TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı.

Uzun zamandır beklenen EYT düzenlemesi birçok mağduriyeti daha beraberinde getirdi. Borçlanma mağduru olan 2000-2001 ve 2002 devresi astsubaylar da EYT düzenlemesinin gerisinde kalan kesimlerden sadece biri.

Okul borçlanması yapan astsubaylardan 1999 öncesi ve 2003 sonrası EYT kapsamında emekli olurken, 2000, 2001 ve 2002 devre astsubaylar EYT'de devre dışı kaldı. 

Askeri okul öncesine ait fakülte ve meslek yüksekokulu sürelerini borçlanarak EYT kapsamında emekli olmak isteyen astsubaylardan 1999 öncesi ve 2003 sonrası olanlarda borçlanma hizmetten ve üniversite başlangıcı sigorta başlangıcı sayılıyor.

2000, 2001 ve 2002 devre astsubaylar da borçlanabilirken, borçlanmaları hizmetten sayılsa da sigorta hizmet başlangıçları değişmiyor. Dolayısıyla bu kapsamdaki astsubaylar EYT'de devre dışı kalarak, emekli olabilmeleri için daha uzun yıllar çalışmaları gerekiyor.

Askerlik borçlanması nedeniyle emeklilik süresi uzayan memur, asker ve polisler bir an önce askerlik borçlanması mağduriyetinin çözüme kavuşturulmasını istiyor. Birçok mecrada yetkililere seslenen askerlik borçlanması mağdurları yaşadıklarının eşitsizlik olduğunu belirterek emeklilikte adil bir borçlanma sistemi olmasını talep ederken konu Meclis'e taşındı.

Demokrat Parti Sözcüsü İzmir Milletvekili Haydar Altıntaş, sivil okul borçlanması nedeniyle emekli olamayan 2000, 2001 ve 2002 devresi astsubayların durumunu Meclis gündemine taşıdı.

Sivil okul borçlanması nedeniyle emekli olamayan 2000, 2001 ve 2002 devresi astsubayların mağdur olduğunu belirten DP Sözcüsü Haydar Altıntaş, söz konusu mağduriyetin neden giderilmediğini TBMM Başkanlığı'na verdiği soru önergesiyle, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in yanıtlamasını istedi.

DP sözcüsü Altıntaş, sosyal medya hesabından soru önergesinin metnini de paylaşarak, “Sivil okul borçlanması nedeniyle emekli olamayan 2000, 2001 ve 2002 devresi Astsubaylar mağdur! Kamu Denetçiliği Kurumu’nun “tam tavsiye kararı” bulunan bu meselede, açık mağduriyetin giderilmesi için neden herhangi bir adım atılmamıştır?” sorusunu yöneltti.

İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme ve güvenlik sınıfına geçmek istiyor! İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme ve güvenlik sınıfına geçmek istiyor!

Altıntaş konunun takipçisi olacağını vurgulayarak, “Milli Savunma Bakanı'na sordum, adım atılana kadar konuyu takip etmeye devam edeceğim” açıklamasını yaptı.