ABD Hazine Bakanlığı tarafından aktarılan bilgilere göre ABD ile İngiltere, Rusya tarafından yeni üretilen alüminyum, bakır ve nikelin ABD'ye ithalatı ile metal borsalarında işlem görmesini yasaklayan iki yeni karar aldı.

GELİR KAYNAĞINDAN MAHRUM BIRAKMAK AMAÇLANIYOR

Alınan yasak kararı kapsamında, Rusya menşeli alüminyum, bakır ve nikelin ABD'ye ithalatının yasaklandığı belirtilerek, bu ürünlerin küresel metal borsalarında ve tezgah üstü türev ticaretinde kullanımının sınırlandığı açıklandı. Londra Metal Borsası ve Chicago Ticaret Borsası gibi metal borsalarının Rusya tarafından üretilen yeni alüminyum, bakır ve nikeli kabul etmesinin yasaklanacağı belirtildi.

Japonya'da 'ağlayan bebek' yarışması! Maske takıp korkutuyorlar Japonya'da 'ağlayan bebek' yarışması! Maske takıp korkutuyorlar

Ayrıca bu kapsamda, metal borsalarının endüstriyel metallerin dünya çapında ticaretini kolaylaştırmada merkezi bir rol oynadığına işaret edilerek, ABD ve İngiltere'nin ortak hareket ederek Rusya'yı önemli bir gelir kaynağından mahrum bıraktığının altı çizildi.

RUSYA'NIN HEDEFİ 40 MİLYAR DOLAR

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen konuya ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Yellen, ana metallere yönelik yeni yasakların Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşını sürdürmek için elde edebileceği geliri hedeflediğini belirterek, şu açıklamada bulundu:

Bu eylemi hedefli ve sorumlu bir şekilde gerçekleştirerek, ortaklarımızı ve müttefiklerimizi istenmeyen yayılma etkilerinden korurken Rusya'nın kazançlarını azaltacağız.

Konuya ilişkin İngiltere Maliye Bakanlığından yapılan açıklamada ise Rusya'nın 40 milyar dolarlık alüminyum, bakır ve nikel ihracatının hedeflendiği bildirilerek, "İngiltere'nin bu alandaki liderliği sayesinde ABD ile, Rus metallerinin en büyük iki borsadan ortaklaşa yasaklanması yönündeki kararlı eylemimiz, Kremlin'in savaş makinesine daha fazla nakit akıtmasını önleyecek." dendi.

(Kaynak:AA)