Vekil İmamlar Diyanet işlerine bağlı olarak vekaleten yaptıkları görevlerinde pek çok olumsuz  çalışma şartına tabi olmaktadır. Vekil imamlar, tıpkı kadrolu imamlar gibi KPSS'de yeterli puan alma ve  Din Hizmetleri Alan Bilgisi Sınavı'nı geçme yükümlülüklerini yerine getirmektedir. İl Müftülüklerinde yurt dışına çıkan, askere giden veya herhangi bir kurumda görevlendirilen imamlar yerine vekil imam  olarak görev almaktadırlar. Vekil imamlar için mülakatlar açılmakta, katılımcılardan 70 ve üzeri not  alanlar sıralamaya girmektedir.

Kadrolu görevli imam işine dönene kadar vekil imam görevini yapmaktadır, sonrasında istifa ettirilmektedir. Maaşları kadrolu imamların 2/3'ü kadardır ve izin hakları yoktur. İzin kullanmak durumunda kalanları maaşları kesilmektedir. İstifa ettirildikten sonra  yeniden görev alana ya da iş bulana kadar herhangi bir işsizlik maaşları da tazminat hakları da yoktur.  Vekaleten görev süresi dolmaya yakın namaz kıldırdığı cemaatten iş istemek zorunda kalan imamlar vardır.

Diyanet-Sen Vekil Din Görevlilerinin Maaşlarının Düzenlenmesini Talep Etti

Diva Sen Genel Başkanı Osman Taşçı, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yozgat Milletvekili İbrahim Ethem Sedef’i ziyaret etti.

Kurum çalışanlarının sıkıntılarını gerekli mercilere taşımaya devam ettiklerini ifade eden Genel Başkan Osman Taşçı, Çok düşük maaş alan, promosyon ödemeleri ile ilgili sıkıntı yaşayan vekil olarak çalışanların dosyalarını Milletvekili Ethem Sedef’e teslim ettiklerini söyledi.

Diva Sen Genel Başkanı Osman Taşçı, “Uzun yıllardır görev başında olup da kadrodan faydalanamayan, hali hazırda görev yapan ve 2018-2023 yılları arasında görev yapmış ama çeşitli sebeplerden dolayı görevde olmayan tüm vekil imam hatip ve müezzin kayyımlara mağduriyet olmayacak şekilde kadro getirmenizi önemle talep ediyoruz” dedi.

Konu ile alakalı bir açıklama yapan Genel Başkan Osman Taşçı; “Bu konuda çok mağduruz, kadrolular ile aynı işi yaptığımız halde görev süremiz çok kısıtlı ve asgari ücretin altında maaş almamız çok mustarip bir durum. Vekil imam hatipler Türkiye genelinde yaklaşık 2 bin kadar kişilerdir veya daha azdır. Sayın milletvekillerim, muhterem başkanlarım, lütfen bizim sesimiz olun. İçimizde yeni evlenecek yuva kuracak kardeşlerimiz var lakin maaşı düşük olduğu için ve kadrolu gibi asıl olmadığı için her an görevinin son bulma ihtimali var. Bu sebepten ötürü yuva kurmak isteyen hocalarımız yuva kuramıyor. Hatta geleceğe dair planlar bile yapamıyor. Evli, çoluğu çocuğu olan, evi kira hocalarımızda var. Maaşları düşük olduğu için kimi hocalarımızın yuvalan bozulmakta. Sayın milletvekillerim vekil imam hatip ve vekil müezzin kayyımlara kadro eklenmesine, TBMM’ye sunulmasına meselesinin 2’nci torba yasa maddelerine ve görevde olan bütün vekil din görevlilerine tarih kısıtlaması olmadan uzun yıllardır görev başında olup ta kadrodan faydalanamayan, hali hazırda görevde olan ve 2018-2023 yılları içerisinde görev yapmış ama çeşitli sebeplerden dolayı görevde olmayan hocalarımıza mağduriyet olmayacak şekilde kadro talep ediyoruz. Saygılarımızı ve sevgilerimizi sunuyoruz. Siz sayın milletvekillerimize, cumhurbaşkanımıza, meclis başkanlarımıza ve meclis üyelerine cânı gönülden güveniyoruz, mağduriyetlerimizi en kısa zamanda gidereceğinizi umuyoruz. Vekil hocalarımızla birlikte mağduriyetimizi hep birlikte dile getirmek istedik gereğinin yapılmasını arz ederiz" dedi.

