Staj ve çıraklık mağdurları, emeklilik haklarını elde etmek için uzun yıllardır mücadele ediyor. Ancak bu konuda henüz bir çözüm bulunamadı. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik sigortası başlangıcı sayılmayacağını belirterek bu kişilerin prim yatırmayanlar olduğunu iddia etmişti. Bu açıklama, staj ve çıraklık mağdurlarının tepkisine neden oldu.

Kanun teklifi kabul edildi: Fahiş fiyat ve stokçuluk cezaları artırılıyor Kanun teklifi kabul edildi: Fahiş fiyat ve stokçuluk cezaları artırılıyor

Staj ve çıraklık mağduriyeti son bulacak mı?

Seçimlerde Cumhur İttifakı'nın zaferiyle birlikte görevi devralan yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ise staj ve çıraklık mağdurlarının sorunlarına ilişkin bir açıklamada bulunmazken bu konuda bir adım atılmadı. Staj ve çıraklık mağduriyetini gündeme getiren milletvekillerine de cevap vermedi.

Staj ve çıraklık mağdurlarının umudu ise CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in Meclis'e sunduğu Kanun Teklifi'ydi. Bu teklif, staj ve çıraklık sürelerinin emeklilik sigortası başlangıcı olarak kabul edilmesini öngörüyordu. Ancak teklif, Meclis Genel Kurulu'nda reddedildi. Bu duruma değinen Gürer, komisyondaki son durumu açıkladı.

Taşerona kadro gelecek mi?

Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara'nın Meclis'e sunduğu 696 sayılı KHK ile taşeron işçiler hakkında yapılan düzenlemesine ilişkin kanun teklifine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, "2023-2024 yıllarını kapsayan "Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma Protokolü "nde yer alan "696 Sayılı KHK Kapsamı Dışında Bırakılan Kamu Taşeron İşçilerinin Daimi Kadroya Geçirilmesi" maddesi uyarınca 696 sayılı KHK kapsamı dışında bırakılan alt işveren işçilerinin (taşeron) Kamu Kurum ve Kuruluşlarında istihdam edilmesi ile ilgili çalışmalara devam edilmektedir." ifadelerini kullanarak cevap vermişti.

Bununlar birlikte umutlanan taşeron işçiler CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in 2024 yılı bütçesi ile ilgili yaptığı paylaşımla hayal kırıklığına uğradı. Milletvekili Gürer, kademeli emeklilik beyleyenlerin, atama bekleyenlerin, Bağ-Kur mağdurlarının ve staj ve çıraklık mağdurlarının sorunlarına 2024 yılında çözüm gelmeyeceğini sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile açıkladı.

1999 sonrası kademeli emeklilik çıkacak mı?

SGK Uzmanı Ali Tezel, emeklilik yaşının kademe ile 65’e çıkarılacağını duyurmuştu. Tezel, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Beş yıllık plan ile 9.9.1999 sonrasında işe girenler için emeklilik kademeli olarak 65 veya 70 olacak aylık bağlama oranları da yüzde 25’e kadar düşürülecek" ifadelerini kullandı.

Tezel, emekliye daha düşük maaş verileceğini iddia ederek, "Şu anda aylık bağlama oranı yüzde 28, bunu da yüzde 25'e düşürecekler. Yani daha düşük emekli maaşı verecekler" dedi.

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili, Anayasa Komisyonu Üyesi Feti Yıldız ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla kademeli emeklilik iddialarına cevap verdi. Haberin devamına ulaşmak için buraya tıklayınız.

"2024 yılı bütçesinde adı yok, tanımı da yok"

Komisyonda atama mağduriyetlerini de tekrar gündeme getirdiğini belirten Ömer Fethi Gürer, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Komisyonda konuştum-“Emeklilikte adalet arayanların,taşeronda kadro bekleyenlerin, atama bekleyenlerin, geçici mevsimlik işçilerin, staj ve çıraklık mağdurlarının, 9000 gün prim 7200 güne inmesini isteyenlerin, vergide adalet bekleyenlerin 2024 yılı bütçesinde adı yok,tanımı da yok."