TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. Uzun zamandır beklenen EYT düzenlemesi birçok mağduriyeti daha beraberinde getirdi. Borçlanma mağduru olan 2000-2001 ve 2002 devresi astsubaylar da EYT düzenlemesinin gerisinde kalan kesimlerden sadece biri.

Okul borçlanması yapan astsubaylardan 1999 öncesi ve 2003 sonrası EYT kapsamında emekli olurken, 2000, 2001 ve 2002 devre astsubaylar EYT'de devre dışı kaldı. 

Askeri okul öncesine ait fakülte ve meslek yüksekokulu sürelerini borçlanarak EYT kapsamında emekli olmak isteyen astsubaylardan 1999 öncesi ve 2003 sonrası olanlarda borçlanma hizmetten ve üniversite başlangıcı sigorta başlangıcı sayılıyor. 2000. 2001 ve 2002 devre astsubaylar da borçlanabilirken, borçlanmaları hiz- metten sayılsa da sigorta hizmet başlangıçları değişmiyor. Dolayısıyla bu kapsamdaki astsubaylar EYT'de devre dışı kalarak, emekli olabilmeleri için daha uzun yıllar çalışmaları gerekiyor.

KDK ASTSUBAYLARI HAKLI BULDU

Kamu Denetçiliği Kurumu da, kendilerinden önceki ve sonraki astsubaylar emekli olurken 2000, 2001 ve 2002 devresi astsubayları maruz kaldıkları bu adaletsiz uygulamada haklı buldu. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un imzasını taşıyan kararda, “Sosyal Güvenlik Kurumunun başvuranlar açısından yaptığı işlemlerin hukuka ve hakkaniyete uygun olmadığı sonuç ve kanaatine varılmıştır. Başvuranların durumunun yeniden değerlendirilerek, başvuru konusu kapsamında henüz öğrenim süresini borçlanmayanların borçlanmalarını takiben, borçlananların ise borçlanma yaptıkları sürelerin sigortalılık başlangıç süresinin tespitinde dikkate alınarak eşitlik ve hakkaniyete uygun şekilde işlem yapılması hususunda Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığına tavsiyede bulunulmasına” ifadelerine yer verildi.

Kamu Denetçiliği Kurumu’nun bu karar üzerine SGK Başkanlığının yaklaşık 3 bin kişiyi ilgilendiren konuyla ilgili nasıl bir adım atacağı merak konusu olurken, EYT’de devre dışı bırakılan astsubayların bu mağduriyetleri giderilmediği takdirde hukuk yoluyla haklarını aramaya devam edeceği öğrenildi. 

Astsubaylar, yaşadıkları mağduriyetin son bulmasını talep ederek yetkililere şöyle sesleniyorlar: 

''2000, 2001 ve 2002 devresi Astsubaylar askeri okul öncesine ait okumuş oldukları Fakülte ve Meslek Yüksekokulu sürelerini borçlanmıştır. Ancak Kamu Denetçiliği Kurumunun TAM TAVSİYE kararı olmasına rağmen Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından borçlanmamız sadece hizmetimize sayılmış ve 4 (c) iştirakçilik başlangıcımız geriye götürülmemiştir.

Fakat;

  • 1978 yılından itibaren Sivil Okul Borçlanması yapan Subayların tamamı,
  • 1999 öncesi Sivil Okul Borçlanması yapan Astsubayların tamamı,
  • 2003 ve sonrası Sivil Okul Borçlanması yapan Astsubayların tamamı Sivil Okul Borçlanması yapmış, borçlanmaları hizmetten sayılmış ve 4 (c) iştirakçilik başlangıç tarihleri lehe yönde değişiklik göstermiştir.

Bu adaletsizliğe artık birilerinin dur demesi gerekmiyor mu? Bizler borçlanmanın tamamını cebimizden ödedik ve kimseye de yük olmadık. Sosyal Güvenlik Kurumunun Türk Silahlı Kuvvetleri'nde oluşturduğu hiyerarşik düzeni bozmaya yönelik uygulamasına artık son verilmesini istiyoruz. SGK tarafından sürekli mevzuat değişikliği diye bize dayatılan bu durum nasıl çözülecekse bir an önce çözülmesini istiyoruz. Artık 23 yıllık mağduriyet son bulsun...''

Türkiye’de nüfusun değişimi: Doğurganlık hızı düşüyor, yaşlı oranı artıyor Türkiye’de nüfusun değişimi: Doğurganlık hızı düşüyor, yaşlı oranı artıyor