2017 yılında kabul edilen 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile belirlenen şartlara uygun olarak, alt işverenlerle çalışan şirket personeli, çalıştıkları kurumların "sürekli işçi" kadrosuna alınmıştı. Ancak, 2018 yılından itibaren, 2 Nisan tarihinden sonra, yaş, prim süresi ve hizmet yılı gibi gerekçelerle 42, 45, 47, 50 ve 52 yaşlarındaki çalışanlar, istemedikleri halde zorla emekli edilerek iş hayatlarına son verildi. Bu kişilerin iş sözleşmeleri, kurum tarafından tek taraflı olarak sonlandırıldı.

TEKRAR İŞE BAŞLAMAK İSTEYENLER VAR

Bu uygulama, Anayasa'da güvence altına alınan eşitlik ilkesine ve İş Kanunu'na aykırıdır ve binlerce insanın mağduriyetine yol açmıştır. Sosyal güvenlik hakkı, Anayasa tarafından korunan temel bir haktır. Bu nedenle, zorunlu olarak emekli edilen vatandaşlara, istedikleri takdirde iş hayatına geri dönmeleri için yasal bir düzenleme yapılmalıdır. Zorunlu emeklilik mağdurları, 696 sayılı KHK ile kadroya alınmalarına rağmen, 40'lı yaşlarda zorunlu emekli edilmeleri nedeniyle yeterli prim gün sayısına ulaşamamışlardır. Bu da emekli aylıklarının 7500 TL seviyesinde kalmasına neden olmuştur. Mağduriyetleri her geçen gün artan bu vatandaşlar, iş barışının sağlanması için adil bir çözüm talep etmektedir.

Staj ve çıraklık mağdurları, Milletvekili Sevda Kılıç ile 1 Mayısta meydanlarda! Staj ve çıraklık mağdurları, Milletvekili Sevda Kılıç ile 1 Mayısta meydanlarda!

696 KHK'lı işçiler yasal düzenleme bekliyor!

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2017 yılında "sürekli işçi" olarak çalışmaya başlayan ancak 2018 yılında 2 Nisan'dan itibaren yaş, prim ve hizmet süresi gibi kriterlere takılarak işten çıkarılan zorunlu emeklilik mağdurları, Anayasa'nın eşitlik ilkesine ve İş Kanunu'na uygun olmayan bu zorunlu emeklilik uygulamasına tepki gösteriyor. 696 KHK'lı işçiler, iş hayatında aktif olabileceklerini, isteyenlerin de görevlerine geri dönebilmeleri için yasal bir düzenleme yapılmasını istiyorlar.