Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan personeller, Yardımcı Hizmetler Sınıfı (YHS)'nın kaldırılmasını istiyor. Çalıştıkları yerlerde büyük haksızlıklara sebep olan söz konusu durum için çalışma başlatılmamasının ardından, personeller mağdur edildi.

Mübaşirlere verilmişti. YHS'de çalışan diğer memurlar da istiyor - Gazete  Memur

AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen'den'in Daha önce yapmış olduğu açıklamaların ardından YHS personelleri statü değişikliğini beklemeye başladı. Özmen şunları kaydetmişti:

Hükümet tarafından konunun nçözüme kavuşturulmamsının ardından TEÇ-SEN - Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası Türkiye genelinde 81 ilde grev yaparak iş bırakacaklarını duyurmasının ardından, bütün personeller harekete geçti.

YARDIMCI HİZMETLER SINIFI PERSONELLERİN ÇIĞLIĞI - Haber Alternatif

TEÇ-SEN yapmış olduğu açıklamada, 23 kasımda 81 ilde grev yapacaklarını ve YHS'nin çağ dışı olduğunu belirtti.

Çoğunluğu ön lisans hatta lisans ve yüksek lisans mezunlarına vurgu yapan sendika açıklamalarına devam ederek:

''YHS Çağ Dışıdır ve Bir An Önce Kaldırılmalıdır!  Emeğe saygı ve alın terinin kutsallığına inanıyorsak, miadı dolmuş YHS, tarihin tozlu raflarında yerini almalıdır. Yardımcı Hizmetler Sınıfı kadrosunda olmak bir kader değildir. Bu personelin emekli olana kadar aynı şartlarda çalışması liyakat ve kariyer ilkesine aykırıdır.

İzmir'de protesto: İşçilerden eksik maaş alıyoruz iddiası İzmir'de protesto: İşçilerden eksik maaş alıyoruz iddiası

Kamudaki Yardımcı Hizmetler Personeli Bir Üst Kademeye Geçmek İstiyor -  Memurlar.Net

YHS personelinin en düşük eğitim seviyesi lise-meslek lisesi düzeyindedir. Çoğunluğu ön lisans hatta lisans ve yüksek lisans mezunudur. Yalnızca "hizmetli" statüsündeki işleri değil, Memur-Teknisyen-Tekniker unvanlı personelin yaptığı işleri de yapmaktadırlar.

TEÇ-SEN - Tüm Eğitim Çalışanları Sendikası (@tecsen) / X

 Bu personelin fiilen görev yaptıkları ve öğrenim durumları itibariyle hak ettikleri Genel İdare Hizmetler veya Teknik Hizmetler Sınıfına geçişleri sağlanmalıdır.  Yardımcı hizmetler Sınıfına yüklenen görevler artık taşeron işçiler tarafından yerine getirilmektedir. Miadı dolan YHS kaldırılmalıdır. Personel öğrenim durumlarına uygun memur kadrolarına geçirilmelidir.''

STATÜ DEĞİŞİKLİĞİ BEKLEYİŞİ SON BULACAK MI?

Yardımcı Hizmetler Sınıfını personellerinin görev tanımları olmadığından, temizlik, çaycılık, boya badana, bahçıvanlık, kalorifercilik , aşçılık, bekçilik her türlü tamirat bakım gibi amirlerinin emrettikleri her işi yapmaktadırlar. Süreç içersinde yalnız bırakıldıklarını söyleyen personellere, görevde Yükselme Sınavı ve yeterli kadro hakkı verilmemektedir.

Aralarında  lise,teknik lise,önlisans,lisans ve yüksek lisans yaparak öğrenim durumlarına erişmiş kişiler bulunmasına rağmen, diplomaları çalıştıkları kurumlar tarafından dikkate alınmamaktadır. 

''KAMU ÇALIŞANLARINA DİPLOMALARINA UGUN İŞLER VERİLMELİ''

Yardımcı Hizmetler Sınıfına kadro verilmesi konusunda açıklama yapan Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram 

Tonbul desteğini şu sözlerle ifade etti:

"Kamu çalışanlarına diplomalarına uygun kadrolar verilmeli. Kamuda 140 bin civarındaki yardımcı hizmetler sınıfı personelinden lise ve üzeri eğitim seviyesine sahip olanlar, bir defaya mahsus olmak üzere genel hizmetler sınıfına geçirilmeli.

Yardımcı Hizmetler Sınıfı kaldırılsın' çağrısı - Habervakti, son dakika  haber, haber, güncel haberler, gazeteler

Toplu sözleşme masasında da her seferinde dile getirdiğimiz bu talebin karşılanması hem personelin motivasyonunu hem de kamunun hizmet kalitesini artıracaktır." dedi. Kamunun kanayan yarası olarak tabir edilen Yardımcı Hizmetler Sınıfı Personelleri'nin mağduriyetleri göz ardı edilmeyerek, memuriyet istekleri yerine getirilmelidir.

Kamunun Üvey Evlatları Yardımcı Hizmetler Sınıfı

YHS (YARDIMCI HİZMETLE SINIFI) NEDİR?

YHS, Yardımcı Hizmetler Sınıfıdır, memurluğun en alt basamağıdır, memur sınıfında değillerdir, verilen her görevi " Temizlik, garsonluk, getir götür işleri, hastanede ise hastabakıcılık vb." yapmaktadırlar. 657 sayılı kanuna tabidirler.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. Maddesine göre;

Yardımcı hizmetler sınıfı, kurumlarda her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak, müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek; hizmet yerlerini temizleme, aydınlatma ve ısıtma işlerinde çalışmak veya basit iklim rasatlarını yapmak; ilaçlama yapmak veya yaptırmak veya tedavi kurumlarında hastaların ve hastanelerin temizliği ve basit bakımı ile ilgili hizmetleri yapmak veya kurumlarda koruma ve muhafaza hizmetleri gibi ana hizmetlere yardımcı mahiyetteki görevlerde her kurumun özel bünyesine göre ve yine bu mahiyette olmak üzere ihdasına lüzum gördüğü yardımcı hizmetleri ifa ile görevli bulunanlardan 4 üncü maddenin (D) bendinde tanımlananların dışında kalanları kapsar.