31 Mart yerel seçimleri ile ülke genelinde siyasi anlamda tüm dengeler değişti. AK Parti ikinci parti konumuna düştü ve CHP uzun zaman sonra ilk kez birinci parti oldu. AK Parti'nin oylarındaki düşüş 2019 yılında başlamıştı. AK Parti, İstanbul ve Ankara başta olmak üzere Antalya, Adana, Mersin gibi nüfus açısından en büyük illerin kaybetmişti fakat oy farkı çok fazla değildi.

AK Parti'nin oylarındaki düşüş 2024 yerel seçimlerinde de devam eti. AK Parti'nin oyları en düşük seviyesine ulaştı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk turda seçilememiş ve ikinci tura kalmıştı.

YEREL SEÇİM SONUÇLARINDAN DÜNYADA KİMLER MEMNUN OLDU?

31 Mart yerel seçimlerinde özellikle CHP'nin tarihte hiç kazanamadığı iller bile CHP'nin oldu. Bu duruma dünya liderlerinden bazıları mutlu oldu ve bazı eleştiriler getirdi. İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a göndermede bulunarak sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla şunları kaydetti:

"Türkiye'de yerel seçimler Erdoğan'ın adayları için yenilgiyle sonuçlandı. İstanbul'da Ekrem İmamoğlu'na ve Ankara'da Mansur Yavaş'a tebrikler. Bu Erdoğan'a açık bir mesaj: İsrail'e saldırmak artık işe yaramıyor, yeni malzemeler bulması gerekli" 

"TÜRKİYE ÖZGÜRLÜK VE LAİKLİK İSTEDİ"

Hollanda'da Özgürlük Partisi Başkanı ve Hollanda Temsilciler Meclisi Üyesi Geert Wilders ise İBB AK Parti Başkan Adayı Murat kurum'un posterlerinin akldırıldığı ve gündem olmuş bir videoyu paylaştı ve altına "Kurum'dan Atatürk'e. İstanbul'da devrim" notunu düştü. Yine yaptığı başka bir paylaşımda ise şu ifadelere yer verdi:

"Bay bay Erdoğan ve AK Parti. Türkiye özgürlük ve laiklik istedi"

Atina Belediye Başkanı Haris Doukas, Ekrem İmamoğlu'nu seçimi kazanmasından dolayı "X" hesabından tebrik etti. Doukas, şu ifadeleri kullandı:

"Tebrikerl İmamoğlu! Yeniden seçilmeniz, son derece başarılı görev sürenizi mühürlüyor. Modern ve demokratik şehir vizyonunuz Türkiye içinde ve dışında ilham kaynağıdır. İşbirliğimizin samimi olacağından, ortak değerlerimizin ve şehirlerimizin karşı karşıya olduğu yeni zorluklarla mücadele konusundaki kararlılığımızın rehber olacağından eminim. Başarılar dilerim"

Saraybosna Belediye Başkanı Benjamina Karic, "x" hesabından Ekrem İmamoğlu ile fotoğrafını paylaşarak "Elimizdeki ilk bilgilere göre, İmamoğlu İstanbul Beeldiye Başkanlığı seçim yarışında önde. Tebrikler ve nihai sonuçları sabırsızlıkla bekliyorum" sözleriyle seçimi takip ettiğini ve İmamoğlu'nu desteklediğini belirtmişti. 

Karic, sonuçların netleşmesinin ardından ise " İçtenlikle tebrik ediyorum. İstanbul'da zafer. Şehirlerimiz arasındaki iş birliği daha da güçlenecek. İmamoğlu, Saraybosna'ya da bekliyoruz" paylaşımını yaptı.

Editör: Gizem Külcü