Yeşilay, Antalya'nın kozmopolit yapısının, ülke içinden ve dışından gelen göçlerle nüfus yapısını nasıl etkilediğine vurgu yaparak, 2018 yılında başlatılan Antalya YEDAM'a her yıl artan bir başvuru olduğunu açıkladı. 

Havalimanında zehirlenme: 42 personel hastaneye kaldırıldı Havalimanında zehirlenme: 42 personel hastaneye kaldırıldı

Türkiye geneliyle orantılı olarak, Antalya'da başvuru sayılarının en fazla alkol ve madde bağımlılığıyla ilgili olduğunu vurguladı. 2020'den itibaren kumar bağımlılığına yönelik başvuru sayısında hızlı bir artış olduğu kaydedildi. Yeşilay, bireysel başvuruların yanı sıra aile başvurularında da artış olduğunu belirtti.

2013 yılında tüzüğünde yaptığı değişiklikle rehabilitasyon hizmetlerini de faaliyetler arasına dahil eden Yeşilay, Yeşilay Danışmanlık Merkezleri (YEDAM) aracılığıyla Türkiye'nin 81 ilinde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığına yönelik psikolojik ve sosyal destek sağlıyor. Her biri 40'ar yatak kapasitesine sahip merkezlerde multidisipliner tedavi modeliyle çalışan 250 klinik psikolog, 130 sosyal hizmet uzmanı ve 107 halkla ilişkiler uzmanı bulunuyor. 

EN BÜYÜK ENGEL: DAMGALAMA

Yeşilay yetkilileri, bağımlılık merkezlerinin bilinirliğinin ve ulaşılabilirliğinin artırılması gerektiğine vurgu yaptı. YEDAM, ücretsiz bir şekilde 12 yaş ve üzeri bireylere ve ailelere psikolojik ve sosyal destek sunuyor. Yeşilay yetkilileri, başvuruların önündeki en büyük engelin damgalama/stigmatizasyon olduğunu belirterek, bağımlılık tedavisinin uzun bir süreç gerektirdiğine dikkat çekiyor. 

Editör: Dilara Adak