Taşçı, "Türkiye genelinde birçok vekil din görevlilerimiz bizlere dönüş yapmaktadır. Tüm vekil din görevlilerin çaresizliği Ve isteği adına sizlerin yardımı ile vekillere belirli bir tarih şartı konulmaksızın uzun yıllardır görev başında olup ta kadrodan faydalanamayan, halihazırda görevde olan ve 2018-2023 yılı içerisinde görev yapmış ama çeşitli sebeplerden dolayı görevde olmayan hocalarımıza mağduriyet yaşanmayacak şekilde kadro talep ediyoruz gereğinin yapılması arz olunur. Hazırladığımız bu dosya Türkiye genelindeki tüm vekil din görevlileri tarafından istişare edilerek hazırlanmıştır. Önemli mağduriyetler, Kadrolu olmamak, Kadrolular gibi asıl olmamak, hiç bir özlük hakkına sahip olmamak, izin alındığında maaştan kesilmesi, resmi haftalık iznin olmaması, Tüm sosyal haklardan yararlanmamak” ifadelerini kullandı.

Diyanet-Sen vekil din görevlilerinin maaşlarının düzenlenmesini hakkındaki taleplerini şu sözlerle duyurmuştu:

Diyanet-Sen olarak Diyanet İşleri Başkanlığı, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü’ne yazdığımız resmi yazı ile Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde görev yapan vekillerin maaş ödemelerinin 657 sayılı kanunda belirlenen mevzuata uygun olarak düzenlenmesi asgari ücretin altında kalmaması için gerekli işlemlerin yapılması ve hak kaybının önüne geçilmesini talep ettik.

15 Temmuz 2023 tarihi itibari ile memur maaşlarına yapılan zamların vekil olarak görev yapan din görevlilerine yansıtılmamış almış oldukları maaşları asgari ücretin altında kalmıştır. Konunun Türkiye genelinde birçok mağduriyete sebebiyet vermesi kamu görevi ifa eden vekillerin iş kanunu kapsamında işçiler için belirlenen asgari ücretin dahi altında aylık alması anayasada yer alan angarya yasağı, kamu yararı hakkaniyet ve eşitlik ilkeleri ile uyuşmamaktadır.

Vekillerin maaş ödemelerinin 657 sayılı kanunda belirlenen mevzuata uygun olarak düzenlenmesi asgari ücretin altında kalmaması için gerekli işlemlerin yapılmasını ivedilikle bu mağduriyetin giderilmesini yazdığımız resmi yazı ile istedik. 

Ankara Milletvekili Koray Aydın Meclis'e sundu!

2023 yılının Aralık ayında İYİ Parti TBMM Grup Başkanı, Ankara Milletvekili Koray Aydın, Fahri Kuran kursu öğreticileri ile vekil imamların özlük haklarının iyileştirilmesi taleplerine ilişkin yazılı soru önergesini Meclis'e sundu. 

Kanunda belirtildiği üzere "İslam dininin inançları, ibadet ve ahlak esasları ile ilgili işleri yürütmek, din konusunda toplumu aydınlatmak ve ibadet yerlerini yönetmek üzere❞ kurulmuş olan Diyanet İşleri Başkanlığı kadrolu personelinin yanında vekil imam hatip ve fahri Kur'an kursu öğreticileri istihdam etmektedir. Geçtiğimiz dönem vekil imamların kadroya geçişiyle alakalı bir düzenleme yapılmıştır. Ancak fahri Kur'an kursu öğreticileri için böyle bir çalışma olmamıştır. Kadrolu personel gibi KPSS ve benzeri pek çok şartı karşılayarak istihdam edilen vekil imam ve fahri Kur'an kursu öğreticilerinin maaşları kadrolulara göre çok daha düşüktür. İşsizlik maaşı, sözleşme garantisi, SGK ödemelerinin 30 gün üzerinden olmaması gibi pek çok sıkıntılar mevcuttur. Bu personelin talepleri basında ve kamuoyunda sıkça tartışılmaktadır. Eşit işe eşit maaş ve özlük hakkı talepleri olan bu personel için uzun zamandır bir çözüm üretilememiştir.
Bu bilgiler ışığında;

Yağışlı hava geliyor, sıcaklıklar düşüyor Yağışlı hava geliyor, sıcaklıklar düşüyor

1. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2023 yılının ilk yarısı için toplam kaç kadrolu, kaç sözleşmeli personeli mevcuttur? Diyanet İşleri Başkanlığında kaç vekil imam ve fahri Kur'an kursu öğreticisi istihdam edilmektedir?

2. 2023'in ikinci yarısı ve 2024 yılı için Diyanet İşleri Başkanlığı kaç personel istihdam etmeyi planlamaktadır? Bunların kaç tanesi imam hatip kaç tanesi Kur'an kursu personeli olarak planlanmaktadır?                                   

3. Vekil imam istihdamı halen sürmekte midir?

4. Vekil imamların ve fahri Kur'an kursu öğreticilerinin saatlik ücretleri ne kadardır? Bu personellerin SGK prim ödemeleri aylık kaç gün üzerinden yatmaktadır?

5. Fahri Kur'an kursu öğreticilerinin kadroya alınması ya da özlük hakları ile maaşlarının iyileştirilmesi için bir çalışma mevcut mudur?

6. Vekil imam hatip ve fahri Kur'an kursu öğreticileri istihdam edilmesinin sebepleri nelerdir? Neden bu personelin tamamı kadrolu olarak istihdam edilmemektedir?