Emeklilikte Yaşa takılanlar (EYT)'ye hükümetin prim ve yaş koşullarını değiştirmesinden dolayı dahil olamayan vatandaşlar EYT'nin bitmediğini ve mağdur edildiklerini belirtti. 

Bilindiği üzere EYT yasası 8 Eylül 1999 öncesinde çalışan vatandaşları emekli etmek için hükümet tarafından mağdurlara seçenek sunuldu. Vatandaşlar emekli olmayı beklerken yeni bir mağduriyet ile karşılaştı. Diğer yandan yasanın kanunlar dahilinde tam çıkmadığını ifade eden 5000 ve kısmi emeklilik mağdurlarına yönelik, prim günlerinin arttırılmasının ardından vatandaşların tepkisine yol açtı. Peki, torba yasada 5000 ve kısmi emeklilik mağdurlarının hakları dahil olacak mı?

Emeklilikte yaşa takılanlar: EYT sorunu nedir, kaç kişi yararlanacak, SGS  nasıl etkilenecek? | Euronews

EYT yasası Meclis'te çoğunluk oylar tarafından kabul edilmesinin ardından milyonlarca vatandaş emekli edildi. Yasaya ilişkin prim günlerini dolduranlar emekli edilirken, bakanlığın aldığı kararlar doğrultusunda yasada değişikliğe giderek prim günlerinde artışa gitmesi, vatandaşları yeni bir mağduriyet ile karşı karşıya kaldı.

EYT'ye mücadele kazandırdı

5000 prim günü 20-25 yıl Kısmi Emeklilik 3600-5400 gün 50-55 yaş olarak emeklilik şartını tamamlayan vatandaşlar, prim günlerini doldurmak için bakanlığın sunduğu bir diğer şartlardan olan borçlanarak günlerini doldurmalarına rağmen, yasadaki değişiklik vatandaşları yeni bir mağduriyetin eşiğine getirdi.

EYT bitti, kısmi emeklilik başladı! 3600 prim günü yeter: İki şartla 7500  TL maaşınız hazır!

  5000 VE KISMİ EMEKLİLERE VERİLEN SÖZLER TUTULMADI!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç Ememklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili kanun teklifinin olduğunu, 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlayıp sigota girişi olanların Kanun teklifi ile, EYT’lilerin prim günlerini doldurmaları halinde yasaya dahil edilmeleri için çalışma başlattıklarını ve Sigortalılık gün sayısı ve prim ödeme gün sayısı şartı devam ederek yaş şartının kalkacağının altını çizmişti.

Yılmaz TUNÇ (@yilmaztunc) / X

Kısa süre önce Staj ve Çıraklara Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan tarafından Meclis'e kanun teklifi verilmesinin ardından, 5000 ve kısmi emeklilik konusununa ilişkin hiçbir açıklama yapılmaması büyük tepki çekti. 5000 ve Kısmi Emeklilk mağdurları sosyal medyadan Tag etkinlikleri düzenleyerek hükümetten kendileri içinde adımlar atılması için çalışma başlattı.

İşe giriş tarihine göre hangi EYT'li için kaç prim günü gerekiyor? -  Bloomberg HT

Günümüz Türkiyesi'nde ise çalışma başlatılmayarak binlerce vatandaş EYT dışında kaldı, Emekli olabilmek için yüksek faizli krediler çekti. Ancak emeklilik şartı ile ilgili verilen sözlerin yerine getirirlmemesi ve kanunun değişmesinin ardından vatandaşlar kendileerine haksızlık yapıldığını düşünerek çalışma başlattı.

EYT son dakika haberleri | Takvim belli oldu: EYT düzenlemesi yeni yıla  kaldı! EYT ne zaman çıkacak, son durum nedir? - Sosyal Güvenlik Haberleri

GELECEK PARTİSİ'NDEN 5000 VE KISMİ EMEKLİLİK İÇİN TORBA YASA ÇAĞRISI!

Gelecek partisi İstanbul Milletvekili İsa Mesih Şahin Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT)'nin yarım kalan haklarından olan 5000 ve kısmi emeklilik Meclis'te yaptığı konuşmada yeni torba yasa çıkartılması için çağrıda bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a seslen Şahin, ''Gelin bir madde daha koyalım yarım kalan EYT sürecini tamamlayalım'' diyerek çağrıda bulundu.

Aylardır yapılan algılara rağmen EYT meselesinin bitmediğini ve dosyanın kapanmadığını deklare ediyoruz.

Meselenin bitmesi;
5000 prim ve kısmi emeklilik yasasının çıkarılması ile mümkündür.@RTErdogan @isikhanvedat #5000KısmisizEytBitemez#EmeklidenBüyükTepki pic.twitter.com/1xiyOTXHVC

İçişleri Bakanlığı duyurdu: 1608 sözleşmeli personel alınacak İçişleri Bakanlığı duyurdu: 1608 sözleşmeli personel alınacak
— MELTEMEytEF🇹🇷💕🌿 (@mltm06hotm43925) December 28, 2023