İŞÇİHABER ÖZEL

Yusuf Gurbetoğlu 1958 yılında Trabzon'da bir ev inşa ediyor ve bu ev 2005 yılında Trabzon İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından kültür varlığı ilan ediliyor. Ancak onların bu ilandan haberleri yok.  

2017 yılında savcılıktan gelen bir davetle evin kültür varlığı ilan edildiğini öğreniyorlar. Yalnız şöyle ufak bir ayrıntı var; ilgili davet tebrik ve takdir içerikli değil, tarihi esere zarar verme soruşturması ile ilgili. 

KORUMA ALTINDA OLDUĞUNDAN HABERLERİ YOK

Yusuf Gurbetoğlu 2007 yılında evinin çatısında tadilat yaptırıyor. Kiremitler aslına uygun şekilde değiştiriliyor. 2011 yılında ise Yusuf Gurbetoğlu ve eşinin yaşının ilerlemesi dolayısıyla evin tuvalet kısmında tadilatlar yapılıyor. Bu iki olay gerekçe gösterilerek Yusuf Gurbetoğlu'na Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalafet suçundan dava açılıyor. Koruma altına alındığından haberleri olmayan evlerine tadilat yapmaları 83 yaşındaki Yusuf amcayı mahkeme koridorlarına sürüklüyor. 

Bilirkişi raporları tarihi dokuya zarar verildiği belirtiyor. Bunun üzerine bilirkişi raporuna itiraz etmelerine rağmen mahkeme itirazı değerlendirmeye dahi almadan 1 yıl 8 ay hapis cezası verip hükmün açıklanmasını geriye bırakıyor. 

 

Yerli turistler geçen yıl seyahate ne kadar harcadı? İşte en çok gidilen yerler… Yerli turistler geçen yıl seyahate ne kadar harcadı? İşte en çok gidilen yerler…

 

"BERAAT KARARI SENİ MAĞDUR EDER"

Dava sonunda hakimin dedikleri de oldukça tarjikomik olmuş. Hakim "Dayı, ben senin suçsuz olduğunu biliyorum ancak seni beraat ettirirsem, karşı taraf üst mahkemeye gider daha çok mağdur olursun" diyor. 

DAVA 1 HAFTA SONRA

Hükmün açıklanmasına Kültür Müdürlüğü avukatının itirazı sonrasında, Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi de HAGB kararını bozup davayı dedeme "sen haklısın dayı" diyen hakime geri gönderiyor. 

Bir hafta sonra yapılacak dava hakkında ne yapacakları konusunda fikirleri olmayan aile destek bekliyor. 

Editör: TE Bilişim