EYT yasasından yararlananamayan 2000 sonrası SGK'lılar, 3600 kısmi emeklilik, BAĞ-KUR mağdurları büyük bir adaletsizl,ik yaşadığını belirtti. 

"EMEKLİLİKTE ADALET İSTİYORUZ"

8 Eylül 1999 tarihini bir günle kaçıran ve emekli olmak için 17 sene daha bekleyecek olan 2000 sonrası SGK mağdurları prim gün sayısını doldurmasına rağmen yaş sınırlandırması yüzünden emekli olamıyor. 1999 öncesi sigorta girişi olan vatandaşlar herhangi bir yaş sınırına tabii tutulmadan emekli olurken 2000 sonrası SGK girişi olan vatandaşların 65 yaşına kadar beklemek ya da çalışmak mümkün mü?

3600 GÜNDEN EMEKLİ OLUNABİLİR Mİ?

EYT düzenlemesinde 3600 prim günü kapsamda yer almıyor. Kısmi emeklilikte 15 yıl ve 3600 günü dolduran daha fazla çalışmadan emekli olamıyor. Bunun için yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaşını buluyor.

Tekirdağ Staj ve Çıraklık Mağdurlarından Özgür Özel'e teşekkür! Tekirdağ Staj ve Çıraklık Mağdurlarından Özgür Özel'e teşekkür!

1999 yılından önce sigortalı olmuş olan kişiler, 3600 gün prim ödemeye bağlı olarak 15 sene kapsamında emekli olmaktadırlar.

BAĞ-KUR MAĞDURLARINA DESTEK GELDİ

BAĞ-KUR`a kayıt ve tescilini yaptırmamış olan esnaf ve sanatkârların, sigortalılık hak ve yükümlülüklerinin 04 Ekim 2000 tarihinden başlatılması nedeniyle emeklilikle ilgili ciddi sorun yaşadıklarını belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, `Esnaf ve Sanatkârlarımızın konuya ilişkin yaşadığı sıkıntı uzun zamandır devam etmektedir. Daha önce, 20 Nisan 1982-04 Ekim 2000 tarihleri arasında vergi kaydı olduğunu belgeleyen esnafımıza verilen şansın bir kereye mahsus olmak üzere esnaf ve sanatkârlarımıza yeniden verilmesi çok önemlidir. Sigortalılık için aranan şartlar dikkate alınmak suretiyle, BAĞ-KUR`a kayıt yaptırmamış olan, esnaf ve sanatkârlarımızın emekli olabilmeleri için, 04 Ekim 2000 tarihinden önceki vergi kayıt tarihlerinin esas alınmasını sağlayacak yeni bir yasal düzenleme yapılması büyük bir ihtiyaçtır` dedi.

`EMEKLİLİK TARİHİ UZAYAN ÇOK SAYIDA KİŞİ VAR`

Palandöken, ` Gerek kişilerin zamanında BAĞ-KUR kaydını yaptıramaması gerekse SGK`nın etkili şekilde resen kayıt işlemi yapamaması sonucu o dönemde esnaf ve sanatkârlık yapanların çoğu mağdur olmuştur. Bugün, yaklaşık 30 yıldır esnaflık faaliyetiyle uğraşmasına rağmen halen emekli olamayan, emeklilik tarihi uzayan çok sayıda iştirakçi vardır. Yargının konuya ilişkin değişen görüşleri olmakla birlikte, sorun halen net olarak çözüme kavuşmadı. 4 Ekim 2000 tarihinden önce vergi kaydı olan ancak sigortalı olma niteliklerini taşımasına rağmen BAĞ-KUR`a kayıt yaptırmamış olanların sigortalılıklarının 4/Ekim 2000 tarihinden önce başlatılabilmesine olanak sağlayacak yeni bir yasal düzenlemeye acil ihtiyaç olduğu Konfederasyonumuza gelen yoğun taleplerden anlaşılmaktadır. Soruna Kanun değişikliği ile çözüm getirilmesi Sosyal Güvenliğin ve Anayasanın ruhuna da uygun olacaktır` diye konuştu.