Kamuda çalışan 750 bini aşkın işçiyi ilgilendiren çerçeve protokol anlaşması için Türk-İş’in kurduğu Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Koordinasyon Kurulu'nun ardından alınan kararlardan memnun olmayan işçiler mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşadıklarını dile getirerek yetkililerden ek zam talep ediyorlar.

Maddi sıkıntılar yaşadıklarını belirten 750 bini aşkın işçi aileleriyle birlikte zor günler geçirdiklerini belirtirken sendika başkanlarının ve yetkili kişilerin bir adım atmamasına tepki gösteriyor. Göz göre göre geçim sıkıntısı çeken işçiler daha fazla geri plana atılmadan ek zam taleplerinin karşılanmasını bekliyor.

Son yıllardaki ekonomik sıkıntılarla beraber, çalışan tüm kamu işçilerinin alım gücü düşmüştür. Türk İş’in Hak-İş ile beraber Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile yapmış olduğu 2023-2025 kamu çerçeve protokolünde, alınan zam oranın belirli bir çoğunluğu memnun etmiş gibi gözükse de kamu işçileri mevcut ekonomik şartlarda maaşlarıyla geçinmenin zorlaştığını belirterek ek zam yapılmasını talep ediyor. 

Kamu işçileri, mart ayında aldıkları zammın 5 ay içerisinde ürünlere ve hizmetlere yapılan zamlar karşısında daha çalışanın eline geçmeden eriyip gitmesi, değerinin çok üstünde olan ev kiraları, marketlerde her gün değişen fiyat etiketleri son 3 ayda 2 katına çıkan akaryakıt fiyatları sebebiyle, hayatlarının her alanında zorunlu olarak ihtiyaç duydukları ürün ve hizmetlere ulaşmanın gün geçtikçe zorlaştığını belirtmektedir. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, imzalanan protokolle kamu işçilerinin taban ücretleri, ücret zamları, sosyal yardımları, maktu ödemeleri, diğer özlük ve yan haklarının belirlendiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu toplu iş sözleşmesi çerçevesiyle refah payı dâhil, ücretlerde yüzde 45 zam yapıyoruz. Böylece, en düşük kamu işçisi ücretini de 15 bin liraya çıkarıyoruz. Başkaca iş primi ödemesi bulunmayan işçilerimize yüzde 4 ile yüzde 6 arasında prim ödemesi uygulamasını da bu sözleşmeyle getiriyoruz. Ayrıca, gazi, terör mağduru ve şehit yakını işçilerimizin çıplak ücretlerine yüzde 10'luk ilave yapıyoruz. Fazla çalışma ücretlerinde ise yüzde 70'lik artışa gidiyoruz. Gece çalışanların ücretlerinin de yüzde 8 zamlı ödenmesini öngörüyoruz. Giyim ve yemek yardımlarının rakamlarını güncelleyerek, ücret zammı oranında artırıyoruz. Ek ödeme, sosyal yardım ödemesi, hizmet zammı, tediye dışı ikramiye gün sayısı gibi başlıklarda da artışlar yapıyoruz. Toplu sözleşmenin işçilerimize ve kurumlarımıza hayırlı olmasını diliyorum." açıklamasında bulunmuştu.

Ancak aradan geçen 5 aylık sürede kamu işçileri mevcut ekonomik düzende geçim sıkıntısı yaşamaya başladı. 

Asgari ücrete %54 oranında zam yapıldığını belirten işçiler, mevcut çalışma şartlarında aldıkları ücretin yetersiz olduğunu ve ücretlerdeki bu adaletsizliğin giderilmesi gerektiğini ifade ederek maaşlarına ek zam talebinde bulunuyorlar. 

Görüşmelerde kamu işçilerini temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ heyetleri ile işvereni temsil eden Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) yetkilileri arasındaki pazarlık kamu işçilerini memnun etmedi. 

Mevcut ekonomik şartlarda geçinmekte zorlanan kamu işçileri ek zam taleplerinin yanı sıra tayin hakkı da talep ediyor. Sosyal medya hesaplarından sendika başkanlarına ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'a seslenen işçiler talepleri doğrultusunda kamu işçilerinin de memnun olacağı bir çalışma yürütülmesini istiyor. 

750 bin kamu işçisi yeni zamlar dahil 30 yıllık işçi bile 23 bin lira maaş almakta. Mevcut enflasyon ortamında maaşların yetmediğini, vergi dilimleri nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını belirten 750 bin kamu işçisi ek zam bekliyor. 

TÜRK-İŞ'ten asgari ücret açıklaması!

