyle bir sistem bulunmamaktadır.

Üniversiteli işçiler statü değişikliği istiyor

Üniversitelerin aynı bölümlerinden mezun olup, aynı birimde çalışan, aynı işi yapan, aynı unvana sahip iki kamu çalışanının statü farkıyla memur ve işçi olarak ayrılması ve intibak, görevde yükselme, tayin, terfi gibi özlük haklarından aynı şekilde yararlanamaması ile kamuda eşitlik ilkesi ve iş barışı bozulmaktadır.

Üniversiteli işçiler statü değişikliği istiyor

Memur personele Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği sınavı ile hak ettiği unvan ve pozisyonlara ulaşma imkânı verilirken, kurumuna yıllarca çalışmış, tecrübe ve liyakat sahibi, kendini geliştirmiş işçi personel kamuda statü değişikliği hakkı verilmemktedir.

kurucu Kuruluş esasen türkiye de kaç öğrenci var - kolofest.org

Alanında eğitimli ve nitelikli bir birey olan üniversiteli işçiler, çalıştığı işyerine, sahip olduğu iş potansiyelini tam olarak yansıtamamasına, mesleki ayrımcılığa ve heveslerin de kırılması ile mesleki anlamda körelmelerine sebp oldu.

Tekirdağ Staj ve Çıraklık Mağdurlarından Özgür Özel'e teşekkür! Tekirdağ Staj ve Çıraklık Mağdurlarından Özgür Özel'e teşekkür!

Üniversite mezunu işçiler "beden işçisi" yahut "vasıfsız işçi" oalrak sayılmamaktadır. Memur akranları ile aynı sorumluluklar altında mesleğini icra ettiği ve kendisinden sonra göreve başlayan personeller, mesleğin inceliklerini öğrettiği halde çoğu kurumda, yaptığı işe imza attırılmayan, mesleki eğitimlere katılması işçi olduğu gerekçesiyle, diplomasıyla birlikte görmezden gelinen yetişmiş perspnellerdir.

Hükümetin birçok sorunu ele alıp çözmesinin ardından, üniversteden mezun olup, kurumlarda işçi olarak çalışan vatandaşlar özlük hakları konusunda çalışma yapılmasını talep ediyor. Üniversite mezunu işçilerin sesini duyurmak için kurulan Üniversiteli İşçiler Platformu altında bir araya gelen vatandaşlar, 4 Nisan 2007 yılında kabul edilen 5620 sayılı yasa kapsamında sözleşmeli personel düzenlemesi ile birlikte verilmesi gereken statü değişikliği hakkının iade edilmemesine tepki gösterilirken,

 2015 yılında Toplu İş Sözleşmesi kapsamına alınmamalarıyla devam eden mağduriyetleri çalışma koşulları karşısında da görevde yükselme, unvan değişikliği ve tayin gibi haklardan yararlanamamalarıyla devam ediyor. Üniversiteli işçiler 2015 yılında karara bağlanan düzenlemenin yerine getirilmesini ve memur statüsüne geçirilmeyi talep ediyor.