4A, 4B, 4C'liler için erken emekli olmanın yolları bulundu. 10, 12,5 ve 15 yıl prim günüyle erken emekli olabilirsiniz. EYT kapsamına dahil olmayan vatandaşlar için alternatif yöntemler bulundu. Peki, 10 yıl, 12.5 ve 15 yıl prim günüyle kimler emekli olabilir? İşte konuya ilişkin merak edilen soruların cevapları...

Şu an için bazı kesimlerin hayalinde emekli olmak var. Bunun içinde sigorta giriş tarihleri büyük bir önem taşıyor. Emeklilik için gerekli prim gününü tamamlayanlar şartına takılmadan  emekli olabilir. Bu noktada da kısmi emeklilik formülü ön plana çıkıyor. Az primle nasıl emekli olunur? İşte detaylar...

10 yıllık prim gününe sahip bir vatandaş nasıl emekli olabilir? 

Seçimlerden sonra ekonomiye ilişkin somut adımlar atılması bekleniyor. Bunlardan biri de kısmi emeklilik sisteminin görücüye çıkartılmasıdır. Eğer bu kısmi emeklilik yasalaşıp yürürlüğe girerse 10 yıllık prim gününe sahip bir vatandaş kolaylıkla emekli olabiliyor. 

Bunun için bazı şartlar söz konusudur. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigorta girişine sahip olmak gerekiyor. Ayrıca  SSK şartı aranıyor. Bunun yanı sonra 3600 prim gününü (10 yıl), 15 yılı (bu süre doldu) ve kadın ise 50, erkek ise 55 yaşı da tamamlaması lazım. 

10 yıl prim gününe sahip bir vatandaş emekli aylığı alabilir mi?

EYT düzenlemesi kapsamında bu imkandan çiftçiler yararlanabiliyor. İlk işe giriş tarihi 8 Eylül 1999 ve öncesinde olan işçiler 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim ödeme gün şartını yerine getirmesi gerekiyor.

Enerji İş Sendikası, 1 Mayıs'ta meydanlarda! Genel Başkan Altunsoy'dan açıklamalar Enerji İş Sendikası, 1 Mayıs'ta meydanlarda! Genel Başkan Altunsoy'dan açıklamalar

EYT düzenlemesiyle bu kişilere emeklilik hakkı tanındı. Yani 3600 prim günü doldurduklarında yaş şartı aranmadan emekli olabilecek.

12, 5 yıl ile emeklilik söz konusu mu?

8 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan SSK'lılar kısmi emeklilik sisteminden yararlanabilmesi için prim gün şartı 4500 olması gerekiyor. Yani 12.5 yıl prim ödemesi lazım. Ayrıcaa 25 yıldan beri sigortalı bulunmak, kadın için 58, erkek için 60 yaşını doldurmak da gerekiyor.

Kısmi emeklilikte eksik prim günün tamamlamak için borçlanma hakkı tanınır mı?

Evet, tamamlanabilir. Borçlanma imkanı bulunan vatandaşlar ihtiyaçları kadar günü bu şekilde tamamlayabilir.

.