EYT yasasından sonra 5 milyona yakın kişiye emeklilik kapısı açıldı. 8 Eylül 1999 ve öncesinde sigortalı olan vatandaşlar borçlanma veya bu tarihi çekenler prim şartını tamamlamışsa yaş haddine takılmadan emekli olabiliyor. Ancak bu yasadan yararlanamayarak kapsam dışı kalan prim gün sayısı için yeni gelişmeleri merak ediyor. Bu süreçte yeni emeklilik reformu için atılacak adımlar kapsamlı bir şekilde araştırılmaya başlandı. İşte son gelişmeler ve açıklamalar... 

Bağ-Kur'dan ve Emekli Sandığı'ndan emekli olacak kadın ise 7200, erkek ise 9000 prim günü tamamlama şartı bulunuyor.

CHP'ye geçen Bayrampaşa Belediyesi'nde işçi kıyımı: 33 işçi SMS ile işten çıkarıldı CHP'ye geçen Bayrampaşa Belediyesi'nde işçi kıyımı: 33 işçi SMS ile işten çıkarıldı

3600 GÜN İLE NASIL EMEKLİ OLUNUYOR?

8 Eylül 1999'dan önce sigortalı olanların SSK'dan 3600, Bağ-Kur'dan 5400 günle kısmi emeklilik imkanı da bulunuyor. Ancak burada yaş şartı devam ediyor.

Yılın, primin ve kadın ise 50, erkek ise 55 yaşın tamamlandığı tarihe göre emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşa kadar çıkıyor.

STAJ MAĞDURLARI İÇİN EYT'DE YENİ DÜZENLEME TALEBİ

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinden staj mağdurlarının da yararlanmasının sağlanmasını talep etti.

Palandöken, "Esnaf 9 bin prim gününde emekli olurken SSK'lının 7 bin 200 günde emekli olması Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırıdır. Mağduriyetin ortadan kalkması için esnafımız da SSK'lılar gibi 7 bin 200 prim günü ile emekli olabilmeli. EYT düzenlemesi esnafımızın bu sorununu gidermediği gibi geriye dönük borçlanma hakkı verilmediği için mağduriyetleri artırdı. Oysa esnafa sağlanacak geriye dönük borçlanma hakkı ile devlete önemli bir gelir kaynağı sağlanır. En kısa zamanda EYT düzenlemesine ek bir madde ilave edilerek esnaf ve sanatkarımız ile staj mağdurlarının da EYT'den faydalanmasının önü açılmalı." dedi.

2. TORBA YASADA EYT'LİYE STAJ SİGORTASI, 5000 PRİM GÜN SAYISI VE 3600 GÜNDEN KISMİ EMEKLİLİK KONULARI VAR MI?

5000 prim, 3600 kısmi emeklilik, Bağkur Tescil affı, kira, staj ve çıraklık sigortası gibi talepler reform çalışmaları kapsamında ele alınacak. Verilecek karar çalışmanın tamamlanmasıyla netlik kazanacak.