İŞÇİ HABER ÖZEL

Grev nedir? Hangi durumda grev yapılır? Grev nedir? Hangi durumda grev yapılır?

Devletin çalışan ve bakmakla yükümlü olduğu kişiler için uyguladığı vergi indirimine Asgari Geçim İndirimi (AGİ) denir.  Çalışanın maaşı ile birlikte aldığı AGİ tutarı ayrıca işyerinden de ilgili dönemde ödeyeceği stopaj vergisinden düşülür. 

Asgari geçim indirim miktarı çalışanın medeni durumu, varsa eşin çalışma durumu, çocuk sayısı ve çocukların yaşlarına göre belirlenir. Bu miktarın doğru belirlenebilmesi için çalışanın bir Aile Bildirim Formu doldurarak işverene teslim etmesi gerekmektedir. Çalışan tarafından işverene sunulan bu bilgiler doğru kabul edilmekte, yanlış olması durumunda sorumluluk tamamen çalışana ait olmaktadır. Ayrıca bilgilerde ölüm doğum, boşanma gibi değişiklikler olması durumunda bu durumun bildirilmesi gerekir.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİM ORANI NASIL HESAPLANIR?

Asgari geçim indirimi hesaplamak için önce kişi için asgari geçim inidirm oranı hesaplanır. Bunun için yıllık asgari ücret toplamının, işçinin kendisi için %50, çalışmayan ya da kayıtlı herhangi bir geliri olmayan eşi için %10,ilk iki çocuğun her biri için %7,5 ve diğer çocukların her biri için %5’i esas alınır.  Bu oranların toplamı %85’i geçemez. Ayrıca bahsi geçen çocukların işçiyle birlikte yaşaması, işçinin bakmakla yükümlü olması ve 18 yaşını doldurmamış ya da eğitimi devam ediyorsa 25 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir.

AGİ NASIL HESAPLANIR?

Her yıl için yeniden hesaplanan AGİ mevcut yılın asgari ücreti açıklandıktan sonra belirlenir. Asgari ücretin yıllık tutarı hesaplanır, asgari geçim indirim oranı ile çarpılır, elde edilen asgari geçim indirimine esas tutar en dşük gelir vergisi oranı olan %15 ile çarpılır. Bulunan değer 12 ye bölünerek aylık asgari geçim indirim tutarı belirlenir. 

2019 AGİ TUTARLARI NE KADAR?


Bekâr                                              191.85 TL
Evli, eşi çalışmayan                       230.22 TL
Evli, eşi çalışmayan, 1 çocuklu      259.00 TL
Evli, eşi çalışmayan, 2 çocuklu      287.78 TL
Evli, eşi çalışmayan, 3 çocuklu      326.15 TL
Evli, eşi çalışan                              191.85 TL
Evli, eşi çalışan, 1 çocuklu             220.63 TL
Evli, eşi çalışan, 2 çocuklu             249.41 TL
Evli, eşi çalışan, 3 çocuklu             287.78 TL
Evli, eşi çalışan, 4 çocuklu             306.96 TL
Evli, eşi çalışan, 5 çocuklu             326.15 TL

Editör: TE Bilişim