31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri öncesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, miting meydanlarında 'Seçimi kazanıp AK Parti'ye geçerim' zihniyetiyle seçmeni kandıran yöntemi eleştiriyordu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öngördüğü gibi Yeniden Refah Partisi'nden istifalar art arda gelmeye başladı.

"MİLLETİMİZİN ZÜBÜK SİYASETÇİLERE İTİBAR ETMEYECEĞİNİ BİLİYORUM"

Erdoğan, 16 Şubat’ta Ordu’da “Siyasetin namusu var. Evvela adayı olduğun partiye sadakat göstermen gerekir. Eli işte gözü oynaşta olanlardan ne partilerine ne de şehirlerine hayır gelir. Sadece partimizle, ittifakımızla yol yürüyenlerden mesulüz. Ne diyor 'Ben seçimi kazanacağım, ondan sonra AK Parti'ye geçeceğim.' Bizim onlarla işimiz yok.” dedi.

26 Şubat’taki AKP Genişletilmiş İl Seçim İşleri Başkanları Toplantısı'nda, "Milleti kandırmaya çalışanlar yine meydanlara çıkmış görünüyor. Türkiye özgür ve demokratik bir ülkedir. İsteyenin istediği partide siyaset yapma hakkı vardır. Yolunu ayırıp başka partiye gidenlerin yeri artık oradır. Ben seçimi kazanırsam yine AK Parti'de olacağım diyen sirk cambazlarına prim vermeyin. Ben şimdi buradan aday oldum ama seçimden sonra yine AK Parti'ye gideceğim diyen sirk cambazlarına da aldanmayın." şeklinde konuştu.

6 Mart’ta ise Erdoğan, Manisa’da “İlkemizin pek çok il ve ilçesinde şöyle bir manzara ile karşı karşıya kaldık. Partimizin eski belediye başkanlarını, vekillerini aday göstererek, bize kaybettirmek için çalışan partiler ortaya çıktı. Türkiye, özgür ve demokratik bir ülkedir. İsteyen istediği yerde siyaset yapabilir, aday olabilir. Biz kendi ittifakımızdan, kendi partimizden mesulüz ancak hem bize kaybettirmek için çalışıp hem çeşitli imalarla gölgemizde yürümeye kalkanlara da müsaade etmeyiz. Bizim siyasetimiz eser ve hizmet siyasetidir.” dedi.

Erdoğan, “Partimizin eski belediye başkanlarını, eski milletvekillerini aday göstererek, kendileri kazanmak için değil, bize kaybettirmek için çalışan partiler ortaya çıktı. Milletimizin sandıkta ne siyasi şantajcılara, ne zübük siyasetçilere itibar etmeyeceğini biliyorum.” dedi.

Milli Savunma Bakanı Güler, Ukraynalı mevkidaşı Umerov ile görüştü Milli Savunma Bakanı Güler, Ukraynalı mevkidaşı Umerov ile görüştü

"CUMHURBAŞKANIMIZ DA HABERDAR"

Bu yöntemi uygulayanlarla ilgili nasıl bir önlem alınması gerektiğinin uzun zamandır AK Parti içerisinde tartışıldığını ifade eden kaynaklar, “Durumdan Sayın Cumhurbaşkanımız da haberdar. Seçmenin bu yöntemle kandırılmasını ve olası oy kaybını engellemek amacıyla konuşmasında bu duruma yer verdi” değerlendirmesini yaptı.

"YENİDEN REFAHLILAR DA YAPTI"

Odatv, 26 Şubat’ta AK PARTİ kaynaklarından edindiği başka bir bilgide şu ifadeler yer aldı: “AKP'de belediye başkanlığı yapan isimler, belediye MHP'ye bırakıldığı için tekrar aday gösterilmedi. Bu başkanlar da bağımsız aday olarak seçime katılma kararı aldı. Bu isimlerin seçmene, seçimi kazandıkları takdirde AK Parti'ye geçeceklerini ve bu şekilde oy istedikleri öğrenildi. Aynısını Yeniden Refahlılar da yaptı."

Erdoğan'ın o dönem bu belediye başkanlarına oldukça sinirlendiği, söz konusu isimlerin disipline sevk edildiği öğrenildi.

YENİDEN REFAH'TA İLK İSTİFA

31 Mart'ta Konya Doğanhisar'da Yeniden Refah Partisi'nden belediye başkanı seçilen Ali Öztoklu, partisinden istifa etti. Öztoklu, "Bağımsız bir belediye başkanı olarak daha etkili ve geniş kapsamlı projeleri hayata geçirebileceğime inanıyor olmamdır" dedi.

Gazeteci Emre Özgül'e konuşan Öztoklu'nun AKP'ye geçeceği öğrenildi. Özgül, paylaşımında, "Kendisini aradım, büyük ihtimal AK Parti'ye geçecek. '1 ay geçmeden size böyle bir karar aldıran gerekçe ne' diye sordum. 'Tek amaç ilçeye hizmet. Kimseye bir suçlamamız yok.' dedi." ifadelerini kullandı.

KONYA'DA 6 İLÇEYİ KAZANAN YRP'Lİ TEMEL PEKER DE İSTİFA ETMİŞTİ

Konya'da yerel seçimlerde 6 ilçeyi kazanan, büyükşehir belediye başkan adayının ikinci olduğu Yeniden Refah Partisi (YRP) İl Başkanı Temel Peker, seçimin ardından istifa etti.

Peker, sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda, yüzde 35 oy oranı hedefine ulaşamadığı için sorumluğu üzerine aldığını belirtti. Yeniden Refah Partisi'nin büyükşehir belediye başkan adayı Mehmet Köseoğlu yüzde 23,46 oy almıştı.

Editör: Zeynep Peksoy