Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasından faydalanabilmek için gerekli koşulları sağlamalarına rağmen emekli edilmeyen vatandaşlar haklarının iadesini istiyor. Peki 5000 ve kısmi emekliliğe ne zaman çözüm getirilecek?

Bilindiği üzere EYT yasası 8 Eylül 1999 öncesine düzenleme getirilmesinin ardından, vatandaşlar emekli olmak için gerekli prşm koşullarını sağladı. Ancak yasanın kanunlar kapsamında tam çıkmadığını belirten 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları, bu yasanın dışında kaldıklarını ve 4447 nolu yasaya dahil edilmediklerini belirtti.

Bilindiği üzere EYT yasası 8 Eylül 1999 öncesine düzenleme getirilmesinin ardından, vatandaşlar emekli olmak için gerekli prim koşullarını sağladı. Ancak yasanın kanunlar kapsamında tam çıkmadığını belirten 5000 ve kısmi emeklilik mağdurları, bu yasanın dışında kaldıklarını ve 4447 nolu yasaya dahil edilmediklerini belirtti.

MADĞUR ANNELER DOĞUM BORÇLANMASI İSTİYOR!

Çocukları doğduktan sonra zorunlu sebeplerden dolayı işten ayrılan mağdur anneler doğum borçlanması yaparak emekli olmak istiyor.

TBMM kürsüsünden destek: Kursiyer teğmenler, sözleşmeli erler, KHK, mülakat... TBMM kürsüsünden destek: Kursiyer teğmenler, sözleşmeli erler, KHK, mülakat...

Bilindiği üzere Doğum borçlanması, sigortalı olan kadınların doğum nedeniyle işe ara verdikleri süreleri borçlanmak için kullanabilecekleri özlük haklarından biridir. Borçlanılan süreler emekli olma süresini arttırarak çocukları olan anneleri maddi yönden olumsuz etkiliyor. Kadın çalışanlara sigorta, bağkur ya da diğer kapsamlardaki başlangıç tarihinden sonra doğan çocukları için gün borçlanması yaparak bu günleri hizmetten saydırmaK isteyen annelerin haklarına yönelik çalışma başlatılmadı.

 imkan sağlayan bir haktır. Sigortalılık statülerine bakılmazken bütün kadın sigortalılar doğum borçlanması yapma hakkı vardır. 4/a'lı, 4/b'li ve 4/c'li, yani SSK'lı, Bağ Kur'lu ve Emekli Sandığı mensubu bütün kadın sigortalılar doğum borçlanması yapabilir.

5000, KISMİ VE DOĞUM BORÇLANMASI MAĞDURLARI DEVLETE SESLENİYOR!

Emekleri Yasalara Takılanlar Derneği (EYTADER), konunun çözüme kavuşturulmamasının ardından sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, çözüm beklediklerini dile getirdi.

Emekleri Yasalara Takılanlar Derneği Genel Başkanı Nalan Esmeray yönetiminde konunun çözülmesine vurgu yapan dernek yapmış olduğu açıklamada, ''Devlet, Emekçi Ailesinin bütünlüğünü koruyan, Sahip çıkandır! Mağdurun hakkını koruyup, zalime dur diyen, Huzur sağlayandır! Devlet, adaletiyle Haktan ve Halktan yana olandır! Devletimizden, bu ilkeler çerçevesinde artık çözüm bekliyoruz!'' Diyerek konuya çözüm getirilmesi için çağrıda bulundu.

DEVLET;
Emekçi Ailesinin bütünlüğünü koruyan,
Sahip çıkandır!
Mağdurun hakkını koruyup, zalime dur diyen,
Huzur sağlayandır!
Devlet, adaletiyle Haktan ve Halktan yana olandır!
Devletimizden, bu ilkeler çerçevesinde artık çözüm bekliyoruz!
👇👇#5000KısmiVeAnnelerDevleteSesleniyor pic.twitter.com/pM8rgG7xm0

— EYTADER #EmekleriYasalaraTakılanlar Derneği (@Eytadernegi) November 20, 2023