Antalya'nın Konyaaltı ilçesinde 1 kişinin hayatını kaybettiği, 7 kişinin de yaralandığı teleferik kazasında bilirkişi raporuna göre, yıllık periyodik bakımları yapan Anadolu Teleferik A.Ş'nin, Danimarka devleti Akreditasyon Kurumu'na akredite kuruluşların yayımlandığı sayfada bulunmadığı tespit edildi.

Kazaya neden olan teleferiklerin yıllık bakımlarını yapan şirketin, yönetmelik gereği yükümlülüklerini yerine getirmediği saptandı. Ayrıca teleferiğin bakımlarını yapan firma ile denetimlerini gerçekleştiren firmanın aynı kişiye ait olduğu da ortaya çıktı.

Raporda, bakım, onarım ve teknik hizmetlerden sorumlu Mega Tower A.Ş. çalışanlarının ustalık ve mesleki yeterlilik sertifikaları olmamasına rağmen çalışmalarına izin verildiği de yer aldı.

CIVATALAR SIKILMAMIŞ, MAKARA VE LASTİK DEĞİŞİMİ KAĞIT ÜZERİNDE YAPILMIŞ

Kazanın gerçekleştiği 5 numaralı direkte makara ve lastik değişimi gibi işlemlerin kağıt üzerinde yapıldığı fakat savcılığa gönderilen bilirkişi raporunda somut bulgular doğrultusunda ekipmanın güvenli çalışmasının sürekliliğinin sağlanmadığı yazıldı.

Dışişleri Bakanlığı: Filistin kararlarını memnuniyetle karşılıyoruz Dışişleri Bakanlığı: Filistin kararlarını memnuniyetle karşılıyoruz

5 numaralı direkteki cıvataların, kazadan günler öncesinde bakım yapıldığı belirtilmesine rağmen hiçbirinin sıkı olmadığı da bilirkişi raporuna yansıdı.

Kaza öncesi çevredekilerin teleferikte kıvılcım gördüğü, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ANET A.Ş'deki görevli tesis amirine söylediği, buna rağmen teleferiğin durdurulmadığı, sadece yavaşlatıldığı da raporda yer aldı.

Editör: Dilara Adak