Hastane Bilgi İşlem Personelleri kadro sözünün tutulmasını bekliyor Hastane Bilgi İşlem Personelleri kadro sözünün tutulmasını bekliyor

Emeklilik hakkı için mücadele eden 2000 sonrası SGK’lılar, staj mağdurları ve 3600 kısmi emeklilik isteyen vatandaşların tepkileri dinmek bilmiyor. Günden güne büyüyen mağdurşyetlerin seçime kısa bir süre kala çözülmesi bekleniyor. 

2000 sonrası sigortalılardan ’17 yıl geç emeklilik’ tepkisi

2000 sonrası SGK mağdurları,  EYT yasasında yer alan şartları yerine getirdiklerini sadece birkaç günlük fark yüzünden 17 yıl sonra emekli olmalarına tepki gösteriyor.

8 Eylül 1999 öncesi işe başlayan EYT'lilerle beraber aynı şartlara sahip olmayı talep eden vatandaşlar hükümete sesleniyor.  2000 sonrası SGK’lılar seçim öncesi bu mağduriyetin giderilmesini talep ediyor. Ayrıyeten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, ”Yeni müjdeler vereceğiz.” demesi 2000 sonrası SGK mağdurlarına umut oldu. 

STAJYER VE ÇIRAKLAR ADALET BEKLİYOR

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine kısa bir süre kaldı. Staj ve çıraklık konusunda beklenen olmadı. TBMM, seçime kadar tatile girdi  staj ve çıraklık mağdurları umutlarını kaybetti.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin Resmi Gazete'de yasalaşarak yürürlüğe girmesinden sonra gözler tamamen staj ve çıraklık mağdurlarına çevrildi. 8 Eylül 1999 öncesi zorunlu staj yaparak sigorta kartını alan ancak emeklilik hakkı tanınmayan EYT staj çıraklık mağdurlarına güzel haber beklemeye başladı. 

3600, 5000, 7200 EMEKLİ OLUNUR MU?

EYT düzenlemesi yaş şartı tamamen kaldırılarak Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe girdi. Böylelikle 1999-2000 sonrasına da kademeli emeklilik gündeme geldi.

15 YIL VE 3600 PRİM GÜNÜ ŞARTI

Konuya ilişkin detayları CNN Türk’e anlatan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, “En önemli ayaklardan birisi kısmı emeklilik. Kısmı emeklilik dediğimiz 15 yıllık prim gün sayısını tamamlayanlar 1999 yılı öncesi kadınlar 50 erkekler 55 yaşında emekli olabiliyordu. Fakat 2014 yılının Mayıs ayından itibaren onlar da kademeli emeklilik sistemine dahil oldukları için kadınlar 58 yaşında erkekler 60 yaşında emekli olabiliyorlar. EYT yasası çıkarıldığında bu kısımlar eksik bırakılmıştı. Şimdi hükümet bununla ilgili adım attı, şimdi yürürlüğe getirecek. Birinci olarak kadınlarda 58 yaş sınırı 50’ye erkeklerde 55’e düşürüldüğü takdirde 3600 gün sayısını tamamlamışsa çalışan emekli olabilecek” ifadelerini kullandı.