Sinemamızın iki usta auteur yönetmeni Zeki Demirkubuz ve Nuri Bilge Ceylan arasında uzun yıllardır süren bir küslük vardı ve bu küslüğe sebep olan olaylar hayranları başta olmak üzere sanat camiasında da çokça merak edilen konulardan birisiydi. İkilinin uzun yıllardır süren küslüğü şimdilerle iyice kızışmaya ve kavgaya dönüşmeye başladı. 

2006'da Başlayan Küslük Alevlendi

Zeki Demirkubuz ve Nuri Bilge Ceylan'ın çok eskiye dayanan arkadaşlığı yaşadıkları bir tartışma yüzünden küslüğe dönüşmüştü. İki usta yönetmen o günden beri görüşmeyi kesmiş hatta aynı sektörde yer almalarına rağmen kesinlikle yan yana gelmekten kaçmışlardır. Yıllarca merak edilen bu kavga bugünlerde yeniden alevlenmiş ve o günden beri neler olduğunu bilmeyen hayranların gündemine bu küslüğün sebebi yeniden oturmuştur. 

Zeki Demirkubuz'a X üzerinden bir hayranı Nuri Bilge Ceylan hakkındaki düşüncelerini sormuş ve ünlü yönetmen bu soruyu alıntılayarak Hayat' filminin vizyonunun bitmesini beklediğini söylemiştir. 

Zeki Demirkubuz Hayat filminin gösterimi öncesinde konu hakkında konuşarak bu kavga hattında merak edilenleri daha sonra anlatacağını sosyal medya üzerinden takipçileriyle paylaşmıştı. 

Aç Kalsam Ekmek Parası İsteyeceğiim Biri Değildi

Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan'la küslükleri hakkında ilk kez açıklamalarda bulundu. Habertürk canlı yayınında küslükleri hakkında ilk kez konuşan Zeki Demirkubuz hayranlar tarafından merak edilen birçok konuya ışık tutarken ikili arasındaki kavgayı da ateşlemiş oldu. 

Habertürk canlı yayınında konuşan Zeki Demirkubuz Nuri Bilge Ceylan'la sanıldığı kadar yakın bir dostluklarının hiçbir zaman olmadığını sadece aynı mahallede yaşamalarından dolayı daha fazla görüştüğünün altını çizdi. 

Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan ile yaşadıkları tartışmanın asıl kaynağının 2006 yılında 43. Altın Portakal Film Festivali olduğunu söyledi. 

43. Altın Portakal Film Festivali oldukça olaylı geçmişti. İki yönetmenin filmleri o yıl Altın Portakal için yarışmıştı. Nuri Bilge Ceylan'ın İklimler filmi ve Zeki Demirkubuz da Kader filmi ile yarışmıştı. 

Altın Portakal Festivali'nde Zeki Demirkubuz imzalı Kader filmi En İyi Film ödülünü kazanmış Nuri Bilge Ceylan ise İklimler filmiyle En İyi Yönetmen ödülünün sahibi olmuştur. 

Ödül konuşmasının ardından fenalaşan Nuri Bilge Ceylan tören sırasında bayılmış ve ödül gecesinin gündemine oturmuştu. Gribal enfeksiyon nedeniyle kan şekeri ve tansiyonu düşen Nuri Bilge Ceylan baygınlığının ardından hastaneye kaldırılmıştı. 

Olay hakkında açıklama yapan Zeki Demirkubuz ödül töreninin sabahında Nuri Bilge Ceylan ile aralarının iyi olduğu ve sohbet ettiklerini söylerken törenin akşamında kendisiyle konuşmayıp soğuk yaptığını söyledi. Zeki Demirkubuz bu olayın kendisinin Cannes hakkında Nuri Bilge Ceylan aleyhine olumsuz konuşmalar yaptığı gibi gösterildiğini ancak bu durumun asıl sebebinin Kader filminin büyük ödülü alması olduğunu söyledi. 

Aşağılanan Ben Oldum Ama Aşağılık Olan Ben Değilim

Nuri Bilge Ceylan'ın Antalya Film Festivali'nden 2 yıl kadar sonra çektiği Üç Maymun filminin Zeki Demirkubuz'un Kor filmi senaryosuna çok benzediği iddia edilmşti. Nuri Bilge Ceylan ise bu iddialara 2014 Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye ödülünü kazanmış Kış Uykusu filmi için yazıp kısa bir süre önce de yayımlanmış kitabında Üç Maymun filminin Zeki Demirkubuz'un senaryosundan çalıntı olduğu konusuna yanıt vermişti. 

Nuri Bilge Ceylan, Zeki Demirkubuz için "çalıntı senaryo" konusunun bir doğruluğu olmadığı sadece gündemde kalmakla ilgili olduğunu söyleyerek kendisinin suçlandığını belirtmişti. 

Nuri Bilge Ceylan konuyla ilgili "Üç Maymun filmini seyretmediğini söylüyor. İnsan izlemediği bir film için nasıl böyle bir suçlama yapar? Evet, aşağılanan ben oldum belki burada ama aşağılık olan kesinlikle ben değilim." sözleriyle sert bir açıklama yapmıştı. 

Zeki Demirkubuz ise bu açıklamaya yanıt olarak "Ben böyle bir imada bulunmadım. Ben imada bulunmam, bir şey varsa çat çat söylerim." diyerek cevap verdi ve araları bozulmadan önce yaşanan olaylardan bahsetti. 

Duayen sunucu Erkan Yolaç hayatını kaybetti Duayen sunucu Erkan Yolaç hayatını kaybetti

Altın Portakal Baygınlığı

2006 yılı ödül gecesinin sabahı aralarının iyi olduğunu ödül gecesi Kader filmi ödül alıncaya kadar da konuştuklarını söyleyen Zeki Demirkubuz, Nuri Bilge Ceylan'ın En İyi Film ödülü açıklandığında bayıldığını yeniden hatırlattı. Ceylan'ın bayılmasıyla ilgili "Bayıldığını görünce yardımcı olmak için yanına gittim. Törenden sonra da ‘Geçmiş olsun’ demek için aradım, benimle görüşmedi." diyerek o gün yaşananları sert bir dille anlattı. 

İçimden Ona Tokat Atmak Geldi

Zeki Demirkubuz, Ceylan'ın ödül töreninde rahatsızlanıp bayılmasının ardından onu Beyoğlunda görüp yanına gittiğini ancak kendisinin ona bakmadığını söyledi. O anları anlatırken "O an içimden ona bir tokat atmak istedim." şeklinde konuştu.

Zeki Demirkubuz, röportajın devamında Nuri Bilge Ceylan için "Susacak, dişini sıkacak ve bir daha tek kelime etmeyecek. Ederse, YouTube kanalı açarım, her gün düzenli yayın yaparım. Bu ülkenin en sevdiği şey unutmaktır. Her yaptığımız yanımıza kâr kalmıyor. Biraz düşüneceksin." demesinin üzerine Nuri Bilge Ceylan sessizliğini bozarak 3 yıldır kullanmadığı X hesabı üzerinden Demirkubuz'un açıklamalarına yanıt verdi. 

Nuri Bilge Ceylan X hesabı üzerinden yaptığı açıklamada geri adım atmayan bir tutum sergilerken Demirkubuz'a meydan okuyarak "Kendine şimdiden bir youtube kanalı açarsa iyi eder." ifadelerini kullandı. 

Editör: Nursena Yağız