696 sayılı KHK ile taşerondan kadroya geçen işçilerin son günlerde en çok merak ettiği konuların başında tayin hakkı geliyor. Bunu sebebiyse kamuda geçici işçi kadrosunda çalıştırılan işçilere tayin ve nakil hakkı tanınmadığı için  büyük hak kayıplarıyla karşı karşıya kalmasıdır. 

KHK'lı işçiler eşinin başka il ya da ilçede olmasını, sağlık veya eğitim gibi gerekçelerle, tayin-nakil talep etmektedir. Aynı şekilde eğitim durumu değişen, üniversite bitiren işçiler de terfi ve görevde yükselme talebinde bulunmaktadır.  Aynı şekilde eğitim durumu değişen, üniversite bitiren işçiler terfi  ve görevde yükselme talebinde bulunmaktadır. Diğer kamu çalışanları için geçerli olan bu hakların, 696 sayılı KHK ile kadroya geçen işçilere de verilmesi gerekir. Ancak şu anki mevzuata göre 696 KHK'lı işçilerin tayin veya görevde yükselme hakkı yoktur. 

Mağdurlar İşçi Haber'e ulaşarak şu mesajı iletilmesini istedi;

Biz 696 KHK'lıların tayin ve nakil hakkı 5 senedir öteleniyor. Bu konuda bilginiz ne kadar var bilmiyorum ama insanların mağduriyeti artık katlanılmayacak durumlara geldi. Sesimize ses olursanız mutlu oluruz. Teşekkür ederim şimdiden.

696 KHK'lıların tayin hakkı var mı? 

696’lı sayılı KHK ile kadro hakkı verilen sosyal hizmet personeline tayin ve becayiş hakkı tanınmamaktadur.  Zorunlu tayin alan eşlerle ilgili olarak aileler parçalanmış, bütünlük bozulmuş durumdadır. Bu nedenle yaşanılan mağduriyet acil olarak düzeltilmesi gerekmektedir. Yine 696 Sayılı KHK’nın getirdiği zorunlu emeklilij doğrudan Anayasa’nın eşitlik ilkesine ters düşmektedir.  Devlet memurlarına,  eski kamu işçilerine ve İŞ-KUR  üzerinden kadroya geçen personele dayatılmayan zorunlu emeklilik 4 Dli işçilere dayatılmakta, genç yaşta emekliliğe zorlanmaktadır. Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerekmektedir. 

4 Dli işçilere tayin hakkı ne zaman verilecek? 

Yıllardır ıkamuda taşeron şirketlerde büyük zorluklar altında çalışan, ekonomik olarak mağdur olan KHK'lı kadroya geçince de sorunları çözülmedi. Tayin ve becayiş hakkı, zorunlu emeklilik gibi önemli sorunlarla karşı karşıya kalan 4D'li  işçilerin yaşadığı bu sorunlar ne zaman çözüleceği henüz bilinmezliğini koruyor.  

4 Dli kamu işçilerinin tayin hakkı var mı peki?

696 KHK’lı işçilerin eş, eğitim ve sağlık gibi nedenlerle nakil, tayin ve terfi imkanı var mı? Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, işçiye tayin, terfi, nakil hakkı verir mi?

İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme bekliyor! İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme bekliyor!

İşçi Haber takipçilerinden gelen en önemli sorulardan biri de 4D'li kamu işçilerine tayin hakkı verilip verilmeyeceğidir. Birçok çalışan, eşinin başka il ya da ilçede olması, sağlık veya eğitim gibi gerekçelerle, tayin-nakil talep etmektedir. Aynı şekilde eğitim durumu değişen, üniversite bitiren işçiler de terfi ve görevde yükselme talebinde bulunmaktadır. Öncelikle bu taleplerin gayet makul düzeyde ve insani bir istek olduğunu vurgulamam gerekiyor. Dier kamu çalışanları bu haktan faydalanabiliyorsa 696 KHK'lı işçilerin de bu haklardan faydalanması gerekiyor. Aksi takdirde büyük bir adaletsizliğe yol açmış olur. Şu an için görünürde KHK'lı işçilerin yaşadığı sorun da tam olarak bu sebepten kaynaklanmaktadır.  Şu anki mevzuata baktığımızda 696 KHK’lı işçilerin nakil, terfi, tayin veya görevde yükselme hakları bulunmamaktadır. 

696 Sayılı KHK’da şu hüküm yer almaktadır;  "Sürekli işçi kadrolarına geçirilenler, birinci fıkrada öngörülen şartları taşıdıkları sürece ve çalıştırıldıkları teşkilat ve birimde geçiş işlemi yapılmadan önceki ihale sözleşmesi kapsamındaki hizmetleri yürütmek üzere istihdam edilebilir.”

Şu anki durumu değerlendirdiğimde; 696 KHK’lı işçilerin kadroları Meclis'in gündeminde yer almamaktadır.  Eğitim, eş, özür veya sağlık gibi herhangi bir nedenle tayin olamayacakları gibi terfi yada görevde yükselme hakkına da sahip değildir. Yani alt işvendeyken işe başladığı, kadroya geçirildikten sonra da Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı tarafından vize edilen ünvan ve pozisyonunda emekli oluncaya kadar istihdam edilecekler.