Ülkemizde işsizlik sorunu çığ gibi büyürken 3004 ön lisans Sosyal Güvenlik bölümü mezunları da gelecek kaygısı altında ezilmeye devam ediyor. 

Günden güne artarak büyüyen işsizlik sorunu yüzünden mesleklerini icra etmekte zorlanan 3004 ön lisans Sosyal Güvenlik bölümü mezunları alanlarında yapılan alımlar karşısında hayal kırıklığı yaşıyor. Yeterli sayıda alım yapılmamasına karşı çıkan 3004 ön lisans Sosyal Güvenlik bölümü mezunları atanmak için sosyal medyada etkinlik düzenleyerek yetkililere sesleniyor.

Uzun süren eğitim hayatlarının ardından bir o kadar da atanmayı bekleyen mezunlar işsizlikle baş başa kalırken meslek hayatlarının başında kazanmaları gereken deneyimlerden de mahrum bırakılıyor. 

Bakan Yerlikaya duyurdu: Mercek-19 operasyonlarında 1877 silah ele geçirildi Bakan Yerlikaya duyurdu: Mercek-19 operasyonlarında 1877 silah ele geçirildi

İhtiyaç olduğu halde az kadronun verilmesinin ve kadrolara 3004 Önlisans Sosyal Güvenlik bölümü mezunları yerine farklı bölümlerden de personel alımının yapılmasına tepki gösteren mezunlar, eğitimini aldıkları alanlara atanamıyor. Uzun süreçler sonucunda eğitim aldıkları mesleği icra etmek isteyen  3004 ön lisans Sosyal Güvenlik bölümü mezunları işsizlikle karşı karşıya bırakılıyor.

Sosyal güvenlik mevzuatı, gerek kapsamı gerekse çok sık değişen kanunlarıyla takibi ve uygulaması zor bir alan. Sosyal güvenlik alanında eğitim almış kişi sayısı az olduğu gibi, bir personelin mevzuat yönüyle yetişmesi diğer kurumlara göre daha uzun bir sürede gerçekleşiyor. Ülkemizde bazı üniversitelerin “Sosyal Güvenlik” bölümleri var ve bu bölümlerde ön lisans eğitimi veriliyor. Sosyal güvenlik mevzuatı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından uygulanıyor. SGK çalışanları, mevzuat bilgisi yönüyle en donanımlı devlet memurlarının başında geliyor. Yoğun iş rutini olan SGK’nin daha donanımlı ve yetişmiş elemanlara ihtiyacı bulunuyor.

Son emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) örneğinde görüldüğü gibi, aylık bağlama sürelerinin uzaması ve bağlanan aylıklarda hata oranının yüksekliği bu ihtiyacı ortaya koyuyor. Sosyal Güvenlik bölümlerinden mezun olan gençler aslında SGK’de çalışmak üzere yetiştiriliyor. Dolayısıyla, sosyal güvenlik temel bilgilerine sahip personelin kuruma alınması büyük önem taşıyor. Sosyal Güvenlik bölümü mezunları, SGK’ya kendi bölüm mezunları yerine çok sayıda işletme veya büro yönetimi ön lisans mezunlarının alınmasına itiraz ediyorlar.

Almış oldukları sosyal güvenlik hukuku dersinin içeriğinde bugün ülkemizde uygulanmakta olan 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ayrıntılı olarak yer alıyor. Dolayısıyla, teoride sosyal güvenlik mevzuatında yetişmiş bu donanımlı gençler, merkezi atamalarda 3004-nitelik koduna daha fazla kadro verilmesini ve SGK atanmayı istiyor. Bu nedenle, merkezi atamalarda Sosyal Güvenlik bölümü mezunlarına daha çok kadro verilerek bunların atanması, hem gençlerin mezun oldukları alanda çalışmalarına hem de SGK’nın yoğun iş yükünün kısa sürede eritilmesinde etkili olacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın bu konuda bir düzenleme yapmasını talep eden Sosyal Güvenlik bölümü mezunları birçok mecrada yetkililere seslenerek taleplerini duyurmaya çalışıyor.