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, önümüzdeki günlerde asgari ücretle ilgili görüşmelerin başlayacağını anımsatarak, şunları söyledi:

EPDK Kurul Üyesi Çiçek, ERRA Yönetim Kurulu Üyeliği'ne üçüncü kez seçildi EPDK Kurul Üyesi Çiçek, ERRA Yönetim Kurulu Üyeliği'ne üçüncü kez seçildi

"Kasımın 20'sinden sonra komisyonu kurarız. Bu masada asgari ücretli otursun, biz oturmayalım. Asgari ücreti 20 senedir anlatıyorum. Sendikalarda asgari ücretli işçi yok. Sendikanın olduğu yerde aile yardımı, ikramiye, servis, yemek olur. 8 milyon işçi, sanki bizim üyemiz, ailemizin parçası gibi gayret sarf ediyoruz.

Allah nasip ederse kasımın 20'sinden sonra yeni asgari ücret komisyonu kuracağız. Belki Türkiye'de şimdiye kadar hiç kurmadığımız şekilde komisyon kuracağız. 2 kadın, 2 erkek olacak komisyonda. Yani ne olması gerekiyorsa orada oturanlar karar verecekler. Sendikacılar da onlara uyacaklar."

HAK-İŞ'ten kritik asgari ücret önerisi!

Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısının kapsayıcı ve katılımcı olmadığını belirten HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, Türkiye'yi temsil etmekten uzak bu modeli asla kabul etmediklerini anlattı.

Arslan, "Asgari Ücret Tespit Komisyonunun yapısıyla ilgili baştan sona daha katılımcı, kapsayıcı ve çalışanları geniş bir şekilde temsil edecek bir modeli inşa etmemiz gerekiyor. Hem bizler için hem bütün emekçiler için hem de bu komisyona katılan konfederasyonumuzun elini güçlendirmek için buna ihtiyaç var." ifadelerini kullandı.

Asgari ücretin, enflasyonun üzerinde arttırılmasının asgari ücretle çalışanlar için çok büyük bir imkan olduğunu ve bunu desteklediklerini aktaran Arslan, "Ancak toplu sözleşme düzeninde asgari ücretin çok az üstünde ücret alan çalışanlarımızın ücretleri asgari ücretle hemen hemen aynı noktaya gelmiş oluyor. Bu aslında Türkiye toplu sözleşme düzenini yok edecek bir tehlikeyle bizi karşı karşıya bırakıyor.

Çalışanların yıllarca sendikalara üye olarak toplu sözleşmelerde elde ettiklerinin bir çırpıda asgari ücret düzeyine düşmüş olması sendikal örgütlülüğün önünde en ciddi engellerden bir tanesidir. Dolayısıyla hem kamuda hem de özel sektörde asgari ücret arttığı zaman, asgari ücretle paralel olarak toplu sözleşme sistemindeki işçilerin haklarının da en az asgari ücret düzeyinde arttırılacağı bir modele ihtiyacımız var." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'de ortalama ücret olan asgari ücretin, aslında istisnai bir ücret olması gerektiğine vurgu yapan Arslan, "Asgari ücretin yüksek enflasyonda daha fazla arttırılmasını talep ediyoruz. Gerçekten toplumun o kesiminin her şekilde desteklenmesini istiyoruz." dedi.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak- İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'ın asgari ücret hakkında bu değerlendirmelerde bulunması uzun zamandır ek zam bekleyen kamu işçilerinin tepkisini çekti. 750 bini aşkın kamu işçisi yeni asgari ücret öncesinde kendilerine ek zam yapılmasını istiyor. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ve Hak- İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'a seslenen işçiler enflasyonla birlikte mevcut maaşlarıyla geçim sıkıntısı yaşadıklarını, Kamu Çerçeve Protokolü'nde alınan kararlardan memnun olmadıklarını belirterek kamu işçilerine ek zam yapılması gerektiğini ifade ediyorlar. 

Kabine'nin yeni gündemi belli oldu!

Kabine Toplantısı'nda, Türkiye'nin iç ve dış siyasi gündemi masada olacak. Memur - emekli zammı başta olmak üzere ev hanımlarına emeklilik, 90 bin taşerona kadro ve Filistin-İsrail arasındaki gerilim gibi pek çok konuya ilişkin detayların Kabine Toplantısı'nda ele alınması bekleniyor. Merkez Bankası'nın faiz artırım kararının ekonomiye yansımaları da ele alınacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın marketlere yaptığı indirim çağrısının sonuçları değerlendirilecek.

Kabine'nin gündemi belli oldu! Bağ-Kur, memur ve emekli zammı, evlilik kredisi... haberini okumak için tıklayınız. 

Kabine Toplantısı'yla birlikte gözünü yetkililere çeviren kamu işçileri yılbaşından önce ek zam taleplerinin dikkate alınmasını istiyor.